用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

原帖由 召藥師 於 09-3-3 01:35 發表
如果係官津校,男仔最熱門為陳瑞棋喇沙(因有直屬男校中學),其次為馬頭浦官小及農圃道官小;女仔就一定係協恩,另有聖羅撒(不過好似因重建要暫時搬校到另一區),跟住就如上面個幾間小學。

另外仲有一間新直資(保良局林文燦英 ...

陳瑞棋喇沙中學唔係直屬,係聯校。留15% for 自己小學。

原帖由 rolandbb 於 09-3-11 15:16 發表

召藥師:

即係農小d學生都唔係好乖, 咁馬頭涌官立d 學生呢 ?? 我心儀馬頭涌同陳瑞祺, 唔知揀邊間好d ??
如果第2round , 第一志願揀馬頭涌官立, 咁係咪第2及3位要留空呢 ?? 聽d人咁講但唔係好明白. ...

你講ge係第2round有甲乙兩部

甲部可以抽三間本區/跨區
跨區無心儀ge就選返你乙部ge第一志願個間。

乙部係選本區ge學校。

九龍除41區外, 34係另一重災區。頭三志願唔入有機跨區派D不知明ge學校。考定私小for back up好D。

原帖由 jeffzhang 於 09-3-12 16:56 發表
其實是受歡迎的校網之一, 好學校學位唔夠分, 全部人都把心儀的放在第一志願鬥運氣鬥抽..., 主要是協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小,其他放第二, 三都仍然有機會. ...

仲有係學校質數唔平均,有D派左你唔會想讀。

五大熱門協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小是但一間放第二志願都唔洗諗

獻主會放之後唔入,你都唔知點好。.........個人意見

st. rose小學借校唔知仲入唔入34c,又少左一班。

我當年 1st round 5 入CSK, 我會用35區學校平均D.

原帖由 fifimum 於 09-3-12 17:13 發表
Hi, wensi, 想請問一下港島區net 12,係唔係重災區呢?

如果我2位都係囡囡,咁用原區計(34 或12) ,net 34 定 net 12好啲呢?  

港島區net 12我唔多熟係咪 CWB 同跑馬地。

St PAUL 今年十五分好似有人入。

你住邊?點返學?港島去九龍/九龍去港島都無乜校車ga.打風落雨好煩。而且全日8am上堂,7:45am集隊,7:30am到學校。

原帖由 jeffzhang 於 09-3-23 13:22 發表
兩間獻主會應該分別不太大, 相信其營運模式是一樣的. 如果無記錯, 獻主會入英中率有7x%, 十分勁; 當然, 要學生"非常"努力才有這成績的.

我記得好似無7x%入英中,得4x%。油天舊校有年around 68% 已經好好。

獻主會聖馬善樂小學
本校有超過八成學生於升中派位獲派首三志願...詳情
http://www.ofps.edu.hk/
首三志願八成好似無乜可能入哂英中

原帖由 awpang 於 09-3-23 22:55 發表
34區內已有很多學校有談及, 但還有牧愛及基道, 成績及校風又好嗎?

牧愛好似改全日私小唔做。

P4-6 好似去紅萍果天台上體育堂,而家係咪就唔知。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 16:20 發表

學校太細太殘舊喇(加上十幾年前死過人,點都有d唔安心),要小朋友離開學校去另一處上體育堂點都有風險......。

始終對依間學校了解唔多,如果老師教得好,行政安排得好,學校硬件唔好都唔係大問題。 ...

係la! lee間學校真係唔好彩出左兩個咁ge校長。我都知唔關學校事,但對學校ge名聲有影嚮。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-24 14:31 發表

想請問你點知囡囡係全第一、二名?因為囡囡也是讀李徐松聲的。

李徐松聲係咪係紅磡,已前D學生多數丟陳守仁,好似話同校長有交情。但轉左校長好似無lee 支歌仔唱。
你問下學校同乜小學交情好D,地區學校多數都會有。
張來萬一叩門都知學校可唔可以你幫寫信。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 11:14 發表

保良局李徐松聲紀念幼稚園係紅磡家維邨,無問過多唔人去陳守仁,我自己就想幫囡囡報馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚。
另外,識幾個讀保良局譚區陽少芳幼稚園的家長,就好多都有去陳守仁小學面試,唔知你講的係唔係呢間。 ...

