用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

原帖由 carmankm 於 09-3-6 10:20 發表

PLK CKY, 英華,培橋,你呢?

PLK CKY

原帖由 Chincco 於 09-3-6 15:44 發表
我個女讀緊英文幼稚園, 成績都OK, 真係唔想佢讀中文小學囉, 但得15分, 名小學就一定無我份,可以點喎, 我覺得好似只有選直資或私校的出路.

最近聽到好多家長話聖瑪加利都OK, 雖然之前好差, 但新校舍落成後, 間學校好 ...

Any comment on 聖瑪加利?

原帖由 Chincco 於 09-3-7 13:50 發表
我哋住向荃灣區, 但荃灣區真係無我心意的小學,所以一定要跨區, 但有得個15分, 最慘荃灣區係無直資小學, 真係煩死人.

我個鄰居個小朋友向祟真幼稚園讀緊,佢媽咪話祟真都唔錯. 原來祟真家吓幼稚園同小學都有國際班 &  ...

崇真小學國際班要成5千幾蚊學費??? Is it really worth?

Is 音小 an English or Chinese medium primary school???

原帖由 ming2 於 09-3-27 23:20 發表

大家都係為人父母,我都明白搵學校0既難處....我都好多謝當日有朋友介紹囡囡呢間學校俾我,個時我大囡都只係讀緊PN架咋...我觀察左間學校年幾兩年0既發展同新聞,最後都決定俾佢入去讀,好彩佢兩個都一入就考到,咁我先 ...

Agree!

原帖由 G-Ma 於 09-3-30 10:09 發表
新既smc其實已經同舊校好唔同, 以前舊校係中學女校, 宜家係一條龍男女中小學, 課程及教學理念都已經改變咗好多.  不過始終好多人都比較注重名氣.

新既smc means that one located at W.KLN?

原帖由 Chincco 於 09-4-2 11:40 發表
Hi G-Ma,
真係好多謝你提供啲意見同資料. 我兩個囡都係由1歲半開始返英文playgroup, 兩個囡interview幼稚園啲時候都係以英文對答.所以我真好希望佢哋可以讀英文小學囉, 我對smc都真係好有興趣, 請問知唔知幾時有開放 ...

Me too.  But I'd also like to see their secondary school students' performance in the public examination.

原帖由 G-Ma 於 09-4-5 01:23 發表
暫時既中學成績都唔可以作準, 因為現時既中學生係外收生, 如果要睇由小學一直培養出嚟既學生中學成績, 可能要等多6年, 因為今年先有自己既小學生升上中一.

...

Thanks.  Is SMC secondary in band 1 or band 2?
‹ 上一主題|下一主題