用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問摩理臣山兒童發展中心 好嗎?
go

請問摩理臣山兒童發展中心 好嗎? [複製鏈接]

間學校表面上唔錯o架﹗主任、老師都好有愛心,不過揀學校真係要三思呀﹗

個人認為,協康o既服務應該係最好,資源最多,經驗最好﹗我見過基教o既老師都上協康o既training...

呢間學校比我o既感覺係﹕有愛心,不過你急佢唔急,佢地認為比一個愉快o既生活小朋友緊要過一個發展遲緩o既小朋友盡快pick up....

每個家長都有自己心目中所需,學校適唔適合你自己小朋友,一定要衡量清楚....

原帖由 bigbug 於 09-3-16 09:30 發表
上星期, 我到過這中心看, 因我的仔仔正在排 s 位呢! 之前第二志願是將軍澳的, 但下學年無位呢! 所以要選過呢! 希望知多點其他中心的資料呢!

灣仔協康唔係有多d 位咩?不過都幾多人排.......

三思三思....

原帖由 bigbug 於 09-3-17 04:40 發表
這就是我的問題了, 原來的頭兩個志願都是協康的, 但將軍澳無位, 所以要選過呢!

呢個問題,我有問過社工,佢話﹕
跟排期日子決定先後,例如﹕一個小朋友07年7月開始排,如果佢揀o既第一志願有3個位,而又有3位小朋友係07年7月之前,就會轉落第二志願,就算第二志願間學校本身得3個位,而有多過3位第一志願,但係日子係07年7月之後呢,都冇關係,因為學位會派比排期日子前o既小朋友﹗
唔知咁你講明唔明呢?

原帖由 Reiki 於 09-3-18 13:18 發表
其實派位的機制係點呢? 因為灣仔協康真係勁多人, 第一志願唔得,到第二志願會唔會俾晒first choice的人又冇晒位。 但又話係跟排的日期,所以就算人地first choice,只要我日子前d便可。我問過醫務社工和一位曾在s位做的 ...

babyland,
今次真係英雄所見略同﹗我非常同意你o既說法﹗
我都係你所講o既用盡方法轉校o既其中一位家長,所以應該只會讀埋呢個學期就走人lu~
你呢?小朋友會有咩去向呀?唔方便講,就pm我啦﹗
annaanna

原帖由 babyland 於 09-3-25 18:39 發表
我阿仔都係讀灣仔摩理臣山,有以下意見給你參考:

1. 其內部環境係幾好,但間學校是在貝夫人門診樓上,每天好多病人都係搭同一架電梯,此為不佳之處。
2. 如你住九龍,就真係唔好長途拔涉過海了,此中心編上個別的時間係好奇怪的, ...

其實每間學校都有好有唔好,只係睇家長著重邊方面多d o者.....

不過如果連最基本o既安全都做得唔好,間學校真係好極有限喇﹗

如果有得揀,我一定唔會再揀呢間摩理臣山喇﹗
‹ 上一主題|下一主題