用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
樓主: yuki119
go

又一村學校 [複製鏈接]

Re: 又一村學校

hi ar!我囡囡都係k2d喎,      我哋應見過!!

大家好 : [quote]
yuki119 寫道:
我個女讀K2D,但佢個班主任同上年一樣,不過有一個有

出3次

up上黎先!

我下個月想唔比燁燁坐校車啦! 因為我個仔佢坐校車睡覺, 由學校返家(何文田) 要成一句鐘車程, 太耐啦.
而家佢仲病理, 點比佢坐呀   
校車空調開得大,  叫左個保母佢地唔好比燁燁睡, 但燁燁都係睡左, 無辨法啦! 無理由下下要人地看住我個仔, 唔理其他小朋友o家!

yuki119,

唔好意思, 之前唔得閑, 我無比燁燁參加呀! 因為時間太小啦, 得2日. 你呢!有無比你個女女參加呀?

llong10,

你好呀!

你住係青衣區, 好遠呀.....
今個星期五學校有歌唱比賽, 不過家長無得睇! 但係燁燁而家病了, 係氣管炎呀!    心痛死我啦!我唔比佢返, 都唔知星期五可唔可以返學校唱歌呀!

Dear MaMa,

My daughter will study K1 next year and it is time for me to choose kindergarden for her.  Would you please so kind to give me some information regarding your feeling in this school?  Is full day course available?  How much is tuition fee?  Do you have any idea on application form collection?  Do you have the web site of the school?

Thanks lot.

Woon-Woon,

你好! 我英文水平唔高, 唔知講得對否, 請各位媽咪指點.
而家我個仔讀緊k1, 我都覺得幾好, 仔仔上左學之後, 學o的野進步左, 因之前我無比佢讀任何course, 但佢都幾容易上手, 而家識唱abc歌, 之前唔識唱, 只識讀, 而家就成日唱, 仲有唱理其他詩.
老師都幾好, 幾nice, 我成日都有找佢, 佢都好有耐性同我講電話.

又一村學校k1 只有1/2天, k2開始先有全日, 學費方面, 而家比緊$2,040~連茶點.
校址如下: http://www.hkedcity.net/ihouse_tools/ihouse.phtml?id=yyc-web&pa=

Woon-Woon,

我英文都唔好,但都好想講吓
呢間學校我覺得雖然唔係好出名,但d老師好nice,就算我有d好細微既事打電話或寫紙仔去問,d老師都會好快好細心咁去解答,語氣裡從來都無半點不耐煩.係學校對小朋友都好細心.
k1察既字唔多,係寫中文簡單橫直筆畫既字,英文同數學都係填色,k2開始就會中英數都要寫,不過係有點點線,一半無點點線,k2仲會開始教小朋友既自理能力,會教佢哋自己梳頭,洗手柏等,仲有就係d小紙條會無咗(k1時會有好多小紙條比家長,例如要帶相返學校作課堂活動用)k2時就會無,要小朋友自己返嚟同家長講........唔知呢d對你有無用呢

燁燁媽/boey,

好感動呀, 因為我係呢個網址都發表過不少次, 但係從來都無人覆我, 今次係第一次我可以得到有用的資料

今天我媽媽已幫囡囡到又一村學校取了報名表, 好似話已約好時間面試添, 但係同德貞幼稚園的時間揰了, 本來我報德貞係想囡囡吸收下面試既經驗, 而家我唸都唔得了

我個囡係細女, 10月尾出世, 而家講野仲係唔清唔楚, 而家約左11月尾面試, 到時都唔知佢應唔應付到, 請問你地仲記唔記得面試果陣係點嫁? 唔該指教下...

燁燁媽, 燁燁的氣管炎好了沒有, 小孩子的氣管要小心處理, 否則很容易會氣管敏感, 到時要根治便很難了

Woon-Woon ,

如你去面試, 你入到班ROOM, 佢地有好多玩具放係張卓度, 有生果,各款車車, 佢地會問"你個係咩生果呀? 或你個係咩車車呀?

燁燁而家好番啦, 今日先比佢返學, 佢都放左成個星期假囉.
頭先打比老師, 都話佢無咳咳, 希望佢真你好番哂啦!

Woon-Woon ,

The teacher asked my son the following questions:

his name;
the teacher took out a bus, taxi, van and asking which one was bus/van, then ask him to push the bus to Mammy;
the teacher took out an apple, orange, banana, then ask him which one is apple;
the teacher put a mirror in front of him and ask
him to point at the nose.

燁燁媽 / Hermia,

很多謝您們的資料, 我囡囡識得車同埋五官, 但係唔識生果, 原來約左10月尾面試, 而家要快啲惡補吓先, 請問面試問問題係咪用中文答嫁, 即係要篬蘋果定apple?

hi 我個女讀k2,上星期學校派

Woon-Woon,

當然係中文啦! 希望你囡囡會面試成功啦, 不過一定成功既, 咁容易     

Woon-Woon,

Use chinese to answer.  My son could not answer all questions correctly and still accepted to K1.  Take it easy.

yuki119,

Do you receive the password?  Not know when to start.  I think english & math homework is easy, but not for chinese.  Does you child like writing chinese words?  It's hard for me and my son to do the chinese word writing.  

yuki119,

係呀, 我都收到呀, 不過昨日放工返家, 唔係好舒服, 無長細睇下個通告. 係唔係每星期三先有呀??
有無 USE NAME?
密碼係咩呀?
係唔係BB個ID NO.?
有多問題.

仲有呀, 有一樣野令我好煩, 就係BB到而家都唔識搓筆, 我係唔係要買些(COPY BOOK)'係咪咁串呀個英文' 比佢呀?
THANKS!

Hi 各位媽咪好,

我仔仔剛剛10月頭插班K2呀!希望日後可多o的同各位媽咪分享訊息。

我之前有入過視像系統(不過未有得睇),先選班別,再用小朋友出世紙編號作登入及密碼,登入後選'即時現像',跟住會有登入號碼及password,有指示教如何做的。

燁燁媽 :
我想妳先試給一些蠟筆給小朋友在紙張上塗鴉,訓練小朋友拿筆及增強興趣,之後可買支三角筆,間中教他寫下簡單的線條,如直線、橫線等,之後再慢慢教簡單的字,寫得唔靚都唔好鬧,可能是小朋友的小肌肉仍未能控制得好,總之一ready,他們寫得會直好多靚好多。
:

Woon-Woon,
唔使客氣,都係大家交流吓!

yuki119, hohoho
我覺得得一日好似好少咁,不過又唔使日日睇 : 係呢?我囡囡K2D,你哋D小朋友呢?12月8日去旅行有無報名去,到時唔知會唔會相認呢 :  :

原來都唔係咁難, 我估囡囡都OK既

但係各位有冇發現校園有蚊咬問題, 昨天囡囡去完取報名表後, 回家發現有日一毫子般大的蚊"難", 我唔敢肯定向校園咬, 所以想問下你地有關的情況囉
‹ 上一主題|下一主題