用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK PM offer letter
樓主: sallyfung001
go

SPK PM offer letter [複製鏈接]

congratulations aeropybb!

其實一班大約3個男仔我覺得ok,
應該對成長影響不大。
既然spk程度同品德教育都好,
我覺得值得比囝囝讀,
除非已經有一條龍幼稚園offer,
如果唔係, 讀邊間幼稚園都一樣唔係直升小學。

想問下妳囝囝幾月出世? 有冇姐姐讀緊spk?
我囝囝係9月尾細仔, 冇姐姐讀spk,
所以都知成功機會極微。
如果奇蹟地收左我個仔,
反而我會唸我個仔super active,
同一班spk乖乖定定嘅女同學格格不入,
怕佢會比同學同老師投訴﹗

原帖由 aeropybb 於 09-3-4 15:41 發表
我仔仔噚日都受到 pm offer letter. 但係我真係好十五十六, 因為真係好怕一班得咁少男仔. 担心會對阿仔會有唔好既影响.

有冇人可以俾啲 advice 呢?

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

invitation,

而家真係冇呢支歌仔唱,
我都有留意st jo kinder同小學,
sars年及之前, st jo小學係會in哂所有kinder學生,
冇特別問題都會收哂佢地上小學,
但近年出生率高, 小學轉埋小班,
上小學就冇保證, 只可以話優先考慮。

原帖由 invitation 於 09-3-5 14:35 發表
我朋友和親戚的兒子現就讀st. jo小學,佢地都唔係住灣仔區,兩人的兒子都係由幼稚園升上小學,過程係點升我無問,但佢地都話大多數幼稚園學生都可以上返st. jo小學.不過,佢地呢d係四五年前的事,日新月異,我唔知而家重有無呢支歌 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

aeropybb,

多謝妳祝福, 我都希望我個仔有幸同你囝囝做同學。
祝你囝囝有個開心幼稚園生活﹗

我心情已經反覆左好多次,
面試前冇期望, 只係想見識下,
但面試後好鍾意間學校,
什至之前憂慮女校男生問題都唸通左,
好希望spk會收我個仔,
心唸, 考spk男生唔多, 會唔會有機會呢?

不過唸唸下又覺得機會好微,
女仔都prefer大女, 因為定d同埋自理能力高d,
何況係本身較頑皮嘅男仔?
我個冇讀pre nursery嘅"細仔"點會有機會﹗
但最近見到開始有人收到信,
個心又開始忐忑, anyway真係好希望有奇蹟﹗

原帖由 aeropybb 於 09-3-5 17:04 發表
babyhilary, 希望你仔仔都入埋, 咁我地可以一齊返學啦. 我囝囝係獨仔, 6 月出世, 唔太又唔細咁. 我冇識人, 今次入到, 我諗係好彩咋...

invitation,

我覺得妳囝囝好有機會,
暫時收唔到信係因為學校會編佢同姐姐一齊讀am.
我都好想好想囝囝同妳囝囝做同學呀﹗

之前pm過妳, 有收到嗎?

原帖由 invitation 於 09-3-6 13:39 發表
Hi, Babyhilary,

我都係呀,以前比個女讀係貪佢有小學,個女讀咗之後,真係好鍾意間學校,同你一樣,連女校男生個關都唸通埋,就算個仔無小學直上,都好希望個仔可以入去讀.

祝大家好運,希望我個仔有機會同你個仔做同學啦.

...

delete............

aeropybb,

妳有冇宗教信養?
st paul boys係直資/私立or津校?
如果係直資/私立, 可能妳要再做下research,
呢間小學有冇特別鍾意邊間幼稚園學生,
又或者會唔會對基督教幼稚園喜好大d, 再作決定。
不過基督教有好多"會", 宣道, 崇真, 衛理...好多好多,
st paul boys又未必會比衛理堂高分d, 如果係咁,
妳可以純以教學角度去選擇衛理堂定係spk.

原帖由 aeropybb 於 09-3-6 15:48 發表
Babyhilary,

我呢幾日都好發茅咁週圍去攞 opinion, 睇吓係咪女校男生都 ok. 好似你一樣, 終於過到呢一關啦, 跟住就發現我既心水小學, st paul boys 係基督教既. 唉, 咁原先諗住如果 spk 既校長真係會肯幫男生寫 ref ...

invitation,

唔好咁講, 我以前都唔check pm架﹗
我覆左妳, 有時間check下﹗

原帖由 invitation 於 09-3-6 15:53 發表
Hi, Baby Hilary,

我係電腦白痴,我玩咗baby-kingdom咁耐都唔係好知點manage.亦不會check PM, 除非有人話我知有PM比我.所以一直都無覆你.SORRY.

剛剛覆咗你,不過唔知有無按錯制,你睇吓收唔收到啦.

...
‹ 上一主題|下一主題