用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
   0    0    0    0

Hi, 叮叮噹噹,ahschan,
我睇過禮賢舊家長d post,講話茶點問題,原來茶點係家長自備ga!咁就頭痛la,我仔正餐還容易應付,但係茶點同早餐就煩喇!佢自細就唔喜食粥/麵包同水果,我成日就想佢係學校可以學到唔偏食,淨係煩早餐都夠死,要帶埋茶點咁我就頭痛喇......因佢鍾意食既都係d冇益既小食....

自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... am
Forrest..............8月出世..........am

原帖由 kcjl 於 09-3-6 14:12 發表

Forrest..............8月出世..........am
各位MAMI你地好.  我都覺得茶點係一個問題, 是關阿仔好大食, 餅仔滿足唔到佢.  佢早上食好多野, 6-8安奶, 2大碗通粉. 中午就食一碗飯.   mouth:" />mouth:" />mouth:" />   ...

Forrest食量好勁喎!昊昊就早餐食好少(1隻蛋白or1隻蛋撻or1件蛋糕)放學就會食件蛋糕or cookie之類,中午會一碗飯or粉....而家佢連奶都介埋,只係間唔時夜晚飲支150ml咋!
so我可能要嘗試早餐煮粉麵至得,但要早d起身至得,我而家8:00先叫醒佢,8:40出門口.

原帖由 benalg 於 09-3-9 16:07 發表
自我介紹:
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... am
Evan..................4月出世..........am

估唔到我地5個小朋友都冇一個撞月份喎! 原來有咁多am添.....

原帖由 wendy_y 於 09-3-11 01:38 發表
自我介紹:
Clement............6月出世......... ...

歡迎下午班既Jones,yeungyeung,LaamLaam!
嘩yeungyeung開學咪成3歲8個月,真係好大喎!我昊昊2月出世,而家返n都巳經係最大o架喇!佢成日話自己係大哥哥呀.....

原帖由 wendy_y 於 09-3-12 14:10 發表
Hi 各位mummy,

成個星期冇上嚟, 因Laam Laam發高燒(40.7度)入左醫院 , 驗到係呼吸道合胞病毒(R.S.V.), 醫生話依個病毒3-4月開始至8月較為活躍, 大家要小心預防呀 !!!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/ ...

係o羅咁而家好番未呀?我想問同流感有冇分別呀?我見佢寫[潛伏期由一至十日,通常為五至七日。一般病徵包括發燒、發冷、頭痛及胃口減退。]似乎又唔似係感冒喎!

原帖由 THOMBB 於 09-3-12 20:29 發表
我都黎報到先....

自我介紹:
Clement.......... ...

歡迎THOMBB,而家am同pm人數都參唔多la....
咁Sheryl係05年定係06年出世呀?

原帖由 ahschan 於 09-3-12 11:08 發表
我阿仔之前番左1個學期多d n 班, 3月剛轉左番屋企附近既k1! 以6月出世, 以前就算中間b, 而家佢係全班最細, 成日話有好多哥哥姐姐呀!! 尋日仲投訴有哥哥打交, 曳曳添呀!! ...

點解你clement 返k唔係返n既,即係佢今個月先2歲8個月,返k1就真係好細la,照計學校唔會收個喎!而且人地有學卷你冇喎!我仔而家都係返n1,o岩o岩滿3歲,做老大,成日話自己係大哥哥....
呀係呀,clement食量咁大,我想問佢幾重呀?阿昊而家38磅高100cm都巳經好大件la!

原帖由 wendy_y 於 09-3-13 00:12 發表

多謝各位mummy關心, 依家Laam Laam已出院, 只係仲有鼻水同咳

咁要保重身體呀!聽晚又轉涼la,真係要小心d呀!我自己都咳呀,好驚野比阿仔呀!

原帖由 wendy_y 於 09-3-13 00:23 發表

係呀, 我地病就最易傳比仔仔, 依d天氣最煩

HoManYu,

咁啱既, 你又係樹, 未瞓 ?

參唔多la,我好多時呢個時間都係樹ga,wendy多d上黎傾計丫,唔係因為bk"室室"地,我都會打得快d既.....

原帖由 ahschan 於 09-3-16 10:12 發表
係呀, 而家冇學劵架!! 之前番開n 都係冇學劵架, so...對我黎講, 而家唔使take school bus, 學費又平d, 仲慳d 添啦!!
clement就係剛剛足2yrs8mths, 佢2月就剛足, 2/3就開學law!  佢interview 時有考佢畫線, 認abc同中 ...

oic,我都有諗過比昊昊返k1 ga,但問過好多間都唔會特別咁樣收,叫佢讀返n1會合適啲...

原帖由 wendy_y 於 09-3-18 11:19 發表
下午班既同學仔, 有冇人可以轉到上午班呀?

我諗冇咁快通知,起碼要等到第二次註冊(5月8號)啦!因為要交1,書簿什費2,自動轉賬受權書3,校巴回條.
到時先可能會西走啲冇心係到讀既,學校先會有所行動....
記得4月25日學校金禧博覽會呀!....(到時都要提提我)

自我介紹:
昊昊(ho ho).......06年02月..........am
yin....................06年01月..........am
Clement............06年06月......... am
Forrest.............06年08月..........am
Evan.................06年04月..........am
Jones................06年08月..........pm
yeungyeung......05年12月..........pm
LaamLaam........06年02月..........pm
Sheryl...............06年12月..........pm

原帖由 wendy_y 於 09-3-19 17:52 發表

係呀..4月25日, 你係咪都會去?

一家三口都黎,到時見....
點相認好呢?

原帖由 ibaamyng 於 09-3-23 12:51 發表
My daughter:  Chan Hoi Ching, DOB: May 2006.  PM  class.   Very likely to join you all for k1 09/10.

HI~歡迎

自我介紹:
昊昊(ho ho).......06年02月..........am
yin....................06年01月..........am
Clement............06年06月......... am
Forrest.............06年08月..........am
Evan.................06年04月..........am
Jones................06年08月..........pm
yeungyeung......05年12月..........pm
LaamLaam........06年02月..........pm
Sheryl...............06年12月..........pm
Hoi Ching..........06年05月..........pm

原帖由 ahschan 於 09-3-23 17:02 發表
"金禧博覽會"咩黎架!???  

第一次註冊(交留位)時,有張"粉紅色紙仔"(連同收條及申請學卷form)一齊ga....你摷下!上面寫住~
親愛的家長:
  歡迎加入禮賢大家庭.......謹訂於2009年4月25日上午10:00至4:00為我校"金禧博覽會",屆時將有學校歷史展品,各科目之課程展覽及文娛表演.誠邀.......到來....

原帖由 ahschan 於 09-3-24 09:36 發表
我點左老公去俾錢, 自己冇睇番d info, 真係唔好意思....
大家安排放棄其他學位未呀? 我就今個月會做啦!!! 真係下定決心啦!!!

宣道未有結果前巳決家左la......

原帖由 wendy_y 於 09-3-24 02:29 發表
HoManYu & All Mummy,

我都會一家三口去, 到時大家可以相認,早d認識下

wendy_y,你有冇小朋友張大頭相呀?
‹ 上一主題|下一主題