用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

deleted [複製鏈接]

Deleted

0    0    0    1

依個topic對我好有用,因為聖心幼稚園都係我其中一間想報。我個女依家歲半,打算報K1,我老公一家細個時都係讀聖心,佢地都推介依間。
我自己意見係1)好規條性既學校,好處係對孩子管教好d(我個女好百厭又唔聽話),壞處係驚限制佢地發展。2)我唔鍾意佢係天主教。不過依點唔係咁重要。

我老公都承認間學校好古板同嚴肅。但我地又覺得對細路既discipline會好d。

原帖由 Namson 於 09-3-10 10:49 發表
魚子媽媽:

我唔清楚妳小朋友係咪發生左一些不愉快經歷,所以有感而發,或者大家交流下意見呀! 從我第一天報名開始,我已經知道聖心係一間傳統學校,唔係一間活動學校,我亦相信大部份家長報名之前一定會去打探清楚呢間 ...

I agreed on ur view,  my son also same as ur son!
Next year I will enrol K1 for him as I really think that the traditional method is work at him and let
them to cope on it.

各位聖幼的家長們,希望我這個過氣的聖幼家長可以同你們分享一下聖幼的點滴.其實我可以話比各位家長聽, 聖幼比較起十幾年前, 真係進步左吾少, 我記得大約14年前我女第一天返學係吾準人倍, 到學校門口已經有校長,黎主任, 老師, 助教在門口, 一見小朋友落校車,就接過手, 帶小朋友入所屬課室, 跟住請d 家長走,放學時才回來, 當時, 很多家長都好擔心, 始終是自己小朋友,吾肯走, 但d 老師, 校長, 主任,就同d家長話放心, 如果你地d 家長仲留係到, 小朋友只會越喊越大聲, 小朋友看吾到你們就會自動自覺收聲. 個個家長唯一先行離去, 到放學才去接小朋友, 真係, 放學時d 小朋友已經面上掛住笑容步出課室.好彩, 我女女未讀聖心時曾經在嘉德麗讀過一年幼稚園, 所以好快適應.在當時 適應期只不過吾多過5 日, 在適應期內並不準家長陪伴, 邊有好似現在, 適應期長達數星期,又可以觀課.我女 k2個時 上學期已經要小朋友自己寫家課日誌, 茶點時要自己倒水飲, k1 已經有功課做及下學期要默書, 每星期兩次, 一次英, 一次中, 以前係無任何課外活動, 亦都無任好何親子活動.甚至暑假都係無.寫字要寫得好整齊, 寫d 字筆畫就多. k2 上學期已經學寫雞, 龍 及籠等字, k2 下學期已經要默simple sentences.其實講真, 小朋友未上學時係一張白紙, 完全吾知深吾深, 完全吾知谷吾谷
到小學時好好彩入返聖小. 亦都好快適應小學生活.我個女有很多幼稚園同學升小一入返聖小, 基本上大個個入到聖小, 細個d都順理成章都一定入返聖小, 無需噉辛苦讀聖幼,
(講真讀聖幼真係都幾辛苦, 吾係講笑, 我女讀個個年代考試期間有d家長羅假網幫個小朋友溫書), 但係d家長領願辛苦三年, 等d小朋友
升小學時輕鬆好多, 等小朋友先苦後甜, 人生其實係一場競賽, 即如有位家長話, 最緊要你自己想個小朋友點. 如果你想小朋友先甜後苦
聖幼, 聖小都吾係你杯茶, 一個好的開始, 已經係成功的一半.其實最緊看看家長是否肯犧牲自己的時間陪伴小朋友一路成長, 我可以
話比各位家長聽可以陪伴小朋友成長的時間係好短, 轉眼即逝, 要好好珍惜, 同埋我無後悔比個女先苦後甜

小女讀梗k2, 有默書, 一早知聖幼傳統, 自己亦受呢套, 所以幫個女報, 但年多以來, 發覺聖幼操中文操得幾多, 但英文同數學就好似弱啲, 尤其英文....

