用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中區有邊間幼稚園for女仔係好?
樓主: Sum107
go

中區有邊間幼稚園for女仔係好? [複製鏈接]

你咁講似乎好睇唔起聖嘉勒同埋高主教喎!

我一對仔女分別係聖嘉勒到讀小二同埋係高主教到讀小一, 我自覺兩間都好好, 我覺得我當年放棄左聖心同埋聖公會係岩既!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 13:53 發表
港島區o既直資/私小一, 相比起其他, 高主教同聖嘉勒都係屬於比較容易入的一批學校, 可以說是較次一級的其中兩間 ...

讀聖士提反女子幼稚園我諗其實多數都想小一大抽獎若抽唔中的話即使叩門都較著數?

既然讀得有直 ...

原帖由 happysin 於 09-3-12 15:59 發表
hiuying, can u share more info on St Clare's? i am considering to let my daughter study there......u can pm me the contact method.. thanks
你女女打算讀聖嘉勒小學定係幼稚園??

St clare is very good. 佢地三文四語(//), 每個學期都有四次大測, 兩次大考, 每個星期都有黙書, 家課唔算太多, 佢地雖然都係傳統教學, 但係唔算迫得太辛苦, 呢個係我當年放棄聖心既原因, 我敏敏讀得好開心, 而且佢地因為好著重英文, 所以佢咁細個d英文就好好, 而且佢地都好注重「品德」, 佢地個個學生都好純好聽話, 尤其而家轉左校長, 改革左, 話唔定將來會好過聖心。

雖然我對仔女兩個都係讀私校好重皮, 但係我覺得值得既。

幼稚園都okay, 我個姨甥女都係今年讀st clare k1, 佢好似都係pm班。除左st clare, 仲有邊間收左你個女??
原帖由 happysin 於 09-3-12 16:37 發表
thank you ar... my daughter will be in st clare's pm class but still have hesitation as st clare's is not that famous.. but i know she is good at moral training which is qutie important for our kids.. ...

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 16:57 發表

咁我用 spce, dgs, dbs ... 去比較丫o麻~
我又冇話呢兩間唔好, 只不過唔係 "最top最難入" o者~
我朋友個女今年 9 月升小一都有 in. 呢兩間, 兩間都收, 但 dgs 連 waiting 都冇, 仲有其他都唔收o既我唔講啦! 咁你話 ...
咁咪祝你個bb好運囉, 睇下你個b到時幾叻先! 未去考, 點知自己個b醒定乜丫, 敏敏夠考到聖心啦, 我地唔讀咋麻!
有時名氣大唔代表一定好, 係俾你入到去間好勁, 但係你係最差個幾個, 咁我情願去d無咁大名氣既學校做上流個d, 個細路又開心, 而且對我黎講「品行」好重要, st clare出名係「品行」, 我相信無幾多間名校係品行出名過佢囉!

我覺得你咁樣講野好唔尊重讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!

就係太多你地呢D媽咪用多唔多人考以及易唔易考入黎評定間學校好唔好, 間接貶低易考入既學校。

多人考咁自然會無咁易考入架啦, 明唔明?? 因為太多家長好似你咁追名氣, 所以D名氣較大學校就多人考咯!咁樣唔代表間學校收生質素高囉或者難考, 係因為多人考, 所以先多人考唔入, 相反少人考咪易入D囉!

係因為呢兩間學校作風比較低調, 少出去出風頭, 唔代表唔掂, 講真多人考到10A, 並唔代表係個到既學生全部都係精英!

我只係唔想你單靠名氣揀學校啫!

原帖由 spmok1999 於 09-3-12 21:03 發表
我唔明白我點樣講野唔尊重 "讀緊/ 預備讀高主教同埋聖嘉勒既學生/ 家長/ 老師羅!" ? 唔通我話其他直資/私小難考就叫唔尊重? 我話呢兩間比其他直資/私小容易考就叫唔尊重?    我只係講事實, 至於點樣選擇只係 ...

