用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK PM offer letter
樓主: sallyfung001
go

SPK PM offer letter [複製鏈接]

invitation,

我覺得妳囝囝好有機會,
暫時收唔到信係因為學校會編佢同姐姐一齊讀am.
我都好想好想囝囝同妳囝囝做同學呀﹗

之前pm過妳, 有收到嗎?

原帖由 invitation 於 09-3-6 13:39 發表
Hi, Babyhilary,

我都係呀,以前比個女讀係貪佢有小學,個女讀咗之後,真係好鍾意間學校,同你一樣,連女校男生個關都唸通埋,就算個仔無小學直上,都好希望個仔可以入去讀.

祝大家好運,希望我個仔有機會同你個仔做同學啦.

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

delete............

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Babyhilary,

我呢幾日都好發茅咁週圍去攞 opinion, 睇吓係咪女校男生都 ok. 好似你一樣, 終於過到呢一關啦, 跟住就發現我既心水小學, st paul boys 係基督教既. 唉, 咁原先諗住如果 spk 既校長真係會肯幫男生寫 ref letter 既 privilege 又好始冇咗... 個心又開始十五十六囉...

但我諗我都好大機會會揀呢間, 你囝囝收到信之後記住話我知, 等我地相認, 到時一齊返學啦.

My best wishes !

原帖由 BabyHilary 於 09-3-6 11:46 發表
aeropybb,

多謝妳祝福, 我都希望我個仔有幸同你囝囝做同學。
祝你囝囝有個開心幼稚園生活﹗

我心情已經反覆左好多次,
面試前冇期望, 只係想見識下,
但面試後好鍾意間學校,
什至之前憂慮女校男生問題都唸通左,
好希望 ...

Hi, Baby Hilary,

我係電腦白痴,我玩咗baby-kingdom咁耐都唔係好知點manage.亦不會check PM, 除非有人話我知有PM比我.所以一直都無覆你.SORRY.

剛剛覆咗你,不過唔知有無按錯制,你睇吓收唔收到啦.

原帖由 BabyHilary 於 09-3-6 14:29 發表
invitation,

我覺得妳囝囝好有機會,
暫時收唔到信係因為學校會編佢同姐姐一齊讀am.
我都好想好想囝囝同妳囝囝做同學呀﹗

之前pm過妳, 有收到嗎?

...

aeropybb,

妳有冇宗教信養?
st paul boys係直資/私立or津校?
如果係直資/私立, 可能妳要再做下research,
呢間小學有冇特別鍾意邊間幼稚園學生,
又或者會唔會對基督教幼稚園喜好大d, 再作決定。
不過基督教有好多"會", 宣道, 崇真, 衛理...好多好多,
st paul boys又未必會比衛理堂高分d, 如果係咁,
妳可以純以教學角度去選擇衛理堂定係spk.

原帖由 aeropybb 於 09-3-6 15:48 發表
Babyhilary,

我呢幾日都好發茅咁週圍去攞 opinion, 睇吓係咪女校男生都 ok. 好似你一樣, 終於過到呢一關啦, 跟住就發現我既心水小學, st paul boys 係基督教既. 唉, 咁原先諗住如果 spk 既校長真係會肯幫男生寫 ref ...

invitation,

唔好咁講, 我以前都唔check pm架﹗
我覆左妳, 有時間check下﹗

原帖由 invitation 於 09-3-6 15:53 發表
Hi, Baby Hilary,

我係電腦白痴,我玩咗baby-kingdom咁耐都唔係好知點manage.亦不會check PM, 除非有人話我知有PM比我.所以一直都無覆你.SORRY.

剛剛覆咗你,不過唔知有無按錯制,你睇吓收唔收到啦.

...

醒目開學勳章

Hi aeropybb,

It's probably too late but if St. Paul's boys is your target, have you applied for either 聖保羅堂 or 聖公會?  These two will have high percentage of students going to St. Paul's boys (and St. Paul's Co-ed).

btw, St. Paul's boys is 直資.

