用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在 HK 讀完 P4 後去 UK 讀是否可以升 G6?
go

在 HK 讀完 P4 後去 UK 讀是否可以升 G6? [複製鏈接]

英國是跟年齡定級,如 9月1日前出世,11歲就是讀 year 7 (中一)(早香港一年)。英國是有 PUBLIC 的 BOARDING SCHOOL 可以參考 sbsa 網址,我小朋友都讀緊。

我小朋友讀 Hockerill ,基本上係唔駛學費同書簿費,只係比 Boarding fee, 但如果學校認為你小朋友英文唔係甘好需要上英文補習班(EFL)就要另加11英鎊一堂,一個Term 約300 英鎊度啦,而醫療方面,學校有 medical centre 小病無問題,大病就緊係去醫院,因為係公立學校關係,理論上學生係本地公民(包括居英權),係唔駛錢既。小朋友生活費用就真係唔駛幾多,學校都包晒,係有陣時小朋友好快肚餓要帶定零食同麵。

原帖由 AAma_Betty 於 09-3-12 13:52 發表
E.Y,

Depends on 你申請那一間學校,有些學校大約一年前要申請,有些更要兩年,所以第一件事你要決定你想送小朋友去英國邊度先。選定2-3間學校之後再 refer to 學校 website for details,and then contact the schools for ...

UK(包括居英權)/EU citizens 就可以入讀 public schools(Day School / Boarding School)

如果無,就要讀私立學校了。
如果有,大部份公立寄宿係無小學既,你可以上 sbsa 網 check ,睇有無心儀學校先。甘你就要開始部署:
香港小學 5 -6 年級就要去定你鐘意間學校個鎮,讀住日校先,跟住 year 6 年度 既 10-11 月就會有招收 year 7 既考試,第二年 3月就會公佈結果,你當然要考多一,兩間啦,但如果你諗住响香港讀完小學先,你就要响學校 Web site 申請 同keep 住同學校聯絡,但據我所知,依家已經有三幾間公立寄宿學校响香港有 agent 可以代為申請 (但都揀得好嚴) 所以好多學生都要去英國讀住私校先,過一,兩年先由英國直接考公立學校。

都係個句啦,真係有需要先諗送小朋友去外國讀書呀!
remarks : 英國是跟年齡定級,如 9月1日前出世,11歲就是讀 year 7 (中一)

原帖由 AAma_Betty 於 09-3-12 13:45 發表
Hockerill 都 ok 近 London,好方便呀!請問你小朋友幾大個過去?Hocerill 現在多唔多香港學生呢?

我小朋友小學 5 年級就已經去了英國囉,Hockerill 依家每一個 Year 約有一個香港既學生。 因為學校唔係甘多宿位。 同埋好多都係 Day School Student .

原帖由 pak_sang 於 09-3-15 14:50 發表
Does he adapt to the environment??? Any home sick????

First year  is a adaptation year, after that he will tell you never study at HK.

year 7 好淺,唔駛心
‹ 上一主題|下一主題