用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/10 G1家長請報到))))))))
go

2009/10 G1家長請報到)))))))) [複製鏈接]

仲有半年小兒就會入讀A-School啦, 當日佢知道巳被取錄,不知幾開心, 希望無同佢揀錯學校啦, 日後請各位多多指教!
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

Hi, 你好呀!關於wkf的負面消息,相信你都是從bk聽返嚟的. 個人認為, 就算一些出名的學校也會有負面的消息, 故聽吓無妨, 不用上心, 要知實情, 最好問問真的就讀該校的學生家長, 相信意見較為中肯及準確.  我說"希望無同佢揀錯學校"不是聽到mud嘢壞消息, 而是因為有另一間學校也取錄了佢, 而兩校各有長短, 故有一陣子有些難取捨, 但清醒過後都是覺得此校較為適合小兒及自己的教育理念.Anyway, 記住我jk媽, 開學後再聯絡.

Hi all moms, 你地好呀. 我4月3日唔得閒去講座,下次先見啦!我是半職媽媽,即返半天工, 所以睇仔時間多啲, 閞學後, 如有甚麼學校動向, 我會盡力為各位發放消息(係"盡力", 因我都好懶~~ ).

Daniellemum, 不用客氣!

而呀bbgoymum亦不用擔心, 小朋友的適應力很強的, 小兒由K3開始, 學校每天也有普通話堂, 但就從來不會同我講,初頭也很擔心, 有日不知是否心情好, 無啦啦用普通話讀書我聽, 簡直不可思議, 原來不知不覺佢巳學得很不錯了, 我相信只要學校能給予一個好好的語言環境, 最好就是同學與同學間也用英語或普通話遘通, 小朋友必定可以進步神速. 現在小兒的幼稚園就是這樣, 要知小朋友大都多咀, 唔講嘢唔得架, 故佢地死都死D英文呀, 普通話出來, 雖然文法不對, 但每個小朋友也很肯講, 那是學語言的好開始, 對嗎?

補充一下, 其實比多些時間親子呀, 去街街仲好啦, 我呀仔去街不是只行行商店, 而是溜冰, 打GOLF, 去露營, 燒烤, 去農莊, 返教會等等, 我覺得又幾好呀,又學到書本以外的嘢,大家關係不知幾老友, 各位不要在教育兒女上太大壓力而忘了親子! 我地要做個開心的媽咪, 才有開心活潑的小孩. 加油!

ggboymum, 放鬆d啦, 讀書有時都要看天份, 盡力就算了. 有時我都會諗吓有無硬將自己的期望放在小朋友身上, 而不理會小朋友的意願及能力.  好像游泳咁, 近期都是逄二進一才可升班, 當然第一件事就鬧鬼佢唔努力, 唔尊心上堂等, 但呀仔亦不甘示弱同我講, 我真係唔夠氣 唔夠氣咪停囉, 成日話唔比我游......! 自己諗真d, 又真係有mud好鬧呢! 我又不是要佢做飛魚, 想佢強身健體啫, 升唔到咪下次囉, 未到時辰啫, 可能第時佢不知幾長氣, 游10個8個池都唔定~~~~.

AntheaLin 媽你會去聽講座呀, 我唔去了, 唔得閒.

到目前為止,回應的媽媽小朋友都是女仔, 好似無MUD男仔, 是嗎?

WingKanMa, 我唔擔心~~~ 多囡囡仲好, 等呀仔可以乖D, 我個仔真係好多咀架!

Belinda, nice to meet you too. 多多指教.

Daniellemum, 有路過的媽咪話我知, 你囡囡同我呀仔巳同一間幼稚園了, 我呀仔係Jacko, 有機會再詳談.

Daniellemum, 應該係B班~~~呱! 我無同佢講將會同Danielle同一小學, 只問佢與Danielle friend唔friend, 佢話佢唔鍾意同女仔玩, 女仔好煩, 只喜歡同Hugo及蘇家禾玩, 死未! 其實最煩最多咀就是佢!

係呀, Miss Debbie經常叫佢做Mr. rush架!
wkf的talk....唔去啦, 呀仔要學游泳及琴呀.

多謝你的溫馨提示, 迎新日再見啦!

希望唔會取消啦,  我都好期待迎新日可以同各位見面.

嘜校服可以去kingcow買嘅咩?

我都收到信啦, 好想好想呀仔可以快D返學, 大家都無咁辛苦!

Hi 各位媽咪,

你地講緊的書包有幾大個架? 我托朋友問左在學的家長, 佢話書本不是很大, 最大的都是A4 size, 有無其他人知道這是正確嗎?  我怕我朋友講錯, 因我巳在日本巳訂購了一個書包, 返到來唔啱就煩了.

我只知當日派了pick up咭及一個file予開學後用來夾住d功課資料, 再無其他了.

你仔仔係邊班呀?

係呀, 你看看他的書包, 因呀仔書包有老師給的通告及手冊予帶回家給家長. 無就真要打去學校問吓啦.

係呀, 你看看他的書包, 因呀仔書包有老師給的通告及手冊予帶回家給家長. 無就真要打去學校問吓啦.

剛開學校務處一定很多查詢, 故不要期望有完美的跟進, 因我上星期打去學校問一些問題, 佢地都好像趕住收線咁, 所以都要體諒吓.
‹ 上一主題|下一主題