老師方面, 可能要照顧太多學生, 耐性真係差啲啲...

老師流失方面, 不少幼稚園都有類似情況...

其實我贊成有少量默書, 我有家人在他仔仔2歲時講過:「遲早都會識講說話架啦~」又喺仔仔5歲個時話:「遲早都會識寫字, 小朋友認字係好似認圖咁, 以圖識字」, 的確係!!
但遲說話令仔仔表達唔到佢想要o既野, 令情緒有變........
少寫字, 大個就常常唔記得d字點寫, 就好似我咁, 我認中文字同英文好好(我懂phonics), 但我出名錯別字多, 就是我小學時常常把要默的字寫枱上(出貓 haha), 中學又唔洗默書, 所以宜加咪咁囉~~!!
當然太多默書我都唔想(唔認心小朋友咁辛苦), 但宜加d幼稚園功課已經少, 小學又會喺學校做咁d功課, 唔用默書反映成績, 有時真係唔知小朋友識d乜 / 唔識d乜?????

kwan_kwan3
我覺得你好好將你自已的感受寫出來
等我地可以知多d 了解多d

講真每個家長想給予小朋友的都唔同
認為好與壞的準則又會有唔同

但我個人覺得, 默書寫字係必經的
不論係名校定係唔係都一定會有
最重要係家長同學校怎樣處理同灌輸比小朋友

聽kwan_kwan3咁講, 學校用了遊戲/比賽方法來默書
朋友可以輕鬆咁識字, 我覺得幾好
同方間講都好慘咁, 似乎又唔係wor....

原帖由 kwan_kwan3 於 09-5-8 14:46 發表
我仔仔在未上幼稚園時在某些活動教學之學校上playgroup, 某校課室之玩具種類繁多十分吸引,小兒未能全神貫注聽故事,專注力十分差勁…再加上本人與丈夫要上班,未能參與太多的學校活動,看到聖心課室沒有放置玩具又加上 ...

kwan_kwan3

我好同意妳所講.

原帖由 kwan_kwan3 於 09-5-11 10:23 發表
學校教得多,家長就苦了跟小朋友溫習,上小一時會輕鬆點,學校教得少,家長以為好舒服,但上小一時家長就會好忙!但回頭看,小朋友始終都要識,都要懂,只是遲和早去懂的分別!有時眼見d家長都十分矛盾,又要小朋友寫少d字,但又 ...

凡事都有好與唔好的一面

學校教得多,家長就苦了跟小朋友溫習,上小一時會輕鬆點,學校教得少,家長以為好舒服,但上小一時家長就會好忙!但回頭看,小朋友始終都要識,都要懂,只是遲和早去懂的分別!有時眼見d家長都十分矛盾,又要小朋友寫少d字,但又要小朋友唔好忘記,付出要最少,收穫又要多!小朋友上課half day,上課室,去下toilet 洗下手,食茶點,上校車,餘下的時間不多,可以用來教書的時間唔多,仲要處理埋訓導問題,所以老師嚴厲本人認為是有須要的!

THANK YOU kwan_kwan3 的詳細分享, 感激, 我想妳也花了不少時間才完成, 讓我們知道學校的不足與優點, !