原帖由 spmok1999 於 09-3-13 01:10 發表
呢個都係其中一個因素, 其實聖心同聖嘉勒小學o既距離都唔係相差得好遠, 如果係計車程只是數分鐘便到, 但係點解在名氣方面同報考或難入程度都有分別呢? 如果係有諗直資/私小的家長們段唔會因為差多幾分鍾車程而打消對 ...
中區和西區其實相差很遠, 安安返中環, 敏敏返西環, 我每朝帶完安安返學後再送敏敏, 起碼都要半粒鐘, 點會係幾分鐘咁少??

原帖由 sabcheung 於 09-3-13 00:43 發表

Hiuying

May I know where to buy SC uniforms?

Thx
SC校服除左係金龍到有得訂造外, 係灣仔大皇東街都有得訂造。

原帖由 spmok1999 於 09-3-13 00:48 發表
先謝謝你的意見, 我諗我識得去分邊方面好同邊方面唔好o羅, 至於你所諗o既都係你自己o既感覺, 並唔代表其他人都係有咁o既諗法, 我覺得以你o既段章取意o既諗法係有o的問題o羅, 我由頭到尾都冇講過聖嘉勒同高主教有咩唔 ...
對不起, 我並唔覺得你睇野客觀!

佢個bb他日考到勁學校先算啦!
原帖由 sabcheung 於 09-3-13 00:39 發表

hmmm, in my point of view, i guess you will be happy if your kid can raise up in those FAMOUS schools.

if every mums are having the same thought as yours, i guess the schools in the government est ...

如果你自己講野唔係口氣咁大, 都唔會部份媽咪同我一樣反感啦! 我重申一次囉, 我敏敏當年都考到聖心, 係我地放棄聖心, 要聖嘉勒, 所以唔好再成日睇低聖嘉勒!

你無睇低聖嘉勒同高主教咩????? 我諗有入過黎既媽咪心中有數!

係到衷心祝願你女兒入到聖心呀..... DGS呀....... 如果佢入唔到呢D學校, 你對個女期望咁高, 我唔知你個女點同你交待呀!

記得下年考到咩學校話我知喎, 我想知你有幾本事
原帖由 spmok1999 於 09-3-14 00:29 發表
你所說的亦有你的道理, "由頭到尾我都冇講過聖嘉勒有咩唔好" 之前我都有提過, 你可由頭睇多一次的, 我只係話聖嘉勒係比較容易入o者(同spce,dgs & dbs 比較), 而且呢個亦都係事實, 之前我亦都有提過, 我真係唔明白說 ...

我並唔係調刺佢, 我只係覺得既然佢心頭咁高, 好多學校都唔適合佢, 而且小朋友仲咁細, 佢可能個BB好醒, 一睇就知, 唔係點解咁有信心, 自己個小朋友一定SURE WIN, 佢已經唔係第一次話聖XX唔好, 佢係另外一D回應到都見過佢回應覺得呢一間麻麻地, 但我又唔明點解佢又話自己會報喎, 好奇怪!當然每個人都可以發表佢既"偉論", 我地無唔俾佢發表, 但係唔該你看看佢其他FORUM既回應, 自相矛盾.....

佢係中西區媽媽會到都多次有回應......

當然SELL MORAL 好既學校都有壞學生, 不過佢不段咁講, 講到佢好鐘意聖心呀, DGS, 咁點解佢又要揀聖嘉勒呢?? 都唔知佢咩心態, 又嫌人地唔夠勁, 自己又揀佢.....

因為我個女讀緊聖嘉勒, 我自己覺得好好, 所以言行可能激左D, 但係當你見到一個人, 一而再, 再而三, 咁"唱"間學校, 俾你都會唔開心啦, 你唔信你可以去看看佢過往既POST。
原帖由 bobo1314 於 09-3-14 17:54 發表
我只係路過,想找找幼稚園資料為小女下年作凖備!但實在不值得有些人過分主觀,反而罵人家主觀,語帶諷刺

學校多人報是事實,難入係事實!人家只是指出情況給樓主參考,我看另一個版面都有好多人話協恩仲難考入spk..但 ...
‹ 上一主題|下一主題