用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

原帖由 召藥師 於 09-3-3 01:35 發表
如果係官津校,男仔最熱門為陳瑞棋喇沙(因有直屬男校中學),其次為馬頭浦官小及農圃道官小;女仔就一定係協恩,另有聖羅撒(不過好似因重建要暫時搬校到另一區),跟住就如上面個幾間小學。

另外仲有一間新直資(保良局林文燦英 ...

1.) 請問如果陳瑞祺有 20 分, 而馬頭涌只有 15 分. 男仔該點選. 唔知點解自己較喜歡馬頭涌. 但又驚選錯.

2.) 而林文燦又是否較陳瑞祺及馬頭涌好.

原帖由 bread 於 09-3-4 16:01 發表

我都有妳這煩惱,自行收生時一定入不到協恩,1516想同囡囡在大抽獎時第一志願報協恩,雖然機會是好微但都想試,因不試完全是零機會. 但第二志願不知那間好,因想囡囡入基督教學校, 其實自己心目中打算入靈光,但又不知這 ...

點解妳會選靈光, 以我所知呢間學校於 34 網內不是最 hit 個幾間.  應該唔會太多人選. 大家交流一下唔該.

原帖由 bread 於 09-3-5 10:20 發表

因我在上年診所時認識一家長, 佢大囝讀官小, 照道理細囝都會入官小,但佢選擇了靈光, 近來遇見返這家長, 佢話細囝現在靈光讀緊小一,所以我才留意靈光. ...

個位家長有無話點解 ?? 但係呢間學校真係無嘜人講. 當然可能就係因為唔出名. 佢地反而有另一套教法或長處, 只係我無留意. 如果妳有發現, 唔該報下料.

原帖由 bread 於 09-3-5 16:20 發表

那位家長細囝讀埾三一幼稚園, 在自行收生時巳比靈光收了.佢選靈光其中原因是鄰居有小朋友讀緊, 口碑不差,加上靈光以往派中成績不差. 因我是在街遇見返那家長時問, 所以其他詳細我不太清楚.
我都發現不太多人講靈光 ...

如果係女仔, 就算入唔到協恩, 34 網都有好多學校可以選. 我諗靈光排第 2 都應該可以入到. 因實在唔多人提. 妳可以開個 Topic 講靈光, 睇下有咩回應. 可能又有新發現.

原帖由 yovin 於 09-3-23 03:01 發表
我兒現小一,上年:

自行(15分)+甲一:紅馬
乙一:福馬、CSK、NEW獻、OLD獻、>>>>>>>

結果: 派去乙十(信義會).....唔太開心。
註冊日:見到有個家長哭,加上學校環境,仲見到學生上課情況......當晚好心UP!

叩門成功入到心 ...

Hi Yovin,

即係成功叩門入到福馬定另一間心儀小學 ? 仔仔 2010 年才入讀小一. 到時相信叩門位好少.

原帖由 召藥師 於 09-3-24 14:31 發表

我個女讀保記架,所以大抽獎抽唔到就要四處叩門架喇......事關揀得協恩第一志願,再放官小、csk都一定唔會入到,而家聽你地講獻主會放第三位都入唔到,咁即係我要預佢唔知派到第幾志願,最後個d志願都唔係我所願啦......: ...

Hi 召藥師,

請問妳個女讀邊間保記, 係唔係保X兒童會馬X涌幼兒學校 ? 我個仔係果度讀 N3, 唔知我識唔識妳呢.

原帖由 Gar 於 09-3-24 17:13 發表

Hi 召藥師,

請問妳個女讀邊間保記, 係唔係保X兒童會馬X涌幼兒學校 ? 我個仔係果度讀 N3, 唔知我識唔識妳呢.

Hi 召藥師,

我諗我搭錯線, 妳囡囡應該讀保X局, 唔係保X兒童會. 好似無咩人讀我個囝間幼稚園 wor.

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 23:20 發表

我囡今年讀小一, 上年選協恩第一, 交表都知大鑊, 見個個係囡交表都選協恩第一, 結果派十三志願領島, 叩門去左第二志願個間(五大之一, 不是農小), 比d誠意學校係會知及考慮, 另她的同學及識得d街坊, 有幾個考農小/兩 ...

如果係囡囡, 34 區既選擇好似比囝囝好. At least 有 2 間全女校 + 3 間大熱.