k3的家長

我仔仔在未上幼稚園時在某些活動教學之學校上playgroup, 某校課室之玩具種類繁多十分吸引,小兒未能全神貫注聽故事,專注力十分差勁再加上本人與丈夫要上班,未能參與太多的學校活動,看到聖心課室沒有放置玩具又加上很少親子活動,和過往的口碑中文比較涵接小一,老師嚴格和學費機於以上的原因而選了此校!
小兒上k1前有一個星期前有家長陪同之適應班,這星期可以看到仔仔好快就適應了,專注力有很大的改善(雖然聖心學生人數比playgroup人數多了很多,可能課室沒有放置玩具)果一刻話比自己知是冇選錯的!唯一最大的問題是學校唔會話比家長知每天教什麼?是要孩子主動去話比你知他學了什麼!未有美思英語教材,英文比較一般學校是很少(對於一些上學期k1的孩子未能講得出學了些什麼) 然後順利地上K2,中文開始要造句,有難度,從來的功課都不用思考,佢連(,,)字都未學,好難作句.小兒用了一個月的家長指引才可以自己作句,原來仔仔又可以自己做到!至於主愛世人,我仔仔果班如果有所教的老師或者同班同學因病入院,都會集全班上課時間為她/他們祈禱,所以仔仔也開始留意祈禱的重要,認定祈禱可以幫助到她/他們,這點我好欣賞! 經阿仔口中,他們是分組學習的,老師大約是1:10-12 ,每星期他隨意喜愛學什麼就去什麼地點上課,當然每星期都有限制(每星期有一定的次數上中文,英文,數學)但其他術科佔課堂數是少例如美術.. 所以阿仔最喜愛每天上課,從功課可以比較跟一般同事的幼稚園學的字差不多,至於英文因為學校可能留意到學生的不足,所以新加了一套美思英語教材(果年k1-k3開始用)英文又可以追到k2 standard ,順利地阿仔升上K3 , 要求孩子用數學 簿,寫橫式和用間尺間線,中英文已要默書,每天有3-4樣功課,其中最少有2/3是抄寫,我自覺是沒有問題,例如數學間線,只是一個模式,好讓學生接觸使用間尺,遲一年都會學懂!至於默書,k2時我問阿仔你地有冇默書,佢每次反問我什麼叫做默書?我地上堂只有玩遊戲,老師讀生字,我地寫得到最多為之最好,不可以偷看同學,如果錯了,回家自動自覺要溫返唔識果D,所以到現在亞仔從沒因為默書而溫習(有些名校K2已有默書,60-70分都要見家長話在家溫習不足夠,要向家長施壓)! 每天都有中英數功課,都去了3!!星期五因2天假期,有時加埋聖經填色(親子功課), 數學好快就做完,中英文是要花點時間才寫得好!至於抄寫,本人認為佢地的年紀是最好抄寫,不用抄寫好容易會忘記!適量是好的!暫時來看,仔仔喜愛返學,喜愛做功課, that’s ok!當然我都很同意(老師)她們是不會改變的,亦不太理會教育局的外評,家校聯繫是不足夠!我上次自己去見家長果日,我見其中一個班主任(每班有3個班主任),言談下我發覺她不太了解我仔仔上堂的情況,回家仔仔才知道阿仔果班分3,每組跟一位老師,而仔仔並不是見家長果位老師果組,所以老師對他不太了解!這樣的安排不太好!但老師的嚴厲令學生知道自己須要有改善的空間,所以在家都有規有矩,幾好!我知道好多現今的幼稚園老師不嚴厲對待學生,而學生不知道自己有問題的存在,百般千就,上到小一才發覺問題是最終一定要改,已經遲了!所以,每間學校都有好有唔好!

妳誤會啦!我唔係激動,我至不過想講比多D錢唔等於間學校所有老師都有愛心,比小D錢亦唔等於間學校所有老師都冇愛心咁解啫.

原帖由 恩林 於 09-4-25 11:42 發表
唔洗咁激動, 我都係將我見到的事實講出黎姐~!

上年我因細仔的K1入學而IN聖心, 學校俾我的印象唔太好, 因為有好幾個老師大叫小朋友唔好玩, 又同D家長講, D小朋友會整爛D玩具, 一個兩歲又未讀過書的小朋友, 有乜可能 ...

唔洗咁激動, 我都係將我見到的事實講出黎姐~!

