用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 每班學科包尾3名要出嚟受大家[鼓勵]!!!
go

每班學科包尾3名要出嚟受大家[鼓勵]!!! [複製鏈接]

hi,你們好,我仔仔在高主教已是四年級了,他話從來都不會要低分的同學出來見人,只會表揚成績好的同學,老師最多只會話最低分的是幾多分,但從不開名,我覺得如果考得吳好,重要企出來比同學知道,實在太過份,攪到小朋友冇晒自尊,會吳開心,冇面見人,或會比d曳曳同學笑,低分桹本就不想給人知道,什麼鼓勵,老師講笑咩?我覺得rc有D老師冇愛心的.

原帖由 kiu_ma 於 09-3-15 01:33 發表
我覺得rc有D老師冇愛心的 !!!

Is it true? Just only 1 or 2 or a lot of such 冇愛心的 teacher?  Please share.
其實在我仔仔在rc四年內遇過的老師中,多數都ok的,但有一兩個特別好,有愛心,有耐性,真心教小朋友,不是為了有工做,有糧出,但亦有兩三個老師實在太冇愛心,完全不尊重學生,不顧及小朋友的feeling,不負責任,我兒子遇過幾件很不愉快的事情呢 !而我又不可以投訴,怕兒子給老師label,只有自己谷氣,成晚睡不到,有時就同其他媽咪飲茶頃下,大家互相呻下囉.

hi, Fung Mm, 其實我都知同學校溝通是很重要,但做家長有時好茅盾,而我覺得有些老師,對著家長時是很好的,講道理和會了解發生了的問題,但沒有家長在場的背後,他們又會怎做呢?沒有老師喜歡給人投訴的,其實我都試過打電話比校長給意見,不過都是全班的事,不是個人問題,多謝Fung Mm你和各位的分享.
原帖由 FungMm 於 09-3-16 09:34 發表
If talking the parents' feeling will made a label on the student that sure not so good, but.....

As my view, first of important, is a good communication between with parents and school.  So I think I ...
‹ 上一主題|下一主題