用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
go

沙田選校問題 [複製鏈接]

原帖由 winnietong1114 於 09-3-7 12:29 發表
謝謝你的意見!係咪大部份嘅人會選以下5間放第一,如果第二放沙循或林裘謀都幾乎無機?沙崇和培英論校風和成績哪間較好?沙崇遲d搬新校,但依家有間band 3係隔離,又有個公共球場係學校前面,會唔會好雜?我想揀一間校風好和成績好,學 ...

九龍城係全港最好忌校網之一,跨網實屬不智,雖然沙田個網都好好,但須知跨網可能要降band,如果你個仔係band1頭就問題不大,但如果係band1尾,就分分鐘要跌落band2,其實沙田同九龍城都好近嗟!

原帖由 winnietong1114 於 09-3-7 17:39 發表
maggiewc
謝謝你。我個仔係band 1 頭嘅。因為鈡意曾肇添又近又好,因為我统一唔博喇沙,咁如果留係九龍城就會放華英第一,其實曾記好過華英的,咁又近咁多,返華英要在旺角火車站行10分鍾到快富街等Van仔,上學時應該有好多學生 ...

計正博喇沙雖然渺茫過曾肇添,但係level高一皮,第二線如果揀黃笏南或銀禧,比沙田的二線學校,有過之而無不及,而呢兩間學校交通都好方便!曾肇添的成績雖然好,但係局得好厲害,學生壓力好大,要留意!

原帖由 catcatmom 於 09-3-8 16:38 發表
沙循係一線,擺第二抽到機會微.培英又話自己全收band1,而
沙崇冒得好快.沙田二線係x榮之,x得勝.........

各人標準不同,一線定二線,真係見仁見智,不過按成績可以恁分忌:

曾肇添,呂明才: 每年超過十個尖子,統一派位擺第一未必入到,擺第二一定無希望,我叫渠一線學校。

沙循,沙崇,培英,林裘謀,聖心,聖羅撒,蘇浙: 尖子最多幾個,最少無,統一派位擺第一差不多一定入到(位少者例外),擺第二或者入到,我叫渠二線學校。

林漢光,鄭榮之,郭得勝:收部分band2生,band1生怎排都入到,我叫渠三線學校。

不過,要揀邊間中學,一定不可以只睇成績,要睇下間學校合不合適自己的小朋友忌性格(例如渠局不局得?,好動定好靜等..),我覺得伊點好重要,相信你地都聽聞有名校生讀得不開心,去打劫減壓,甚至去自殺!

以上只係我個人意見,不喜請見諒。

原帖由 okmum 於 09-3-10 09:52 發表
Hi maggiewc

咁你覺得沙官點呢?如係沙小生,沙官係未一定要擺第一,沙循第二,如沙循第一,沙官第二得唔得呢?

我真大懵,數來數去少恁間沙官,沙官應屬一線,所以不可以擺第二,沙小上去忌,好似另外有條隊,詳情不係好清楚。
‹ 上一主題|下一主題