用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有些媽咪好自私
樓主: vickycheung36
go

有些媽咪好自私 [複製鏈接]

在BK,當然有人心存自私,但即使用豁達的心去講去答,下場亦不一定好的...

我敢講,若你以過來人身份,回答升中問題超過20題,你可能有班fans,但亦形成一班唔妥你的人,因為你的回應中,必定有A學校較B學校好,C D E學校校風差的等言論...被你比下去的學校fans或否定你言論的人,便會積聚怨氣,這群人成形後,便會不斷對你攻擊的....甚至是人身攻擊的.

升中派位 / 初中教育之前都有多位有見地答題人...但結果都係被這種"人性勢力"擊走,最出名的好似007咁啦,佢的升中知識,真係可以出書的,但結果都係意興難珊...

他們都是過來人,在bk回答只是義工,試問誰願意做受氣的義工呢??

原帖由 loksun 於 09-3-5 11:57 發表
007做錯什麼事, 為什麼那些人會對她不滿??

007無錯呀,若要堅持話佢錯,就錯在"堅持自己認為對的事啦".

互聯網係將人性醜惡一面盡情表露出來的.

007 & cherry1995的離去,表面原因被一班小人攻擊....但實情是死於旁人的冷漠.

被兩人幫過的人不少,但當他們被攻擊時,願意出聲的人係極少,每次都係一人應戰,一次係咁樣...兩次又係咁.....心當然死啦.

漢寶飽,還記得前排wahyanpooh被攻擊時,是你先勇敢出聲的,相反樓主竟然係叫所有人"收聲",她說只想知道華仁的資訊,但又無想過wahyanpooh已答了她10多個post....這類自私的人值得幫嗎??

007接班人??? 都好難了, 現在bk的環境比幾年前複雜,多了很多小圈子, 猛人更快被打沉..

小一選校 ,升中派位的版主位吉了很久都無人做啦...

現在係bk真係好難暢所欲言,好似 九華, 英華, SPCC 講親都係罵戰收場....前排又...

每次打post都要想想會唔會得罪人...好無癮.

原帖由 loksun 於 09-4-19 17:29 發表
其實我哋唔駛理一D唔講道理的人, 做番自已咪得囉, 只要想幫人, 就事實勝於雄辯架啦!!

有時真係唔還口條氣唔順架,你唔出聲就係咁插你,仲唔止1個人,係成群人....宜家都係唔鬼答post,費時拿氣來激!!
‹ 上一主題|下一主題