用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀女校的小朋友,身心有影響嗎?
go

讀女校的小朋友,身心有影響嗎? [複製鏈接]

我自己身邊認識讀女校既朋友有一半仲未結!婚, 到3字頭, 選擇愈嚟愈少, 都好鄧佢地擔心.

所以如果有得揀, 我都會揀男女校, 感覺上係社交上會全面D.

我自己會咁睇, 中小學識既朋友係最真誠既, 我自己都不時同中小學既同學保持聯絡, 有咩困難佢地都第一時間出嚟幫手, 真係好似兄弟姊妹咁.

所以如果讀男女校既話, 將來好朋友既層面就廣D, 有男有女, 唔會淨係得女仔.

咁當然讀大學或者出嚟做野都可以識到男仔朋友, 不過由細識到大既真係感情都唔同D.

咁又未必, 最近我同D朋友&佢地D小朋友去旅行, 佢地D囡囡好多都小五到中一, 成班女仔圍埋傾計, 內容係咁:

A: 你讀男女校既中一呀?
B: 係呀
C: 你就好啦, 我升咗中學都係讀女校
B: 都係一樣咁讀JE
A: 咁你有無男朋友?
B: 無哦
C: 我地學校雖然係女校, 但5年班都有男朋友啦, 你無理由無架.

我聽到覺得好驚訝, 原來兩個讀女校既女仔反而係好恨有男朋友.  當然呢個可能係個別例子, 不過我覺得專唔專心讀書唔在於讀咩學校, 都係睇個人性格.

原帖由 pearjadema 於 09-3-12 15:25 發表
吓, 讀女校有咩問題呀, 我個女今年9月讀小一都會讀女校
我認為讀女校同男女校既分別就是 - 讀女校既就可以專心d讀書冇咁容易早拍拖. 讀男女校就易分心d, d男女生成日你鍾意我你咁囉
我咁(林) arm  唔 arm呀??? ...
‹ 上一主題|下一主題