上年我因細仔的K1入學而IN聖心, 學校俾我的印象唔太好, 因為有好幾個老師大叫小朋友唔好玩, 又同D家長講, D小朋友會整爛D玩具, 一個兩歲又未讀過書的小朋友, 有乜可能會唔玩及懂得聽話呢?! 識就唔洗入黎讀書啦~

interview時, 的確個兩位老師都好nice, 不過先入為主, 所以.....

再者聖心同民生都收左我小朋友, 所以我四方打聽, 又上BK作比較, 結果就打聽到上文的結論,

因為我朋友係吳多泰教的, 佢眼見好多聖心的小朋友轉去佢個度讀, 佢問家長點解, 咁當然聖心有佢不足的地方至轉校啦~

最常聽到的就係, 有個主任要老師跟佢個套, 如果唔係老師好難做, 所以有心做的老師都消晒氣啦..........

所以我至話人工少係其中一個問題, 有心教學的老師都有佢哋的選擇權, 佢哋可以選擇資源較多的學校, 發揮佢哋的愛心同教學理念,
人工較高的幼稚園比較多人in老師個post, 自然學校選高質數的老師都多左, 同名校收生的道理一樣~!! 唔係因為人工高至有愛心, 而係人工高吸引多左老師去見工, 由學校選擇有愛心, 有理念的老師出黎!!

另外, 八仙嶺事件的學校係中學黎, 而且係津校, 所以人工以大學生計算, 係ok的...

我講的人工少, 係得幾千蚊個隻, 有時都真係好冇心機, 如果要我做10個鐘, 又要用心用力咁教白紙一張的小朋友, 又有上司的冇理要求, 又要人工少, 我都會想轉工啦~係咪??

所以你都唔洗咁激動~ 我只係其中一個說法, 上黎BK的家長都想聽到唔同的意見, 好壞都有的意見........ 我都係常上黎BK的其中一個聆聽者姐~~~~~!!!mouth:" />mouth:" />

如果照妳咁講,我亦唔見得妳小朋友學校的老師好有愛心呀!佢地衹不過見錢閞眼,都唔係發自內心.唔好以為人工小就沒有好的老師.妳咁樣講抺殺左有抱負的老師.當年八仙嶺個班老師賺十萬九仟七咩!點解佢地可以連自己條命都唔要救班學生,妳話點解呀?

原帖由 恩林 於 09-4-24 21:57 發表
我有個在沙田區幼稚園工作的朋友說....
佢話聖心的老師人工很少, 所以佢哋常常轉工, 而且冇乜愛心教小朋友,
咁都正常o既~ 我小朋友係學費比較貴的幼稚園番學, 老師都笑容多D啦..........
哈哈哈~!! ...

我有個在沙田區幼稚園工作的朋友說....
佢話聖心的老師人工很少, 所以佢哋常常轉工, 而且冇乜愛心教小朋友,
咁都正常o既~ 我小朋友係學費比較貴的幼稚園番學, 老師都笑容多D啦..........
哈哈哈~!!

我路過的,有感而發。

我囡囡在聖幼畢業,現在唸小二囉(並非聖小)。無可否認聖幼的小朋友中文和數學基礎打得唔錯,我是全盤放手讓囡囡自己做功課,默書、測驗、考試也只是幫她覆核,但英文始終較弱。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

我個小朋友讀緊聖心K1.現下學期開始有功課做
我見佢好開心仲好主動做功課.其實打好個基礎好緊要
我個姪佢細個時讀活動教學當佢升小學時我見佢好辛苦
所以有功課做唔係一件壞事.起碼佢唔會抗拒.

其實學校一直都無唔承認是一所傳統教學的幼稚園, 所以我們要在入讀前清楚學校模式才可!

我囡囡依家讀緊k1, 每天都好鍾意,好開心返學! 我亦都睇到囡囡自從返左呢間幼稚園後各方面都進步左, 我個人覺得呢間幼稚園同我expect無乜差距, 老師都好好呀!
‹ 上一主題|下一主題