用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生???? [複製鏈接]

名校一定會 interview 家長,

只有 媽咪去成功機會減半
所以 daddy 一定要出現,  記著要帶身份証

因為3000份申請, 2900 位 daddy 會浦頭
家長, 小朋友都要好醒目

原帖由 WindyChow 於 09-3-4 23:27 發表
上個星期, 帶阿仔去ymca學游水, 聽到個小朋友入左男拔, 真係希望我個仔都入到!!但係一想到要見家長, 真係擔心, 我一年前已經比仔仔學游水, 現在已經第4級, 仲有學體操第2級, 劃畫, phonics, 英文班, 普通話, 柏思上 ...

Windy 相逢恨晚, 我知道竅門. 男拔is excellent. You are very close !  What is the class of your 小朋友 ?  k3 ?

Windy,

let me email you the 竅門 , absolutely FREE for U.  

If you feel disapointed, post your feeling on BK
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

> 係賣廣告,唔好上當

pls see BK top banner, 2nd banner, 3rd banner, footer, left side, right side ... all are 廣告.

I posted I can help some parent to do portfolio, What's wrong ?
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

ok, I am not intend to cheat anyone. why so serious ?

I just saw some parent need someone help to do the portfolio.   I did it well for my boss 2 yrs ago.

How can I tell them ?  
do banner advertisment in BK ?

but it is not real bisiniess, it's just the part time work of mine and artwork designer.

>>> 學野多與少有時真係要睇小朋友本身興趣及能力

對, 但不是 K2 那年,  尤其是K2時其中3~9月, 這6個月密集訓練能換來12年一條龍的幸福,  博唔博 ?  見仁見智

現實歸現實 d st paul 仔, db仔 讀完大學... 做5~6年o野就去到20萬個月, 普通大學生重要做多10幾年可能都未上到位, 無他 '朋黨' 也 !

如果在 interview 時說: 淨係一齊整野食、一齊唱歌 ...    就險左d .   過了 K2那年, 9月後 點唱點整都得

>>> 迫得太緊 令佢地反感

對, 不可迫 !  need to give strong 'reason' and strong 'incentive'

>>> 一切順其自然, 有時太勉強亦都唔係一件好事

sorry,  對於一個5歲K2小朋友,  '順其自然' 是做唔到 60秒游50米.  要入名校, 係要強求

原帖由 WindyChow 於 09-3-6 02:11 發表
我個仔在st catherine讀k2(L5)
真係好想知! 如果方便可否幫幫手!
THANKS!!!!!

1. 關鍵不在學到第幾級, 重點可以考慮放在游水,  搵個勁教練, 地獄式3個月, d 勁教練有方法激勵你個仔.  

2. 要你老公明白整個小一工程集中在 3~9月, 只需要真苦6個月 !   如果他不支持你,  是無機會成功.

如果入到心儀嘅好學校,就不再長期作戰。 朋輩是最好的教材.  英華 d 仔, 這幾年質素好高, 成班個個讀書, 運動都好叻.  林校長d 仔個個係自動波, 母子關係好好多

註: 我係未結婚, 無仔女, 我是從老板娘d朋友那裡偷師

原帖由 Lilo 於 09-3-8 01:57 發表

未能認同你的講法,講真入唔入到名校唔係靠k2時特訓6個月就得.我家族中的小朋友全部讀名校,我小朋友今年亦入到名校,但對唔住我地無為小朋友提供特訓,我什至被有些好似你咁諗法的媽咪稱為"唔長進的媽咪",但結果我小 ...

是因為你家族很有錢 和 捐了好多錢

原帖由 Gar 於 09-3-9 01:48 發表
無上 BK 2 日. 呢個 Topic 駛唔駛禁長. 唔知 sec-hk 有無果個教游水既勁教練同果 D 好變態既地獄式訓練既 course可以介紹比我. 如果唔係我都唔知要個份 portfolio 做咩好. sec-hk 記得下次要成個 package 來sell. 可 ...

>>> 有無果個教游水
我唔識佢地. 我同d 名校家長好friends, 可以問到, 但係 唔話你知, 等你心思思 ...  個5歲小妹妹, 50米游 47 秒 !  真係果d 級數係教游至有計, 玩下玩係做唔到

>>> 好變態既地獄式訓練
都有 !   d 小朋友重玩得好開心, 重去左文化中心表演
男辦女裝, 女辦男裝 ...  變唔變態 ?   又係唔話你知, 等你心思思 !

講真家長為了孩子, 負出很多 ! 好彩未做媽咪,
想起老板娘話幾年前入 CCKG  d辛苦野,  真有點怕 !

原帖由 502 於 09-3-9 11:46 發表
了太多個案, 在k2/3時拼全命取certificate, 游水speech festival 樣樣全做, 最後也 ...

係要盡做架, 但不是求 '數量', 而是求 '質量'

唔拼全命都得, 只不過要用多d錢, 成萬銀個月學費d  耀中, 加拿大國際, 都好堅,  好甘 !

