用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

deleted [複製鏈接]

魚子媽媽:

我唔清楚妳小朋友係咪發生左一些不愉快經歷,所以有感而發,或者大家交流下意見呀! 從我第一天報名開始,我已經知道聖心係一間傳統學校,唔係一間活動學校,我亦相信大部份家長報名之前一定會去打探清楚呢間是什麼類型學校才幫小朋友報名. 當初我都有諗究竟我應該比一個開心愉快既童年我小朋友,定係比一間好嚴好刻板好多功課做的幼稚園裡讀書呢?最終我決定比聖心佢讀,原因係我小朋友本身好百厭,屋企人攪唔點,如果我比活動教學,我驚佢第時上小學會習慣唔到,所以寧願佢早小小習慣下.但出乎意料佢每天放學回家都很自動自覺做功課,雖然每天有2-4樣功課,但佢又冇話覺得好多唔肯做.況且早d比佢打好個基礎咪仲好(純熟個人想法),所以要睇父母自己究竟想點先.咁當然我都有上網見到有些家長話呢間學校d老師唔好,所以我間唔中就會問下我個囝,學校d老師好唔好,有冇小朋友比老師話或者罰佢地,咁佢又話老師好啺佢對佢好好,我相信小朋友應該唔會講大話,如果有人對佢唔好,我估佢實唔肯返學啦.當然咁大間學校有老師唔好我信,但係唔係大部分呢? 同時我亦覺得其他幼稚園都會有這個情形出現.唔係得呢間有.

原帖由 魚子媽媽 於 09-3-10 02:06 發表
家長參與學校活動的機會很少
學生的背誦能力會好好
但創意低,因缺少訓練
大部分老師對家長態度冷淡,有很多甚至認為自己高高在上
不願開放校園
管理層、老師都不明白”主愛世人”的道理,雖然她們每天都誦經、祈禱
以上說 ...

如果照妳咁講,我亦唔見得妳小朋友學校的老師好有愛心呀!佢地衹不過見錢閞眼,都唔係發自內心.唔好以為人工小就沒有好的老師.妳咁樣講抺殺左有抱負的老師.當年八仙嶺個班老師賺十萬九仟七咩!點解佢地可以連自己條命都唔要救班學生,妳話點解呀?

原帖由 恩林 於 09-4-24 21:57 發表
我有個在沙田區幼稚園工作的朋友說....
佢話聖心的老師人工很少, 所以佢哋常常轉工, 而且冇乜愛心教小朋友,
咁都正常o既~ 我小朋友係學費比較貴的幼稚園番學, 老師都笑容多D啦..........
哈哈哈~!! ...

妳誤會啦!我唔係激動,我至不過想講比多D錢唔等於間學校所有老師都有愛心,比小D錢亦唔等於間學校所有老師都冇愛心咁解啫.

原帖由 恩林 於 09-4-25 11:42 發表
唔洗咁激動, 我都係將我見到的事實講出黎姐~!

上年我因細仔的K1入學而IN聖心, 學校俾我的印象唔太好, 因為有好幾個老師大叫小朋友唔好玩, 又同D家長講, D小朋友會整爛D玩具, 一個兩歲又未讀過書的小朋友, 有乜可能 ...

kwan_kwan3

我好同意妳所講.

原帖由 kwan_kwan3 於 09-5-11 10:23 發表
學校教得多,家長就苦了跟小朋友溫習,上小一時會輕鬆點,學校教得少,家長以為好舒服,但上小一時家長就會好忙!但回頭看,小朋友始終都要識,都要懂,只是遲和早去懂的分別!有時眼見d家長都十分矛盾,又要小朋友寫少d字,但又 ...
‹ 上一主題|下一主題