用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃浸PM和York AM你們會点選擇呢?
go

荃浸PM和York AM你們會点選擇呢? [複製鏈接]

我係荃浸家長, 囡囡今年k3, 9月佢就要上小一啦, 我可以分享, 我對考小一感受.

我唔否認某d小學會較喜歡收出名幼稚園學生/小朋友出自名幼稚園, 對考直資/私小條路好行D....

但現今好多熱門直資/私小都好睇重小朋友 interview 表現, 語文能力...... 如果父母有同小朋友好好準備, 又真係唔太關邊間幼稚園學生, 但相反只是有名, 而小朋友表現唔得, 結果都係

每間學校都有長/短, 好睇小朋友合適邊類教育 & 家長要求係什麼 ??? 加油

以上只是本人愚見...

原帖由 jt0606 於 09-3-6 19:49 發表

你個case我會揀荃浸, 因老師真係好有愛心, 小朋友讀得好开心只是校舍稍細, York我自已覺得麻麻比較pushing on 劍橋英文試, 雜費多較hard sell, 其實我自己都煩緊荃浸AM or St. Cat PM, 如選St. Cat 表面上好像較好 ...

我囡囡小一會係馬灣基灣....我都有同佢考過直資唔成功, 有部份同學考直資/私小成功, 有D有幾間係手....

我聽舊生家長分享多數都派到心儀小學, 試過有派到第二,三志願, 之後, 去叩門成功機會都好大.  值得一提, 幼稚園校長好好人, 佢會親身講解小一自行/派位程序, 又會有安排觀校, 佢好樂意同我地分享小朋友合適咩小學, 對我地一班新手家長幫助好大 (同朋友傾開出面好多幼稚園都唔會有咁全面資訊)....

我囡囡都係活潑外向兼好動型+埋唔定, 我覺得學校課程好合適佢, 有探索, 創作, 戶外活動, 一D都唔悶.

而老師好細心, 對D類活潑同學係好包容 (我覺得D方面好重要, 好多人都會用負面去睇, 覺得佢地係唔乖唔合作學生) 但囡囡老師會用正面去睇, 又會教我多D 鼓勵方法/又提點我囡囡都有優點, 有時同佢地傾計, 對教導小朋友都好有得著.

原帖由 jt0606 於 09-3-8 01:16 發表

Tramtram,

好多謝你的意見, 係呢囡囡小一會讀邊間呢? 荃浸派位大致上好嗎? 可否分亨吓? 我囝囝是活潑外向兼好動型,有時真係會座唔定, 以你於荃浸的寶貴经驗, 荃浸會否適合他呢? 麻煩請指教, 謝謝

我囡囡都係下午班, 佢都有午睡習慣, 但入學後都問題, 小朋友適應得好快.

但時間好似無咁好用, 可能, 我囡囡晏起身, 晒左個上午, 比大家嘆多幾個月.
原帖由 funfuncook 於 09-3-7 22:59 發表
好多謝你的意見,你真的好難揀喎,你就好啦,兩個選擇都好好.我只是怕女女在PM上堂無得睡覺,會經常發疲氣.
‹ 上一主題|下一主題