用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中區有邊間幼稚園for女仔係好?
樓主: Sum107
go

中區有邊間幼稚園for女仔係好? [複製鏈接]

堅道真光幼稚園同大坑真光小學係有聯繫, 因為本人曾經都想小女讀真光, 不過後來聖嘉勒收左小女, 所以放棄!

另外聖心/聖嘉勒/聖士提反女都是不錯選擇, 只於聖保羅堂係男女校黎架喎!

如果你去聖士提反女要坐車, 咁聖嘉勒都要, 因為佢地幼稚園係附近。

我唔贊成小朋友咁細個坐校車, 如果可以既話最好自己親自接送, 盈盈而家係堅道讀N, 我每朝返工前都親自湊佢返學, 放學就婆婆接。

我表姐係細細個(幼稚園)讀聖心, 當時無收男仔, 我小學就開始讀聖士提反女, 我妹妹又係由幼稚園讀聖嘉勒, 我又唔覺得讀女校有咩問題bor!

我自己反而喜歡女校, 而家d小朋友太早熟, 讀男女校既小學我反而加倍擔心, 我唔係話讀女校可以掉而輕心, 但係始終會容易睇實佢!

唔好講到小朋友會發生個件事, 始終拍拖會令人分心架麻!

第一, 而家香港女多男少, 所以男女校都以女仔居多!

第二, 我相信唔係太多男仔家長會揀d無直屬中學既幼稚園俾仔仔。

第三, 好多男仔爭住讀聖心幼稚園, 係因為聖心幼稚園, 容易考入高主教小學, 相反聖士提反女無咁易, 所以無男仔讀都唔奇!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 12:54 發表

聖心幼稚園都係男女的~

人比人比死人, 每個家長對佢自己既仔女期望都唔同, d人好注重學業, d人好注重品行, 亦有人好重視小朋友快樂既童年, 而我自己覺得三樣都好重要, 所以我幫盈盈考幼稚園時, 都無打算考top 1學校, 我只係揀有英中既幼稚園黎考, 雖然盈盈考唔到我最心儀個間, 只係waiting list, 但係我唔會再諗咁多, 盈盈會係今年9月讀聖嘉勒, 因為我細妹都係個到畢業, 而且我識既人讀st clare都讀得唔錯, 當然成績及唔上dgsd, 但係佢地個個都係品學兼優, 所以我對st clare都充滿信心!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 16:57 發表

咁我用 spce, dgs, dbs ... 去比較丫o麻~
我又冇話呢兩間唔好, 只不過唔係 "最top最難入" o者~
我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話 ...

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 16:57 發表

咁我用 spce, dgs, dbs ... 去比較丫o麻~
我又冇話呢兩間唔好, 只不過唔係 "最top最難入" o者~
我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話 ...
同埋以我同盈盈面試既經驗, 面試時答得好唔代表一定會收, 我覺得好憑眼緣, d學校盈盈表現麻麻, 竟然都收, 但盈盈表現得好好個d, 反而唔收, 所以我認同HIUYING_95話考得入唔代表讀得好!

認同, 尤其聖嘉勒中學係摩星嶺好多人都嫌太峽涉, 有d人連小學幼稚園係光景台都太峽涉呢!

另外, 有好多家長想考入聖心, 並非讀私小, 而係想讀聖心既下午班(津校), 我今年識有幾個家長揀聖心都係呢個原因, 並非人人都想讀私小架!好似盈盈有個同學仔, 其實聖嘉勒都收左佢, 佢都報埋聖士提反女, 就係因為貪聖士提反女係津校, 所以你話點解聖嘉勒會俾聖心少人考, 唔多唔少都存在呢個因素

妹妹係聖嘉勒讀得幾好, 佢08年會考文科考到22分, 係一個唔錯既分數,我當年係聖士提反女都考唔到14分, 諗咯自己都有d失禮, 咁樣代唔代表聖嘉勒勁過聖士提反女呢, 真係無人知, 個別既表現會令到一間學校名氣大, 同樣地dgs係好多10A生, 但係代唔代表個到個個學生都考到20分以上呢, 我相信一定唔會全部囉, 每間學校都有唔同媽咪既棒場客, 希望唔好因為自己既個人期望, 令到大家都唔開心!

恕我多口,spmok1999媽咪你講既野, 反而係會令人覺得你有偏見多d!如果你真係咁想你女女讀好出名既名校, 你倒不如放棄考聖嘉勒!

原帖由 kkmoremore 於 09-3-13 00:49 發表
我覺得聖嘉勒相對易考/少人報, 唔多唔少係佢個地點問題. 因為佢個地點真係幾"掉腳",試想想如果住東區/九龍去返學,真係幾遠! 換轉我地大人, 如果住九龍/東區/新界, 都唔想到西環返工啦, 但中環就多數都冇問題! ...

聖嘉勒係天主教。
原帖由 Sum107 於 09-3-13 18:52 發表
多謝大家意見,我會慢慢思考.
請問聖嘉勒係基督教定天主教呢?

津校唔洗俾學費, 政府俾錢(免費教育)

私小係要自己俾學費, 每間學校收費唔同, 每月2000-5000不等。
原帖由 Sum107 於 09-3-13 18:54 發表
唔好意思,我唔識啲新學制-津校同私小主要有咩分別?

原帖由 Sum107 於 09-3-16 10:27 發表
唔好意思,津校同私小除左洗唔洗比學費,仲有咩大分別?

津校就算同一間機構所辦既幼稚園升小學, 都要派位, 例子:聖士提反女, 唔一定100%收回沿校生。(可參考其報名表格)

私校由同一機構所辦既幼稚園升小學, 基本上係會95%-100%收番, 除非你放棄唔讀/ 成續真係差到學校唔收。(就算學校無足夠學位, 同一機構所辦既幼稚園係會優先取錄, 例子:大坑真光係會100%收回堅道真光及大坑真光幼稚園。

只於教學方法/ 辦學理念 , 其實唔同學校都唔會唔一樣, 咁就唔關津校或私校事。

有, 小女今年會係st clare讀k1。
原帖由 goofy_bb 於 09-3-16 21:49 發表
想請問一下st clare 有幼稚園嗎 ? 本人欲想知道多一點資料
‹ 上一主題|下一主題