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 23:20 發表

我囡今年讀小一, 上年選協恩第一, 交表都知大鑊, 見個個係囡交表都選協恩第一, 結果派十三志願領島, 叩門去左第二志願個間(五大之一, 不是農小), 比d誠意學校係會知及考慮, 另她的同學及識得d街坊, 有幾個考農小/兩 ...

Hi Happy EE,

可唔可以講下妳囡囡最後叩門入邊間. 而家讀成點 ? 開唔開心 ?

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 13:19 發表

我大仔上年都in左呢間, 真係超多人, 仲要係整個過程係用英文

即係英文唔好, 唔駛諗啦. 有無人知英華又點呀 ?

睇下幾多人係呢版留言. 即係話好多人都心儀  34 網. 真係有排擔心.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-8 12:42 發表

大家o甘話啦.其實我而家身邊親戚都話農小好,因為佢地仲係記住以前o既上農下馬.成日話我駛咩幫對女報其他學校o丫.我老公都係,佢o係呢間小學畢業.果時佢讀精英班,成績好好.佢讀得好就覺得間小學永遠都好,唔會變o既.我叫佢上黎 ...

我對妳個句 "對個女未明朗" 好有同感, 好多媽咪話選學校最緊要知自己小朋友係邊類. 講真佢得 4 歲幾. 點知佢係邊類. 有時覺得佢好似幾聰明應該可以讀到書, 但係又好似個個小朋友都係一樣, 自己果個又無嘜特別, 真係唔知點攪. 但呢 1, 2 日好似諗通左D 野, 個人放鬆左 D. 但我唔知自已幾時又會再緊張.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-11 15:03 發表

其實我都不是要求名校,因為名校也會為小朋友及家長帶來相當的壓力.只是希望學校的學術程度不太差加上校風要好.所以當從你那裡知悉農小巳經沒以前那麼好,我真的有點失望.而且很害怕為兩個女兒選錯學校.我很著重校風,我確實 ...

其實我有一點不明白, 協恩亦是經派位才可入, 那此校是否亦會有新移民 ?

原帖由 BBTWIN 於 09-5-12 11:11 發表

其實我同你也有同一個問題,傳統官津名校是經抽籤派位的.所以任何人都有機會入讀.那不是收很多新移民??而且每位小朋友程度可能參差不齊.那名校又怎能保持名校的聲譽???我公司裡有位同事他的兒子是經派位入讀喇x小學的,我問她同 ...

慶幸我不是住 41 區, 故一定不會選喇沙. 否則除學業成績不理想外, 亦會影響親子關係, 此等名校實不是我杯茶. 現時該會首選陳瑞祺, 然後再考聖三一做 back up. 希望這個選取正確.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-13 11:14 發表

是啊, 我同事說她跟其他家長交流, 原來有些家長巳給老師勸予小朋友退學. 你想想只是剛剛小一生, 還在適應期. 這種名校也真不是我杯茶.  其實同事都是博一博而巳,又怎料到兒子真的給派上. 派上了之後是無比的高興.  ...

其實有誰不想兒子入讀喇沙 ? 我亦曾有念頭想於自行收生時博一博. 但一想到除了兒子要做功課外, 他的老媽我亦要一起做. 聽聞喇沙除了要學業成績一等一外, 運動亦要 Good Fit. 最好有房車接送. 媽咪又要見得人, 出得埸面. 真係難為了老媽.

原帖由 hollisterneko 於 09-5-16 22:34 發表
Is 聖三一 good?

其實我都唔知聖三一好唔好. 只係朋友個仔住 Tuen Mun, 都朝朝早出嚟返學. 佢話程度上較其他學校低 D. (佢個仔讀果時未轉英文小學, 估計而家應該難 D.) 但校風唔錯. 小朋友都比較純. 但係我都擔心亞仔考唔到呢間小學, 因上星期六同亞仔考聖三一中心幼稚園 K3 插班生, 已肯定全軍覆沒.

原帖由 Kimuimoon 於 09-5-18 16:49 發表
聖三一中心幼稚園插班係幾乎冇位, 因為要自己學生退學先會有位空出, 而該校學生都是很開心的, 我囝囝就是一例, 除非有自己特殊原因, 先會有人退學的, 反而小學并不難入, 因為始終私校要交學費, 而幼稚園學生如果派到 ...

聖三一都只係做 back up, 如果派到馬頭涌或陳瑞祺, 我都會放棄聖三一. 想問一下各位點睇培道 ? 聖三一 vs 培道, 邊間好 D.
‹ 上一主題|下一主題