用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何培養喜愛鋼琴的小孩?
go

如何培養喜愛鋼琴的小孩? [複製鏈接]

大家有沒有經驗可以分享?

今日買了李雲迪鋼琴演奏DVD, 播比bb睇 (2歲).  問佢哥哥彈得好唔好, 你要唔要(彈)?  bb擰頭say "no".   

我唔想迫佢學琴, 唸住趁佢仲細, 想搵d方法令佢喜歡鋼琴或彈琴已成為佢生活一部份.  

想知一般喜歡鋼琴的小朋友, 是否很早便聽古典音樂同接觸鋼琴?
   0    0    0    0
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

pamelaywy,

多謝你的回覆.  請問你個小朋友是 join 那一個音樂 playgroup?  依家係邊度學琴?

今晚我再比李雲迪dvd比仔仔睇, 佢又唔太抗拒.  我仲問佢係個樂團入面要玩邊樣, 佢係境頭映住李雲迪時指住李雲迪.  我再試指住玩小提琴果位問佢, 佢搖頭say no.  

原帖由 pamelaywy 於 09-3-2 11:03 發表

我仔四歲幾, 學咗琴半年, so far 都叫做好鍾意彈琴, 每晚都會練琴成個鐘, 有時夜返屋企, 無叫佢練, 佢都會自動自覺走去練琴, 我諗佢都算鍾意彈琴
我細個有俾佢聽一些classical 的音樂作背景睡覺音樂, 也沒有太刻意 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.
‹ 上一主題|下一主題