用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/10 G1家長請報到))))))))
樓主: jk媽
go

2009/10 G1家長請報到)))))))) [複製鏈接]

大家好,我囝囝 coby 都係今年入讀 G. 1, 終於等到開學 la !  因為校車太早上車,所以最後決定自己接送,但今天早上送囝囝返學,去到學校正門先知家長不能進入,在門口等了15 分鐘都遇唔倒佢o既幼稚園同學,於是囝囝好"傍" 惶無助咁自己入去,由於我們沒有出席迎新日,所以更覺佰生。

原來接送証係o係迎新日派發,我今早問在正門的老師及 secure 我沒有接送証,如何接囝囝放學, 他們全部都不太清楚,只是叫我到校務處補領,到校務處,職員又說老師會在班上派回給沒有出席迎新日的同學 !

我想請問各位有出席迎新日的家長,可否說說迎新日的活動給我作參考 ??  謝謝 !!

jk 媽,

我囝囝係 1B 班,因為我要返工的,我負責送囝囝返學,爺爺負責接佢放學,剛才爺爺接囝囝放學,沒有 pick up card 都可以接走小朋友,但問囝囝,囝囝話老師沒有任何東西派回給他,唯有等陣打去學校問問 la !  多謝告知 !

我昨晚放工返去 check 囝囝書包,有一份通告及一本手冊,但就真的沒有派回 pick up & file,剛才致電校務處,職員又係話會提老師派返比囝囝,只係問囝囝讀邊班,連名都唔洗 mark 低,都唔知個職員記唔記得提老師 !

我想問問你o地有冇帶木顏色返學呢 ?  因為睇通告只係話要帶簡單文具,咁昨天我只係比囝囝帶了數支鉛筆、rubber, ruler & glue, 囝囝返屋企話同學帶了顏色筆,他也要帶,但昨天的通告又再列出簡單文具包括 :數支鉛筆、rubber, ruler & a pen, 不要帶太多其他文具,學校會有供應,以減輕他們書包的重量,所以我只係加多一支 2 色原子筆,但囝囝今天放學即 call 我話我又唔記得幫佢帶顏色筆,究竟係有冇 provide 呢 ??!!

我呢 2 日都比囝囝帶一盒木顏色筆返學,我問佢有冇用到,佢話有,唔洗再問同學仔借,仲可以埋比同學一齊用,好開心 wor !  咁即係學校冇 provide la !

原來星期四開始要照時間表上上晝o既堂,但囝囝只記得講話要着 PE 衫返學,唔記得話要帶書,佢放學話因為冇帶到書唯有借同學O既一齊睇,跟住O係堂上面做O左一 D 數學功課交O左比老師,之後就到樓下操場上 PE 堂 wor !

今日帶o左上晝的書返學,都幾重o下 wor !

下星期就正式上課 la,大家記得帶齊幾份通告返去交 la !

囝囝之前返幼稚園時,晚晚都成 11:30 先肯去瞓,但呢個星期,晚晚 9:00 就話好眼瞓,要瞓覺,仲要一達落床就瞓着果隻, 返小學咁辛苦咩 ??!! :loveliness: :loveliness:

昨天第一天o係學校食 lunch, 我揀o左雞扒飯比囝囝,佢話好實,而且 d 乳齒又搖搖o下,驚咬甩 d 乳齒 wor, 結果成盒飯都冇咩食到,跟住食食o下,老師就話好 la 夠鐘要收拾飯盒 la,要留返 15 分鐘出去行o下玩o下 wor,咁即係得返 30 分鐘食 lunch !  所以放學時餓到冇o黎神氣咁o既樣 !

點解 10 月份的 lunch box ordering form 咁遲都仲未派o既 ??!!

咁遲都未派張 order form,我擔心阿仔冇飯開,所以我今朝打o左去校務處問,果個 staff 竟然問番我轉頭 "乜仲未派咩 ?" 跟住叫我 hold 住條線等佢 check check, 然後就話今天會派發 !

我只係擔心佢冇飯開,但我又唔知情,累佢連包都冇得 "yat" o姐 !!

想問問各位有冇參加O左交通安全隊的呢 ?  我想知去邊度買制服呀 ?

小B_媽媽,

Thanks a lot !
‹ 上一主題|下一主題