用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... ...
go

好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... [複製鏈接]

唔係呀, 我識得有朋友個仔係超細仔(0612), 佢今年考HKPS既N同K, 做大仔考到N班, 仲要係am class, K就waiting, 都唔係你講果回事. 而家幼稚園既課程深左好多, 你要考慮既係小朋友起能力上追唔追到, 又或者會唔會好辛苦.

我個女係0703, 都算係大女, 咪一樣乜都考唔到, 放鬆d喇

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 16:04 發表
elmolly,

我上hkps個校網,佢係咁寫:

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」

自己亦剛剛打過去,個職員都話9月1日出世後的唔會收讀「學前班」,我問她:「咁對細bb會好唔公平?」佢沒有正面答我,只說:「妳 ...

但係我個friend都係啱啱12月同我地班07bb一齊in咋喎, 我諗如果想今年9月讀佢既N class就無乜可能, 但係可以考出年既PN class, 照咁睇考K都可能唔得

afterall, 除左HKPS都仲有好多其他學校, 唔需要耿耿於懷, 反而應該留意下你小朋友既能力係咪可以應付到今年讀書, 加緊train up佢既gross and fine motor skills.

你可以問下學之園仲收唔收application, 我知佢收細b, 同埋佢21號先interview.

原帖由 kerkermui 於 09-3-4 17:51 發表

你個friend係揀做大仔
而樓主想小朋友做細仔呀!
我記得唔知邊到睇過, N班之所以叫兩歲班, 係因為要足兩歲架! hkps 嘅pn班要收31/8前出世嘅, 我唔覺得有問題, 樓主可以試吓遲d問插班, 佢有位就會收架喇!

都係嗰句~ ...

樓主有話"佢地有些更不接受「細B」做下學年的「大B」", 我先咁講. 當然如果樓主一心淨係要做細B, 咁就要考多幾間試下

原帖由 biebiewu 於 09-3-5 00:53 發表
elmolly,

想問下你朋友如何同時 in PN & N class,
意思係填表寫晒 in PN & N class 當日一次 interview 就得...???
唔係好理解, & 可以咁做既咩???
因其實我覺得我囝其實剛剛響中間,2月份,
我有時會諗2.5歲讀N1好似 ...

我問左我朋友, 其實我叫佢自己上黎覆, 不過佢話驚比學校查. 佢話佢知樂基行政混亂, 所以無理照交兩份form, 博大霧, 因為學校當初係叫佢報k先, 因為都附合佢地入學要求. 跟住果日佢就上晝in K, 下晝in N.

如果你bb係2月b都無得揀, 一定要做大b, 如果插班讀k就好難有好"野", 而且有d方面都可能比其他06年既小朋友behind. 我個女係3月, 讀n時都會係2.5歲, 但我覺得佢d發現如果比其他小朋友advance或者一樣(至少唔會behind), 佢會有信心d, 我會prefer咁好d.
‹ 上一主題|下一主題