用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Mollymama 於 09-3-8 09:01 發表
My  daughter is Apr 07 BB, our application # is 23x, I don't have much expectation as the chance is only 1/10......

Hey, how do you know that the vacancies are 54 but not 60?

My girl 0701 application # 48X

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-3-10 22:24 發表

想請問如果有幸入到spn但入唔番spc, 咁到時可以有d咩選擇? 一般nusery既課程係比kindergarten淺d, 咁spn又係咪咁呢?

我都有同樣的疑問,如果spn後成功入到spc,會唔會好難追?入到spn後,係唔係要出外打中英數底?

醒目開學勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:25 發表

OIC.

我的朋友中好似無話要惡補中文的(SPC)... 惡補英文的就有...

anyway, 我都覺得maybe係每個小朋友唔同, 有d中文好些, 有d英文好些, 有d又會數學好o力!

睇下Kaheibaba帮手答下, 佢地應該識好多已經升小學的 ...

我家姐個女依家SPC P1,係由SPK上的,佢話SPK Phonic 好,所以P1英文ok, 但中文就要追,佢補緊公文中文...

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-12 01:18 發表

妳講得好好;我囡囡讀o左接近 3年 SPN (今年 N3),到今時今日,都未曾參加過 中、英、數 補習班 (我囡囡以 數學最醒,中、英文都冇問題)

Hi KaHeiBaBa ,
好多謝你的分享,可唔可以講下此三年spn有乜做法令你好欣賞,等我地望梅止渴,恨下先呀
我家姐話SPK K2已要每個小朋友出來講故事,講專題,呢點我好buy呀,係一個好好的training, 唔知spn係唔係

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 17:52 發表

妳講到望梅止渴,我反而唔敢亂講 !!

好難三言兩語,我就可以講哂我對 SPN o既欣賞,不過佢o地 N3 先至要小朋友學寫字,兼夾咁多年,我又唔覺學校有點樣催谷小朋友,反而頭兩年o既學前教育,我覺得小朋友有好多得著,表 ...

我個女係自理能力方面較差,可能工人姐姐湊...
另外佢返親學(依家正插PN)or playgroup都唔講嘢,但係屋企又乜都講 本來無諗過spn,但基於佢既怕羞慢熱同07年既競勁大,最後都決定一試...
聽你咁講,spn對佢應有幫,不過最緊要都係一條龍...
Anyway, thanks

醒目開學勳章

BK Name     District  BB's Age (B/G) Status

elmolly          Central    0703 G         x
CoffeeCake   Central    0703 G         X
Bocat            TKS        0611 G          X
jjtseung         NP          0612 G         X
Mollymama     ??           ???              X
ying2             NP           ???               X
babe725         ??           ???              Rec'd 22/5
max1116       YL          0706 G         Rec'd 22/5
ramuza          LK          0705 G        Rec'd 22/5
jl118              TKT         0701G         X

今日派左信,都係收唔到

醒目開學勳章

原帖由 Bocat 於 09-4-24 12:38 發表
ying2, you are talking about victori......sport day torr? My girl got accepted by their nth point branch for K1 2009 and we received the invitation also, am also thinking of joining or not, depends on ...

我明天也去V記sport day

醒目開學勳章

原帖由 Mollymama 於 09-5-8 18:23 發表
I also receive the waiting list letter today!

received waiting list letter today

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 09-5-8 19:43 發表
ying2, mollymama, jl118,

你地果日interview嘅情況係點架 ???

我無收到interview信,直接收waiting list 信呀

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-5-9 10:11 發表
母親節快樂 !!

zRkZg4GdjFg

Hi KaHei Ba Ba,

有事請教,請check pm, thanks

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-5-11 03:54 發表

已 check;稍後時間覆妳 pm,OK ??  唔好意思 !!

thanks

醒目開學勳章

r
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-5-11 03:54 發表

已 check;稍後時間覆妳 pm,OK ??  唔好意思 !!

Ka Hei Ba Ba,
知你睇PM唔方便,所似係到同你報喜,我已收到offer,thanks

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-5-13 16:44 發表

恭喜哂 !!

今日去左新生會,8月中插N2A,真係好開心,唔知會唔會有同班同學仔係度,多多指教

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-5-16 00:53 發表

有冇同阿 max 打招呼 ??

可能同阿 max 大女同班,甚至乎同一組 !!

見到呀
希望可以同去嘉嘉一組啦

醒目開學勳章

原帖由 jjtseung 於 10-5-16 17:57 發表

恭喜!!

多謝,從無想過有此機會,亦估唔到佢收12個插班咁多

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 10-5-16 22:28 發表

恭喜你 ! 同埋好高興認識你

Nice to meet you too

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 10-5-17 14:52 發表

我個女果次都係咁,預早45min去到等佢warm up,都係唔肯入課室,喊哂叫唔好。最後都係要走人。

我女都話唔要上Ballet,因為驚驚
‹ 上一主題|下一主題