原帖由 Geni 於 09-3-8 22:46 發表
sec-hk, 睇O黎你真係好祟拜你老闆娘喎~~ 我諗你都打算他日自己有小朋友都會行呢條路O家啦! 咁我俾D tips 你, 你依家最好搵個有錢男朋友, 有錢到大把錢你駛, 因為你要睇落似闊太, 同埋唔介意你為你個仔o既"前途"而"變 ...

好都想搵個有錢男朋友, 最好有d靓仔 . 我重有幾會架. 老板娘d闊太朋友話帶我去見識下架

至於要培養小朋友, 做媽咪要好大負出, 真係怕怕 , 都係唔生好

原帖由 Geni 於 09-3-8 22:46 發表
我想問o下你老闆娘有冇同你講過如果個仔入唔到名校會點呀? 冇前途? 冇將來? 我就覺得只有一個後果, 就係冇面子!

應該唔會冇面子, 因為大把國際學校可以入, 只不過要使多d錢.

原帖由 502 於 09-3-9 11:46 發表
最後也是入不了心目中的特級名校, 犧牲了親子關係又何苦?

最犧牲親子關係的事 係日後 監管d小朋友做功課,
如果成班朋友仔都係自動溫習和做功課, 小朋友很容易受影響. 親子關係好好多.

關於 6個月 特訓, 最好唔好自己出手, 找個教練做衰人, 自己做好人

原帖由 召藥師 於 09-3-9 01:29 發表
100%同意呀! 令緊張嘅我當堂覺得鬆哂! 佢真係一個幾好嘅反面教材。睇吓佢仲會唔會入來反駁

我無小朋友照顧, 入來駁下駁下 ... 都幾好玩,
我問過個名校媽咪, 大部份都好似未聽過 bk.
的確是完全兩派教仔方法. 我看過很多 BK topics, 真係兩套完全不同價值觀.  不過 BK 一定要走大眾化路線

原帖由 babygarden 於 09-3-9 17:35 發表
我都有2個小朋友在你所講的名校讀書

唔好吹水呀 !  就考下你先, 知唔知道 什麼是 success criteria ?  d名校老師用佢o黎做什麼 ?

我傱來都無話過 '甚麼咁高人一等"  , 只說過 讀書係自動波

> 人生經驗只是圍繞著你的老闆娘跟她的朋友 ...

係呀 ! 我是從四年前, 老闆娘要我幫手攪 CCKG 小朋友party 開始, 有名星架 ! 一路留意d 媽咪 如何教小朋友,  如何選校 ... 一路學番黎 , 當然我要幫手做文書及聯絡工作, book 酒店, book 機票 ...

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-10 09:21 發表
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo. 攪o店左.

其實想問好耐架啦, 公司秘書, that means 係qualified 的company secretary?

未呀, 重讀緊架. 以前係d媽咪要我點做portfo就點做. 我主要是做文書, 公司 artwork designer 做 design.  

我幫手做portfo只係小幫忙, 都幾有意思 !

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:41 發表
佢太得閒喇,冇生意拍烏蠅,上黎講多d,講到天花龍鳳嚇死人先引到d家長俾

都好唔得閒喇, 又要讀書; 又要番工. 係以前係比老板娘同佢d 媽咪朋友 ... 嚇死.  真係唔係好敢生仔 !

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:41 發表

佢太得閒喇,冇生意拍烏蠅,上黎講多d,講到天花龍鳳嚇死人先引到d家長俾

唔係呀, 都好忙呀, 又要上斑, 又要番學.  以前係比老板娘 同佢d媽咪朋友嚇死 !  特別是選小一時 ... d 小朋友好醒. 我都學到好多野 ...

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:39 發表

咁你仲走黎bk sell,應該搵老闆娘介紹d外快俾你搵,或者直接去d九龍塘名幼稚園門口度sell嘛
我地依d平民同你唔對channel

我只有時間幫手做幾份, 唔係全職架. 不過我會好比心機做好果幾份portfo. 唔易做架 !

真係唔夠你講,  我投降o拉 ..

原帖由 召藥師 於 09-3-10 19:16 發表

我唔覺得妳係喎! 妳想洗人腦去認同妳心目中嘅名校要求,唔係個個都咁易上當。妳睇吓回妳咁多位會員有邊位係認同妳架......,我就真係投降喇(對妳嘅高見)。 ...

我幾年前, CCKG 係什麼我都唔知.
其實我d 意見, 係我這幾年從d '得左' 既媽咪身上學番o黎. 是親眼經驗, 是真心以為會幫到那些有志媽咪.  

不過見到你反駁我都幾開心 ... 起碼教撓我 有好野要慢慢一d一d講, 唔好一人口氣講晒.

不過真係唔夠你講,  所以我投降o拉

‹ 上一主題|下一主題