用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... am
Forrest..............8月出世..........am
Evan..................4月出世..........am

原來茶點要自己預備架 !?
如果帶通粉之類會好易倒瀉噃, 況且朝早返學都好趕, 我實整唔到比佢,  好在阿仔好多野都肯食, 我諗佢以後既茶點都只係蛋糕, 包, 同埋餅乾.

係噃, 差啲忘記左, 多謝提醒, 希望到時可以同老公一齊去, 咁就又機會同大家見過面先.

原帖由 HoManYu 於 09-3-23 23:14 發表

第一次註冊(交留位)時,有張"粉紅色紙仔"(連同收條及申請學卷form)一齊ga....你摷下!上面寫住~
親愛的家長:
  歡迎加入禮賢大家庭.......謹訂於2009年4月25日上午10:00至4:00為我校"金禧博覽會",屆時將有學校歷史展 ...

係呀, 我係彥彰媽咪.
我都記得好似佢有個同學仔考到禮賢, 而家知道係梓楹, 又可以再做同學仔囉.

原帖由 josie060519 於 09-3-26 18:39 發表
benalg---你係唔係彥章呀, 梓楹又有機會同你做同學,heheheh

我都收到啦 !!

我個日有去呀, 因為朝早黃雨, 本來都唔知去唔去好, 後來無落雨先出發, 去到都3:30pm, 得番半個鐘頭參觀.  但係都已經有好多人係度,好熱鬧.  因為去到已經係表演尾聲, 只得去課室參觀, 原來每個課室都有個主題設計, 會有關個主題既遊戲同展品, 全部係啲學生整, 好靚又好好玩, 我個仔都玩得好開心, 我之前已經耐唔中話佢知第日會讀呢間學校, 所以佢識得講第時讀"禮賢".  雖然我地去得時間短, 但都算不枉此行.

原帖由 kiki2007 於 09-4-24 17:06 發表
咁我盡快遞交, 到時同老師講後補,一有就即刻交返比佢, 你明天去唔去金禧博覽會呀!:excited:

係呀, 見到學生啲作品做得咁有心機, 而老師個個都好nice, 連老公都話無選錯學校.

原帖由 wendy_y 於 09-4-27 00:27 發表
因太大雨, 冇去到呀!

benalg : 聽完你講, 真係覺得自己冇選錯學校

你地話唔多覺老師主動打招呼, 可能有好多舊生同新生及家長係度, 真係未必好熱情. 其實當日反而係我主動問老師問題, 佢地都好友善咁答, 其人一位仲係主任, 所以我問得多啲.  

例如佢話每班k1而家收33人(原本最多可收45人), 上下班合共4班, 而每班必有3個老師睇住.
幼稚園沒有外藉老師, 只有當日見既一位只識講英語既華人老師, 另一位係幼兒教育老師傍住.  另有一位專教普通話的老師.  一星期大約有3-4堂英語, 每堂大約20分鐘.
後來佢問我係未預備黎緊諗住報讀, 我話已經收左阿仔今年讀上午, 佢反而有啲意外, 仲話好難得(?), 因為今年好多人報名, 收生情況好緊張. (不過唔記得問佢有幾多人報).  另外, 我問佢幼稚園有咩興趣班, 佢話只得體操班!?
因為學校資源有限, 加上家長多鍾意出外報活動, 所以學校唔會有攪. 後來佢知我係讀上午班, 佢都話有好多家長想轉, 不過佢話反而呢度下午班有少少著數, 因為等小學部放左學後, 幼稚園下午班會多左少少活動空間.

最後我老公問佢係未年年都有呢類open day, 佢話唔係, 因為今年金禧年先有, 事關校長唔鍾意做咁多花巧野.
所以今年算叫開下眼界.

報告完畢.  

原帖由 miutang 於 09-4-27 13:56 發表
我都有去, 我覺得他們的佈置及小朋友的作品都好有創意, 常識好似好深, 居然教d人體內臟.  但最不滿意是英文科的比例很少很少, 只佔某課室的一少半.  幼稚園是沒有外籍老師, 只有說英語的華人, 我朋友講有家長都曾經 ...

me too. no 2.   

原帖由 HoManYu 於 09-4-28 01:09 發表

其實興趣班係學校讀有好有唔好,因為要接左佢地放學食完飯再返番學校上堂,有點唔方便,倒不如校車返黎食完飯再出去上堂好過,話哂都唔係咁多人住又一村附近o架!至於體操班o岩我仔喎!我都有留意呢到有得玩,http://www.h ...

我地住油塘, 都係油塘上車.
唔知幾點鐘上車? 我最驚個仔起唔到身, 攪到遲到就弊啦 !!

原帖由 HoManYu 於 09-4-29 23:52 發表

我會係九龍灣得寶附近上車,我住彩盈邨.....你呢?

彥彰(Evan) 今年原來唔同梓盈一班.  

昊昊(ho ho).......062..........上午幼勇班
yin....................06
1..........上午幼勇班
嵐嵐..................065..........上午幼勇班
天悅..................065..........上午幼勇班

Forrest..............06
8..........上午幼愛班
思捷...................064..........上午幼愛班

Fai Fai ...............05
11.......上午幼愛班
Clement.............06
6..........上午幼愛班
Evan..................06
4..........上午幼勇班
梓楹...................0605
........上午幼愛班
Ivan Chan..........06
........am
Grace................05
........am
Jones................06
8..........下午幼望班

Sheryl...............
0612........下午幼望班
Kristy................06
12........下午幼信班
yeungyeung.......05
12........pm
LaamLaam........06
2..........下午幼信班
嘉嘉..................0610
..........pm
Hoi Ching..........06
05..........pm

原帖由 josie060519 於 09-7-29 00:07 發表
彥章媽媽, 係la, 不過坐學校車兩個小朋友都應該見到,

梓盈都係坐2號車 ?? 

我成11:50am 先去到, 仲好多人.
個日得我同阿仔兩個,要分三次排隊, 好在阿仔算乖, 無點扭計, 不過都係半個鐘攪好晒.

原帖由 HoManYu 於 09-8-10 15:21 發表

冇理由唔得既,但個個都著便服又唔雖要著双重校服既.....其實我都寧願有校服同茶點,起碼家長唔洗愀同统一d麻......就好似茶點咁,我囝不留都唔鍾意食水果同麵包,但佢n1學校茶點毎日都有小小蔬果同麵包蛋糕,咁個個小朋 ...

其實你都可以照放水果同麵包佢帶返學校食架.  我諗佢到茶點時見到個個都有野食時, 佢唔會唔食既, 而且老師都一樣會叫佢食, 小朋友只會係屋企撒嬌, 但返到學校就無得撒.

原帖由 kcjl 於 09-8-8 00:31 發表
昊昊真幸福有個細心的媽媽.

如果無運動堂穿運動服 + 圍裙 可吾可以?  平時只穿圍裙都唔似校服.  覺得學校好FREE.

我都有同感, 覺得唔著校服唔似返學咁.
怪怪地 !!  
而家都會同佢買多兩三件衫褲比佢返學著.
‹ 上一主題|下一主題