用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-12 01:09 發表

點解講講o下,會轉o左 channel 講 "生仔" ??

要追好多 post 呀 !! 唔好意思,聽日得閒o個陣,我會盡量答番哂你o地之前問o既問題,知道幾多就答幾多,希望大家多多包涵 !! :fun ...

係呀, 我地正在為第二胎將來嘅學業打算緊呀

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-12 01:18 發表

妳講得好好;我囡囡讀o左接近 3年 SPN (今年 N3),到今時今日,都未曾參加過 中、英、數 補習班 (我囡囡以 數學最醒,中、英文都冇問題)

kaheibaba, 你對SPN 120%滿意, 唔通呢間學校真係 "0" defect ????

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-12 01:18 發表
妳講得好好;我囡囡讀o左接近 3年 SPN (今年 N3),到今時今日,都未曾參加過 中、英、數 補習班 (我囡囡以 數學最醒,中、英文都冇問題)

即係樣樣都醒!

咁其他同學呢? 有無出去要補下的呢?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-12 01:09 發表
點解講講o下,會轉o左 channel 講 "生仔" ??

要追好多 post 呀 !! 唔好意思,聽日得閒o個陣,我會盡量答番哂你o地之前問o既問題,知道幾多就答幾多,希望大家多多包涵 !! :fun ...

我地C9仔係會mud都講下架啦~~~ 如果唔係, 點打發呢兩個月的悠長等待呢?

原帖由 max1116 於 09-3-11 22:07 發表
Hi ! 大家晚安呀
jjtseung 預產期係8月
我就係5月
coffeecake 呢 ???

max1116, 你最先生啊, 仔定女呢... 仲有無媽咪大緊肚?

過多2年, 我地又要chart細B的入學經啦! 我細B係仔仔啊!

原帖由 max1116 於 09-3-12 09:19 發表
kaheibaba, 你對SPN 120%滿意, 唔通呢間學校真係 "0" defect ????

我女女而加的同學有2位的家姐都讀緊SPK, 佢地又係一家上下都好愛好愛閒學校, 細佬妹都立心想入SPK, 不作他選! SPK & SPN真係好o力去choose同學校目標一致的家長&小朋友!

醒目開學勳章

Hi KaHeiBaBa ,
好多謝你的分享,可唔可以講下此三年spn有乜做法令你好欣賞,等我地望梅止渴,恨下先呀
我家姐話SPK K2已要每個小朋友出來講故事,講專題,呢點我好buy呀,係一個好好的training, 唔知spn係唔係

Hi parents,

I totally understand how you feel now, especially the time when the interview letters had been sent, very nervous and worry!

Wish you all good luck!

I am very happy and pleased with SPN, and i haven't let my girl to attend any Eng, Math nor Chinese class yet, but I heard some SPN and SPK students attend Kumon.  

原帖由 jl118 於 09-3-12 13:31 發表

Hi KaHeiBaBa ,
好多謝你的分享,可唔可以講下此三年spn有乜做法令你好欣賞,等我地望梅止渴,恨下先呀
我家姐話SPK K2已要每個小朋友出來講故事,講專題,呢點我好buy呀,係一個好好的training, 唔知spn係唔係 ...
HELLO!

之但是齋看張報名表和1張4R相,又點知家長係咪和學校目標一致先得架........

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 13:15 發表

我女女而加的同學有2位的家姐都讀緊SPK, 佢地又係一家上下都好愛好愛閒學校, 細佬妹都立心想入SPK, 不作他選! SPK & SPN真係好o力去choose同學校目標一致的家長&小朋友! ...

KaHeiBaBa,

How are u doing?  Just curious how do you know your girl's best subject is Math?  Did N3 start to teach Math in class?  It seems they don't have Math in N2, am I right?

Thanks a lot!

HELLO!

原帖由 fatping1 於 09-3-12 14:25 發表
Hi parents,

I totally understand how you feel now, especially the time when the interview letters had been sent, very nervous and worry!

Wish you all good luck!

I am very happy and pleased with SPN ...

又有個前輩來支持啦! Thanks!

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 13:10 發表

max1116, 你最先生啊, 仔定女呢... 仲有無媽咪大緊肚?

過多2年, 我地又要chart細B的入學經啦! 我細B係仔仔啊!

恭喜你呀 (真係羡慕你)
我第二胎都係女呀, 到時可以跟家姐返學喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 13:15 發表

我女女而加的同學有2位的家姐都讀緊SPK, 佢地又係一家上下都好愛好愛閒學校, 細佬妹都立心想入SPK, 不作他選! SPK & SPN真係好o力去choose同學校目標一致的家長&小朋友! ...

係 St. Paul 嘅 diehard fans 啊 !!

原帖由 max1116 於 09-3-12 14:56 發表
恭喜你呀 (真係羡慕你)
我第二胎都係女呀, 到時可以跟家姐返學喇

我反而羨慕你呢~~~ 我超中意女的! 我女女的靓衫, 第時我肯定唔捨得比人, 我不知幾想要多個女~~~ 可以着返d衫, 一間房訓, 有多些共同語言, 讀書唔使我再言念過...