原帖由 aeropybb 於 09-3-6 15:48 發表
Babyhilary,

我呢幾日都好發茅咁週圍去攞 opinion, 睇吓係咪女校男生都 ok. 好似你一樣, 終於過到呢一關啦, 跟住就發現我既心水小學, st paul boys 係基督教既. 唉, 咁原先諗住如果 spk 既校長真係會肯幫男生寫 ref ...

我囡囡都in左但仲未有消息應該唔收la.

Those applied AM session only or AM/PM do not receive letter at this moment.

原帖由 babykeika 於 09-3-7 01:14 發表
我囡囡都in左但仲未有消息應該唔收la.

Babyhilary: 我地一家三口都冇入教. 我都知 st paul boys 係直資, 佢都收唔少聖公會同聖保羅堂既學生. 我睇返衞理堂上年派位, 都冇人去 st paul boys, 反而 St Paul co-ed 就有三個.

其實點樣可以揾到個間學校喜歡收邊類學生呢? 我都想知 spk 啲男仔多數去咗邊間小學讀.

iantsang : 我都有幫囝囝報聖公會同聖保羅堂, 但係都只係 waiting, 所以都冇行架喇, 咁多人報. 我囝囝唔係大仔, 冇識人, 我同老公亦都唔係舊生, 邊到考到呢. 今次 spk 會收, 除咗好彩之外, 可能亦都因為佢少男仔報, 所以先入到.

唉 ...

原帖由 BabyHilary 於 09-3-6 16:46 發表
aeropybb,

妳有冇宗教信養?
st paul boys係直資/私立or津校?
如果係直資/私立, 可能妳要再做下research,
呢間小學有冇特別鍾意邊間幼稚園學生,
又或者會唔會對基督教幼稚園喜好大d, 再作決定。
不過基督教有好多"會 ...

hi aeropybb,

我個女讀spk前,都係讀衛理堂的pre-n,但我個係囡囡,當然會考慮有直昇機會的spk. 而你個係囝囝,兩間都無分別,小一都係要努力搵學校,而你的目標係直資的話,你要衡量邊間會教得好d,邊間對佢考直資有幫助.以我個人的感覺(very personal),自我個女讀了spk後,我會喜歡spk多過衛理堂(未讀前唔係咁唸,只係貪SPK有小學),因spk係好注重培養小孩的獨立和自信,每個月,(K2)小朋友都要係全班同學面前講故事,有時早會要向全校領禱,所以學生係好自信,我覺得對小學面試係有幫助.不過,聲明在先,呢個只係我個人感覺.我個仔今年都有考,如果收,我一定讀..HE HE

BY THE WAY, 以我所知,spk出黎的男仔好多都會考到高主教,因為都係天主教學校.

原帖由 aeropybb 於 09-3-9 23:19 發表
Babyhilary: 我地一家三口都冇入教. 我都知 st paul boys 係直資, 佢都收唔少聖公會同聖保羅堂既學生. 我睇返衞理堂上年派位, 都冇人去 st paul boys, 反而 St Paul co-ed 就有三個.

其實點樣可以揾到個間學校喜歡 ...

invitation,

多謝你既意見, 真係好有用. 又大家咁啱都係讀衞理堂. 真架, 係而家呢一刻, 我都真係幾唔捨得衞理堂, 因為覺得啲老師好有愛心. 但聽完你講之後, 又多咗分加俾 spk. 因為培養到自信真係好重要.

想問呢, 咁你覺得 spk 既老師如何呢 ? 會唔會好 harsh?

原來佢地入高主教多... 都係既, 通常會易啲返去同一個宗教. 不過我心水小學係 st paul boys...我老公既意見係佢覺得 spk 出名啲, 咁第時考邊間都應該會著數啲. 但係我就十五十六咁囉.

原帖由 invitation 於 09-3-10 17:01 發表
hi aeropybb,

我個女讀spk前,都係讀衛理堂的pre-n,但我個係囡囡,當然會考慮有直昇機會的spk. 而你個係囝囝,兩間都無分別,小一都係要努力搵學校,而你的目標係直資的話,你要衡量邊間會教得好d,邊間對佢考直資有幫助.以我個人 ...
‹ 上一主題|下一主題