用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中區有邊間幼稚園for女仔係好?
樓主: Sum107
go

中區有邊間幼稚園for女仔係好? [複製鏈接]

原帖由 spmok1999 於 09-3-13 01:10 發表
呢個都係其中一個因素, 其實聖心同聖嘉勒小學o既距離都唔係相差得好遠, 如果係計車程只是數分鐘便到, 但係點解在名氣方面同報考或難入程度都有分別呢? 如果係有諗直資/私小的家長們段唔會因為差多幾分鍾車程而打消對 ...
中區和西區其實相差很遠, 安安返中環, 敏敏返西環, 我每朝帶完安安返學後再送敏敏, 起碼都要半粒鐘, 點會係幾分鐘咁少??

回覆 #33 的文章

呢個都係其中一個因素, 其實聖心同聖嘉勒小學o既距離都唔係相差得好遠, 如果係計車程只是數分鐘便到, 但係點解在名氣方面同報考或難入程度都有分別呢? 如果係有諗直資/私小的家長們段唔會因為差多幾分鍾車程而打消對某間學校的面試機會的?

原帖由 sabcheung 於 09-3-13 00:39 發表

hmmm, in my point of view, i guess you will be happy if your kid can raise up in those FAMOUS schools.

if every mums are having the same thought as yours, i guess the schools in the government est ...
唉! 冇錯丫~ 如果我阿女入到名校我當然開心啦! 但唔代表我覺得對你所講o既政府屋村學校好差o羅! 根本唔同人有唔同o既諗法, 我亦都唔相信會因為有某些家長追求名牌學校而會令你所講o既政府屋村學會摺埋o羅! 如果你都係家長的話希望你都能夠有較正面o既想法, 嘗試去轉變這種較偏激o既諗法! 謝謝你的意見!

我覺得聖嘉勒相對易考/少人報, 唔多唔少係佢個地點問題. 因為佢個地點真係幾"掉腳",試想想如果住東區/九龍去返學,真係幾遠! 換轉我地大人, 如果住九龍/東區/新界, 都唔想到西環返工啦, 但中環就多數都冇問題!

回覆 #29 的文章

先謝謝你的意見, 我諗我識得去分邊方面好同邊方面唔好o羅, 至於你所諗o既都係你自己o既感覺, 並唔代表其他人都係有咁o既諗法, 我覺得以你o既段章取意o既諗法係有o的問題o羅, 我由頭到尾都冇講過聖嘉勒同高主教有咩唔好, 而我所講o既事實上亦都係一些網上資料/統計, 以及身邊朋友的一些經驗所得的結論, 我又冇要求大家去相信我所講o既o野, 我又冇刻意去眨低某些學校, 我所講的只是事實的根據! 如果你覺得我o係文字之間有眨低某些學校的成份我只可說句很抱歉!

我很相信聖嘉勒的品行係好好, 但我亦相信某些名校的品行都唔差, 不過如果硬要去分邊一間係最好的話我就唔夠膽講o羅, 至於學生們的品行好當然係好重要, 不過作為家長們都應該抱有一個客觀的態度去睇某些事, 希望你能明白!

原帖由 HIUYING_95 於 09-3-12 15:38 發表
你咁講似乎好睇唔起聖嘉勒同埋高主教喎!

我一對仔女分別係聖嘉勒到讀小二同埋係高主教到讀小一, 我自覺兩間都好好, 我覺得我當年放棄左聖心同埋聖公會係岩既!
...

Hiuying

May I know where to buy SC uniforms?

Thx

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 21:12 發表
咁我都唔祈望我阿女可以考到咩名校, 但係我會比機會佢試, 如果係唔得我都唔會勉強阿女, 我想阿女入名呢個始終係事實, 但我並唔會因為入唔到而要罵/唱衰o個o的公認o既名校! 其實我都覺得英中聖嘉勒同高主教都唔錯, 只 ...

hmmm, in my point of view, i guess you will be happy if your kid can raise up in those FAMOUS schools.

if every mums are having the same thought as yours, i guess the schools in the government estates need to close down very soon.

就係太多你地呢D媽咪用多唔多人考以及易唔易考入黎評定間學校好唔好, 間接貶低易考入既學校。

多人考咁自然會無咁易考入架啦, 明唔明?? 因為太多家長好似你咁追名氣, 所以D名氣較大學校就多人考咯!咁樣唔代表間學校收生質素高囉或者難考, 係因為多人考, 所以先多人考唔入, 相反少人考咪易入D囉!

係因為呢兩間學校作風比較低調, 少出去出風頭, 唔代表唔掂, 講真多人考到10A, 並唔代表係個到既學生全部都係精英!

我只係唔想你單靠名氣揀學校啫!

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 21:03 發表
我唔明白我點樣講野唔尊重 "讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!" ? 唔通我話其他直資/私小難考就叫唔尊重? 我話呢兩間比其他直資/私小容易考就叫唔尊重?    我只係講事實, 至於點樣選擇只係 ...

