用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生???? [複製鏈接]

阿仔今年入表小1, 間間學校都會見家長, 自己當然好想仔仔入到好學校, 但係自己會考都唔見得人, 若果interview用英文交談就大鑊!!點算???
   0    0    0    0

多謝你地, 我真係定左好多呀!!!

原帖由 KLLP 於 09-3-4 16:00 發表
唔係間間學校都要見家長

申請小一時, so far 未見過有學校要求家長隨表格附上家長的會考證書, 連家長的學歷都唔係間間要求填寫

至於interview, 好多都有的選擇的, 用廣東話interview 的, 比比皆是

我覺得學校最主 ...

上個星期, 帶阿仔去ymca學游水, 聽到個小朋友入左男拔, 真係希望我個仔都入到!!但係一想到要見家長, 真係擔心, 我一年前已經比仔仔學游水, 現在已經第4級, 仲有學體操第2級, 劃畫, phonics, 英文班, 普通話, 柏思上小小莫札特, 但係佢都唔係好enjoy, 有時又話唔想返, 有時見佢又好似好開心, 有時我覺得自己好變態, 仲要自己老公唔係好支持, 成日話我點解要佢學乜.......!!!我心想, 佢而家唔學, 唔通等佢大d先至學就太late, 到時仲多homework, 而且未必聽我講, (書到用時方恨少) 我真係好明白, 我真係好想仔仔能夠比我訓練到自己知道讀書是為左佢, 係佢人生好重要既一部份!

sec_hk
我個仔在st catherine讀k2(L5)
真係好想知! 如果方便可否幫幫手!
THANKS!!!!!

原帖由 sec-hk 於 09-3-5 00:11 發表

Windy 相逢恨晚, 我知道竅門. 男拔is excellent. You are very close !  What is the class of your 小朋友 ?  k3 ?

召藥師
我無比email...因為portfolio係好個人, 我都無想過比錢去做, 不過我係想人家收我仔仔係因為佢有能力>>>>多謝你地, 你地好勁又知佢係sell我, 我真係......!!!!!
原帖由 召藥師 於 09-3-6 13:45 發表

總之你係度做任何有利益收入嘅活動就唔得架啦!你唔知bk版規,我地而家就講俾你聽。你係都要sell,我地就舉報你。
如果你俾錢係bk賣廣告,出左事都仲有bk知道所謂廣告商資料去協助追究或報警;私下交易出左事,有人唔認數、貨 ...
‹ 上一主題|下一主題