Sorry!問左朋友係良局譚區陽少芳幼稚園去陳守仁小學多。

原帖由 olima 於 09-3-25 16:35 發表
我都住34網,所以一路睇住呢個topic...

我想問下成日話儲好d証書,請問咁細過人仔可以儲甚麼証書﹖比d意見。

唔該。

比賽,考級個D。d興班有D都有,唔洗放哂放D精ge!

我唔知無記錯,CSK叩門好似係考試。 好多學校都係考paper.

原帖由 召藥師 於 09-3-25 16:50 發表

係囉,我個女都冇俾錢學野,又冇參加任何比賽(都唔知有咩途徑),最多都係得d特別生活家庭照,同埋得校內優異表現獎狀同d親子閱讀獎咋(k1時攞,k2-k3都唔知仲有冇得攞)。 ...

唔洗怕ge!
特別生活家庭照都可以,Show 俾學校睇你地係一個開心家庭。叫小朋友參與,你貼相小朋友寫D字。有時學校interview 會叫小朋友介紹。
你又可以自已/叫小朋友寫封信why 你想入這間學校

原帖由 召藥師 於 09-3-25 17:06 發表

嘩!叫小朋友寫埋信,真係幾高難度(我指如果k2學期尾去考直資嘅話),我仔小二都作唔掂d日記呀......唉~

我見有人做,介紹吓自己短短。小朋友手寫可以係colour pen,天真D都係表現小朋友ge一面。小朋友ge畫一幅,看畫知人叫小朋友選又問下佢why。唔一定show証書。
盡自己ge能力,做幾多得幾多。

Thanks God! 我當年唔洗玩lee D!

原帖由 yingwong 於 09-3-28 12:10 發表
油天,天神,協恩
你會點揀

我得15分
第1輪協恩一定入唔到
唯有跨區

天神這兩年入左幾個15分

原帖由 HTM3008 於 09-4-1 12:52 發表

你意思是電腦派位時它會將協恩的45個位分半,派比甲部佔2x個, 乙部佔2x個.

2nd round
甲部學位10%
乙部學位90%

但係有一半學位1st round用左。而且必收生太多亦會放落2nd round

原帖由 cscli 於 09-9-21 18:06 發表
HElLO, 大家好,

以我所以知csk都谷得幾勁, 年初去過參觀, 操場上貼住每級成績最top, 又好多名次磅, 好似好多o野都排名次, 不過校社真係好大 !!

我仔係csk 讀P3 我都唔覺谷.  功課5-6樣好快做完, 一星期英默一星期中默.我覺得有D 遊閒tim. 又無默書考試計平時分. 開學成個9月返半天P1-P6.

你見操場上貼住個d名次磅,好似係中英文八寶箱每月做得最多最高分個d.

以我知csk無咩中美數成績ge掛名磅貼出來.

精英班P5 同 P6 先有.  D 人都話數教快好多, 一D 都5係.P2下學期先教乘數, 同出面D 學校一樣.  英文用Primary Longman Express, 又無跳級又無用最深ge 書.

http://www.ilongman.com/index.php?section=435

原帖由 [[]] 於 09-9-21 16:28 發表
本來都有諗農圃,但依家攪到心大心細,因我34/35都得,點好呢?如果填左紅磡,到時才到農圃叩門,咁無誠意,機會是否等如零

如果2nd round 我係你會要35區, 35區學校平均d,
第一志願 紅馬 同 天神,
第二志願 宣道 同 兩間奉基都好好,都有機會入.

34區 個5間大熱 放第二志願都5會入到.
兩間獻主會可能仲入到第二志願

‹ 上一主題|下一主題