原帖由 060905 於 09-3-12 18:45 發表
人比人比死人, 每個家長對佢自己既仔女期望都唔同, 有d人好注重學業, 有d人好注重品行, 亦有人好重視小朋友快樂既童年, 而我自己覺得三樣都好重要, 所以我幫盈盈考幼稚園時, 都無打算考top 1學校, 我只係揀有英中既 ...
咁我都唔祈望我阿女可以考到咩名校, 但係我會比機會佢試, 如果係唔得我都唔會勉強阿女, 我想阿女入名呢個始終係事實, 但我並唔會因為入唔到而要罵/唱衰o個o的公認o既名校! 其實我都覺得英中聖嘉勒同高主教都唔錯, 只不過如果係有得揀我會揀一o的比較名氣大一o的o既先o羅!

原帖由 HIUYING_95 於 09-3-12 18:38 發表
我覺得你咁樣講野好唔尊重讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!
我唔明白我點樣講野唔尊重 "讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!" ? 唔通我話其他直資/私小難考就叫唔尊重? 我話呢兩間比其他直資/私小容易考就叫唔尊重?    我只係講事實, 至於點樣選擇只係做家長們o既決定! 並唔會因為我講兩句就會影響佢地o既聲譽, 請慎言!

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 16:57 發表

咁我用 spce, dgs, dbs ... 去比較丫o麻~
我又冇話呢兩間唔好, 只不過唔係 "最top最難入" o者~
我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話 ...
同埋以我同盈盈面試既經驗, 面試時答得好唔代表一定會收, 我覺得好憑眼緣, d學校盈盈表現麻麻, 竟然都收, 但盈盈表現得好好個d, 反而唔收, 所以我認同HIUYING_95話考得入唔代表讀得好!

人比人比死人, 每個家長對佢自己既仔女期望都唔同, d人好注重學業, d人好注重品行, 亦有人好重視小朋友快樂既童年, 而我自己覺得三樣都好重要, 所以我幫盈盈考幼稚園時, 都無打算考top 1學校, 我只係揀有英中既幼稚園黎考, 雖然盈盈考唔到我最心儀個間, 只係waiting list, 但係我唔會再諗咁多, 盈盈會係今年9月讀聖嘉勒, 因為我細妹都係個到畢業, 而且我識既人讀st clare都讀得唔錯, 當然成績及唔上dgsd, 但係佢地個個都係品學兼優, 所以我對st clare都充滿信心!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 16:57 發表

咁我用 spce, dgs, dbs ... 去比較丫o麻~
我又冇話呢兩間唔好, 只不過唔係 "最top最難入" o者~
我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話 ...

我覺得你咁樣講野好唔尊重讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!

咁咪祝你個bb好運囉, 睇下你個b到時幾叻先! 未去考, 點知自己個b醒定乜丫, 敏敏夠考到聖心啦, 我地唔讀咋麻!
有時名氣大唔代表一定好, 係俾你入到去間好勁, 但係你係最差個幾個, 咁我情願去d無咁大名氣既學校做上流個d, 個細路又開心, 而且對我黎講「品行」好重要, st clare出名係「品行」, 我相信無幾多間名校係品行出名過佢囉!

幼稚園都okay, 我個姨甥女都係今年讀st clare k1, 佢好似都係pm班。除左st clare, 仲有邊間收左你個女??
原帖由 happysin 於 09-3-12 16:37 發表
thank you ar... my daughter will be in st clare's pm class but still have hesitation as st clare's is not that famous.. but i know she is good at moral training which is qutie important for our kids.. ...

原帖由 HIUYING_95 於 09-3-12 15:38 發表

我一對仔女分別係聖嘉勒到讀小二同埋係高主教到讀小一, 我自覺兩間都好好, 我覺得我當年放棄左聖心同埋聖公會係岩既!
...

我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話係咪難度差好遠呢?

thank you ar... my daughter will be in st clare's pm class but still have hesitation as st clare's is not that famous.. but i know she is good at moral training which is qutie important for our kids.. any comment on the kindergarten?

原帖由 happysin 於 09-3-12 15:59 發表
hiuying, can u share more info on St Clare's? i am considering to let my daughter study there......u can pm me the contact method.. thanks
你女女打算讀聖嘉勒小學定係幼稚園??

St clare is very good. 佢地三文四語(//), 每個學期都有四次大測, 兩次大考, 每個星期都有黙書, 家課唔算太多, 佢地雖然都係傳統教學, 但係唔算迫得太辛苦, 呢個係我當年放棄聖心既原因, 我敏敏讀得好開心, 而且佢地因為好著重英文, 所以佢咁細個d英文就好好, 而且佢地都好注重「品德」, 佢地個個學生都好純好聽話, 尤其而家轉左校長, 改革左, 話唔定將來會好過聖心。

雖然我對仔女兩個都係讀私校好重皮, 但係我覺得值得既。

hiuying, can u share more info on St Clare's? i am considering to let my daughter study there......u can pm me the contact method.. thanks

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 13:53 發表
港島區o既直資/私小一, 相比起其他, 高主教同聖嘉勒都係屬於比較容易入的一批學校, 可以說是較次一級的其中兩間 ...

讀聖士提反女子幼稚園我諗其實多數都想小一大抽獎若抽唔中的話即使叩門都較著數?

既然讀得有直 ...
‹ 上一主題|下一主題