用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有沒有中學生會自動波?
go

有沒有中學生會自動波? [複製鏈接]

或者我可以分享一下我的經驗:我的小朋友現時讀中三, 佢升中的banding是Band 1&2之間, 因此上英中時我唔敢抱太大要求,不過1st term都考到中間,原本都放心, 跟住佢要求唔補習,我諗都係時候要比佢自己去努力, 但到2nd term的時候跌咗20名, 於是升中二的時候不停咁叫佢努力, 溫書, 唔好打咁多機, 讀唔成書要做掃街, 結果很多時變成吵架收場, 後尾仲無偈傾, 當時見到個小朋友咁真係頭痛. 後來把心一橫採取不過問政策(當然係暗中觀察), 雖然幫唔到成績(中二1st term成績再跌), 不過卻改善咗親子的關係, 佢開始肯聽我講嘢.  於是我哋好多時開始分析升中三的問題, 如何可以考入自己想讀的那一班. 佢開始認真考慮, 雖然仍未盡力(這是父母的角度), 但卻可以在學期尾的考試取得進步獎並考到自己想入的班. 到今次中三考試總名次竟然回復到最初升中的名次並且在首輪中四選科可以考到佢自己心儀的數理班, 我會繼續鼓勵佢, 因為佢仲有進步空間.此外佢亦同我分享佢有心儀對象(雖然心裡一百個擔憂, 但起碼佢肯講, 唔駛有事都唔知吖.  我想分享的是父母太過從自己的角度去管小朋友, 可能只會弄巧成拙, 最緊要是親子無隔膜, 萬事有商量, 幫佢找尋佢的興趣, 才能協助激發佢的潛能.

嘩!妳個女好叻呀  !好羡慕.有時學會自動自覺總比只係讀書叻但其他就咩都做唔到重要. 因為讀可以有進步空間, 但唔識自理始終難搞D.

原帖由 vespa 於 09-3-20 00:46 發表
好好彩, 我個女升左上中學都維持到, 雖然夜瞓D, 但到時到候就會JUB好書包, 同我SAY GOOD NIGHT上杘瞓教, 朝早亦唔使用鐵鏟, 自動自覺起身換校服, 可能女仔自理能力比較高D卦.

至於做功課, 唔識會黎問我, 識個D就自 ...

我個仔F.1的時候, 完全同一樣情況, 同樣感受 , 不過現在好小小, 起碼唔使扮唔識, 可以搭膊頭, 但仍然唔俾拈.

原帖由 pcjoemama 於 09-3-21 18:32 發表

我仔仔的情況都差唔多,最唔好受既係佢一見到同學就甩脫你既手,個一刻唔係太好受(雖然知道佢開始長大)
‹ 上一主題|下一主題