當然, 屋企的老人家就歡喜得不得了啦! 都係重男輕女!

原帖由 max1116 於 09-3-12 15:01 發表 係 St. Paul 嘅 diehard fans 啊 !!

我成家人都係啊!

我姑仔係讀St. Paul的, 仲係某界的會考狀元, 攞過好幾個學業大獎! 佢本人都努力&聰明, 加上學校都教得佢好好啊! 所以, 自女麻女麻到我地, 都好想女女可以入到St. Paul...

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 15:03 發表

我反而羨慕你呢~~~ 我超中意女的! 我女女的靓衫, 第時我肯定唔捨得比人, 我不知幾想要多個女~~~ 可以着返d衫, 一間房訓, 有多些共同語言, 讀書唔使我再言念過...

當然, 屋企的老人家就歡喜得不得了啦! 都係重男輕 ...

其實我攪咗好耐先至有得生, 結果生咗一個好開心有好湊嘅小女孩, 全家上下都好開心, 跟住同自己講一定要盡快生多一個, 可能我同老公都係長子長女關係啦, 所以我想生個男的, 咁就 perfect喇, 唉 ~~ 得一就想二, 雖然屋企人無俾壓力, 但當我知道第二胎都係女嘅時候, 真係喊咗2日呀 (其實除咗我同老公之外, 屋企人仲未知架 )

原帖由 max1116 於 09-3-12 15:12 發表
其實我攪咗好耐先至有得生, 結果生咗一個好開心有好湊嘅小女孩, 全家上下都好開心, 跟住同自己講一定要盡快生多一個, 可能我同老公都係長子長女關係啦, 所以我想生個男的, 咁就 perfect喇, 唉 ~~ 得一就想二, 雖然 ...

我老公都係長子, 我係獨女!
咁... 你會唔會再生多個呢? 家有3寶都幾好... 我有d想架, 不過要睇呢個細仔係埋同大女一樣咁好湊! 我好易有, 今胎係一擊即中! 不過, 年紀大lor... 我都係收工的機會大過生多個!
女女其實好好, 好湊過仔, 乖巧些!

我老公都係長子,我係細女(對上有3個阿哥)
我就希望呢胎係仔。
唔係因為我重男輕女,而係我太愛我個女,如果多一個,我怕分薄左我對佢既愛,如果係仔,唔同性,我個女就會妗貴啲囉!係咪好傻?
不過唔係個個女都好湊架!我個女比較活躍,我阿媽話以前一個睇4個都無睇我女咁辛苦(已經有請工人跟出跟入)!
我都生埋呢個收工啦,我都年紀大啦!

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 15:37 發表

我老公都係長子, 我係獨女!
咁... 你會唔會再生多個呢? 家有3寶都幾好... 我有d想架, 不過要睇呢個細仔係埋同大女一樣咁好湊! 我好易有, 今胎係一擊即中! 不過, 年紀大lor... 我都係收工的機會大 ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-12 15:46 發表
我老公都係長子,我係細女(對上有3個阿哥)
我就希望呢胎係仔。
唔係因為我重男輕女,而係我太愛我個女,如果多一個,我怕分薄左我對佢既愛,如果係仔,唔同性,我個女就會妗貴啲囉!係咪好傻?
不過唔係個個女都好湊架!我個女比較活躍,我阿 ...

我個女係非常active, 我同工人2對1都湊到好累, 所以歲半比我送去讀全日... 哈哈... 不過佢BB果陣真係好易湊! 同埋佢雖然active, 不過都肯聽教! 同仔果d唔同!

佢返佐全日, 返來都要去遊樂場跑個幾鐘先消耗到d精力... 我地去日本8日唔使帶BB車, 我地又無租車, 全部佢自己行!

佢係學校就好乖啦! 雖然有時都會搞搞陣, 不過因為夠獨立, 兼多野講, 肯聽教, 都算深得老師寵愛!

咁~~~ 我都預祝你果個係仔仔... 好快就知架啦!

我帶我個女去過三次旅行,次次都係比佢消耗晒我地兩公婆既體力佢都未攰。我有啲後悔等到佢足兩歲先SEND佢入學校,應該要好似你咁,歲半開始比佢挨下!不過,又要過我阿媽果關,佢而家都成日投訴我,話我咁殘忍,個女咁細就要佢返學。。。

原帖由 jjtseung 於 09-3-12 16:11 發表

我個女係非常active, 我同工人2對1都湊到好累, 所以歲半比我送去讀全日... 哈哈... 不過佢BB果陣真係好易湊! 同埋佢雖然active, 不過都肯聽教! 同仔果d唔同!

佢返佐全日, 返來都要去遊樂場跑個幾鐘先消耗到d精力 ...
‹ 上一主題|下一主題