用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
樓主: HoManYu
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世..........am

咁就煩d, 因為我阿仔對食都係冇咩興趣, 同埋隔離飯香....
之前番pre n, 都係自備既, 日日都有剩茶點......而家佢轉左去屋企附近既k1, 完全冇問題, 老師話佢食晒呀....
原帖由 HoManYu 於 09-3-5 23:11 發表
Hi, 叮叮噹噹,ahschan,
我睇過禮賢舊家長d post,講話茶點問題,原來茶點係家長自備ga!咁就頭痛la,我仔正餐還容易應付,但係茶點同早餐就煩喇!佢自細就唔喜食粥/麵包同水果,我成日就想佢係學校可以學到唔偏食,淨係煩早 ...

e.....clement 早餐都仲係一支奶架jar, 茶點一向都唔多食......

因為am 先至會咁早下定決心啩!! and 好似大仔都係受歡迎d 咁bor!
原帖由 HoManYu 於 09-3-9 16:39 發表

估唔到我地5個小朋友都冇一個撞月份喎! 原來有咁多am添.....

我阿仔之前番左1個學期多d n 班, 3月剛轉左番屋企附近既k1! 以6月出世, 以前就算中間b, 而家佢係全班最細, 成日話有好多哥哥姐姐呀!! 尋日仲投訴有哥哥打交, 曳曳添呀!!

而家冇晒事ma?  祝各位身體健康啦!!!
原帖由 wendy_y 於 09-3-12 14:10 發表
Hi 各位mummy,

成個星期冇上嚟, 因Laam Laam發高燒(40.7度)入左醫院 , 驗到係呼吸道合胞病毒(R.S.V.), 醫生話依個病毒3-4月開始至8月較為活躍, 大家要小心預防呀 !!!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/ ...

係呀, 而家冇學劵架!! 之前番開n 都係冇學劵架, so...對我黎講, 而家唔使take school bus, 學費又平d, 仲慳d 添啦!!
clement就係剛剛足2yrs8mths, 佢2月就剛足, 2/3就開學law!  佢interview 時有考佢畫線, 認abc同中文字, 好彩都跟到七八成, 所以就俾佢番law! 學校都話好少插班下學期, 佢都算好彩, 問既佢都學過!!
佢身型...排骨仔, waste 晒我d 米飯, 佢都係得95cm, 29-30lbs啦....
原帖由 HoManYu 於 09-3-13 00:11 發表

點解你clement 返k唔係返n既,即係佢今個月先2歲8個月,返k1就真係好細la,照計學校唔會收個喎!而且人地有學卷你冇喎!我仔而家都係返n1,o岩o岩滿3歲,做老大,成日話自己係大哥哥....
呀係呀,clement食量咁大,我想問佢幾 ...

"金禧博覽會"咩黎架!???
原帖由 HoManYu 於 09-3-19 00:53 發表

我諗冇咁快通知,起碼要等到第二次註冊(5月8號)啦!因為要交1,書簿什費2,自動轉賬受權書3,校巴回條.
到時先可能會西走啲冇心係到讀既,學校先會有所行動....
記得4月25日學校金禧博覽會呀!....(到時都要提提我) ...

我點左老公去俾錢, 自己冇睇番d info, 真係唔好意思....
大家安排放棄其他學位未呀? 我就今個月會做啦!!! 真係下定決心啦!!!
原帖由 HoManYu 於 09-3-23 23:14 發表

第一次註冊(交留位)時,有張"粉紅色紙仔"(連同收條及申請學卷form)一齊ga....你摷下!上面寫住~
親愛的家長:
  歡迎加入禮賢大家庭.......謹訂於2009年4月25日上午10:00至4:00為我校"金禧博覽會",屆時將有學校歷史展 ...

我都未有bor.....
原帖由 HoManYu 於 09-4-22 23:56 發表

今日未開信箱!

唔係wor, 上次個staff同我先生講話要盡快填好交, 為左要0係5月第二次註冊時有齊所有文件wor!!!!!
原帖由 miutang 於 09-4-24 12:29 發表
我都未申請學券, 上次註冊取了表格, 我以為佢地話在第二註冊是才交這表格, 跟住由學校代交, 所以一直沒有填喎.

因為落大雨我都冇去參觀!睇番大家既comment, 禮賢都好比心機攪呢個open day wor!

