用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... ...
go

好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... [複製鏈接]

不少學校(無論出名與否),都優先取錄「大B」(JAN - AUG 出世的BB),佢地只將「細B」作後備生,甚至一些學校連入學申請表都不派給「細B」,佢地有些更不接受「細B」做下學年的「大B」讀佢地 PRE- NUR 課程 (如「樂基」 詳情可參看http://www.hongkongpreschool.com.hk/b5/admission.htm ),咁我哋一班年尾出世的BB咪好難搵學校?

為此,我真的好後悔...內疚...及無奈,響年尾先至生阿B出嚟,我好似害咗呀B,唔知點算好!

0    0    0    0

elmolly,

我上hkps個校網,佢係咁寫:

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」

自己亦剛剛打過去,個職員都話9月1日出世後的唔會收讀「學前班」,我問她:「咁對細bb會好唔公平?」佢沒有正面答我,只說:「妳去問問其他學校仲有沒有位啦!」

elmolly:您試吓上hkps個網看看啦!http://www.hongkongpreschool.com.hk/b5/admission.htm
可能07年出生率高,入學條件都唔同咗嘞。

原帖由 elmolly 於 09-3-4 14:48 發表
唔係呀, 我識得有朋友個仔係超細仔(0612), 佢今年考HKPS既N同K, 做大仔考到N班, 仲要係am class, K就waiting, 都唔係你講果回事. 而家幼稚園既課程深左好多, 你要考慮既係小朋友起能力上追唔追到, 又或者會唔會好辛 ...

wahhaha,

我非常同意您的意見!

「我通常都安慰自己,咁低能、白痴同做事無logic的學校,送比我個b,我哋都唔好讀啦...「咁聰明的學校」d師資都好值得懷疑囉....如何可以教好我個b??! 」

講得好到肉!好有point!果然係「精明媽媽」。

共勉之!^^

原帖由 wahhaha 於 09-3-4 21:17 發表
我個細b都係細b,又係預到呢個問題,我話比佢做第二年的大b都唔得....d staff同老師都費事同你講多句...我預過三間呢d幼稚園啦...

我都明白及非常同意--老是要把細b放入去同d大b一齊讀對自己個b都未必係好,所以都一心 ...

對!對!對!我唔會放棄嘅,我會繼續努力,替阿b搵間好學校去彌補自己的「不足」!

希望我們一群「細b」爸媽可以得償所願啦!

原帖由 spmok1999 於 09-3-6 00:45 發表
我阿女係2007年9月頭出世的, 第一間報名o既幼兒園就話我阿女太細連 interview o既機會都唔比, 當時收到信折開一睇o個一刻真係覺得有o的灰...

第一間就咁唔好彩, 交申請時又冇同我講有呢o的限制, 等我仲 ...

siupeg ,

「方方」好嗎?以前就好出名,但這裡很少人談及,哪一間分校/正校較好呢?

原帖由 siupeg 於 09-3-6 16:34 發表
唔駛驚搵唔到學校, 好似方方咁
只需參加佢地個 PLAYGROUP, 便會直升其 2 歲班了

"本樂園之學童不需經面試可直升方方樂趣幼兒園"
‹ 上一主題|下一主題