用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生???? [複製鏈接]

超級版主

原帖由 WindyChow 於 09-3-6 02:11 AM 發表
sec_hk
我個仔在st catherine讀k2(L5)
真係好想知! 如果方便可否幫幫手!
THANKS!!!!!

樓上個位係賣廣告,唔好上當。

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-6 12:58 PM 發表
ok, I am not intend to cheat anyone. why so serious ?

I just saw some parent need some one to help to do the portfolio.   I did it well for my boss 2 yrs ago.

How can I tell them ?  
do banner adver ...

總之你係度做任何有利益收入嘅活動就唔得架啦!你唔知bk版規,我地而家就講俾你聽。你係都要sell,我地就舉報你。
如果你俾錢係bk賣廣告,出左事都仲有bk知道所謂廣告商資料去協助追究或報警;私下交易出左事,有人唔認數、貨不對版、玩失蹤走佬等點追究?

超級版主

原帖由 WindyChow 於 09-3-7 12:01 AM 發表
召藥師
我無比email...因為portfolio係好個人, 我都無想過比錢去做, 不過我係想人家收我仔仔係因為佢有能力>>>>多謝你地, 你地好勁又知佢係sell我, 我真係......!!!!!
...

因為佢係其他topic sell嘛,而且佢仲親口承認自己未做人阿媽,咁何來相逢恨晚呢?係呀,佢恨自己太遲遇上妳,冇得做妳生意

其實我覺得妳又唔駛咁緊張,學野多與少有時真係要睇小朋友本身興趣及能力,迫得太緊反而令佢地反感,認為係父母迫佢地學,冇左學下去嘅推動力。

我同老公都唔係大學生,唯有見咩學咩,多d睇書、報紙及科學雜誌,起碼keep住了解社會時事及生活科學知識,幫仔女去圖書館借書一齊睇當溫固知新。當然叫我用流利英語同人溝通就一定結舌。

我自己都打算幫細女報直資小學,我冇特別俾佢學野,自己平時教佢睇多d書認字、多d用英文及普通話教佢日常簡單應對,我做任何野只要佢有興趣就盡量俾佢參與一份(如整野食)、一齊唱歌(我發現佢喜歡唱歌,一教佢唱歌時,平時唔識認個d字佢一路睇一路認到哂).....,仲有我地一家會盡量抽空去接觸大自然,落田、去魚塘捉魚、行山等,俾對仔女有一定機會增進生活知識,因為到升上小學後佢地就會好唔得閒,邊度仲有咁多機會去玩。

大家都加油啦!希望大家小朋友都入到我地心儀嘅學校,入到去要再長期作戰。

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-8 02:57 AM 發表

是因為你家族很有錢 和 捐了好多錢

你係坊間個d所謂教育機構做秘書嗎? 只係幫老闆做過portfolio同聽老闆娘講吓就咩都知道? 可以咁武斷?!

超級版主

原帖由 Geni 於 09-3-8 10:46 PM 發表
我覺得你o既意見同見解為呢個forum帶來好多活力, 極端o既反面教材係好好o既借鏡, 而且為我地呢d緊張o既父母帶來好好o既調劑, thanks!!

100%同意呀! 令緊張嘅我當堂覺得鬆哂! 佢真係一個幾好嘅反面教材。

睇吓佢仲會唔會入來反駁

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-9 04:10 PM 發表

我無小朋友照顧, 入來駁下駁下 ... 都幾好玩,
我問過個名校媽咪, 大部份都好似未聽過 bk.
的確是完全兩派教仔方法. 我看過很多 BK topics, 真係兩套完全不同價值觀.  不過 BK 一定要走大眾化路線 ...

咁你仲走黎bk sell,應該搵老闆娘介紹d外快俾你搵,或者直接去d九龍塘名幼稚園門口度sell嘛
我地依d平民同你唔對channel

超級版主

原帖由 dad1234 於 09-3-9 07:42 PM 發表
sec-hk 生意做唔成,就玩駁嘴....

佢太得閒喇,冇生意拍烏蠅,上黎講多d,講到天花龍鳳嚇死人先引到d家長俾

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 05:31 PM 發表

我只有時間幫手做幾份, 唔係全職架. 不過我會好比心機做好果幾份portfo. 唔易做架 !

真係唔夠你講,  我投降o拉 ..

我唔覺得妳係喎! 妳想洗人腦去認同妳心目中嘅名校要求,唔係個個都咁易上當。妳睇吓回妳咁多位會員有邊位係認同妳架......,我就真係投降(對妳嘅高見)。
‹ 上一主題|下一主題