其實英語點都會出去補, 因為學校所提供既點都唔及出面既專業, 亦都因為咁上午班係所有學校都好大競爭啦!
而家阿仔讀普通學校k1下學期, 都係得一本英文書咋, 日日有外藉老師上堂, 佢英文而家so far都ok啦!

原帖由 miutang 於 09-4-27 16:54 發表
我朋友都問過老師, 話今年有1,000人來in, 所以小朋友入到真係好厲害呀.

但仍有擔心英文方面, 如入此間, 看來要報英文playgroup.

冇問題, 不過我首選都係屋企附近ar, 因為我工人實在唔太靠得住, 唔敢俾佢咁遠!!! 我住荔枝角架, 1號校車! 今日我call左去問校車, $615一個月!平過之前根德同st cat 既校巴ar!  
kumon 我屋企附近都有, 好似而家個個都一定會讀咁wor, 即係都走唔甩啦!! 咁幾歲開始上架?
原帖由 HoManYu 於 09-4-28 00:49 發表

ahschan,第時出去補英語記得揾埋我呀!我仲未有頭緒,只係諗住出年報公文數咋.....因想昊昊自動自覺做功課等佢唔好咁心散呀!見街坊個仔學成,而家仲part-time教公文數tim,街坊話自細巳比佢學,所以由細到大都唔雖要粗心 ...

而家有冇番學架? 有番緊學既應該好快適應架!!!
香兒既班好唔好架?
而家我阿仔番緊畫班同柏斯!
原帖由 kcjl 於 09-4-28 16:17 發表
Hi, ahschan 我都係1號車,住長沙灣.  暫時我報咗香兒的親子音樂班, 明年才諗補習班. 希望他快D識應新校生活.

柏斯我係報舊既課程, 都ok. 聽聞新course 得45mins, 好似冇咁好wor!

原帖由 kcjl 於 09-5-3 00:44 發表
香兒的親子班因為參加人數好多, 而暑假有新班開, 我就走去報名先, 還未通知幾時返. 希望暑假可以有堂上.  柏斯OK嗎?

阿仔讀緊N班, 同校車的K2班同學仔於放學後再上1小時英文班(要另交學費$1XXX). 一星期一堂.  這樣 ...

我都update 下:
昊昊(ho ho).......06年2月..........上午幼勇班
yin....................06年1月..........上午幼勇班
嵐嵐..................06年5月..........上午幼勇班
Forrest..............06年8月..........上午幼愛班
思捷...................06年4月..........上午幼愛班
Fai Fai ...............05年11月.......上午幼愛班
Clement.............06年6月..........上午幼愛班
Evan..................06年4月..........am
梓楹...................06年05月........am
Ivan Chan..........06年08月........am
Grace................05年11月........am
Jones................06年8月..........下午幼望班
Sheryl...............06年12月........下午幼望班
Kristy................06年12月........下午幼信班
yeungyeung.......05年12月........pm
LaamLaam........06年2月..........下午幼信班
嘉嘉..................06年10月..........pm
Hoi Ching..........06年05月..........pm

好耐入呢度lu....
我阿仔番左9個月畫班同柏斯既小小莫札特都番左兩個level lu! 不過又唔見得學到d 咩....
而家summer course 就番兩日英文一日普通話!
原帖由 ngcheukchu 於 09-7-20 11:25 發表

我都淨係幫嵐嵐報咗畫班咋,重要月尾先開課,我想同阿囡報跳舞,但係重未報名.....希望唔太遲啦!我係一個好懶嘅媽媽....好多嘢都等到最後先做.....嘻嘻! ...

係我屋苑會所攪架, 不過出面都好多有for 3yrs 既中英文班架!!
原帖由 HoManYu 於 09-7-21 11:36 發表

英文同普通話係邊到返呀?我呢頭冇呀....

唔係bor, 我晨早去, 9:10am去到, 老師多過家長bor!!!! 其實圍裙之後校務有得賣, 我買一條jar! 運動服都係買左一套先, 攞左校服商既name card lor....
原帖由 HoManYu 於 09-8-2 12:01 發表

嘩!註冊日真係好多人,排買衫隊好長龍,好在c6放假一齊去,如果得我一個同阿仔實有排排.....
條圍裙要$56我覺得貴左d ja....
阿仔尋日識左個同班同學仔叫晴晴呀.:excited: ...
‹ 上一主題|下一主題