用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
樓主: yuki119
go

又一村學校 [複製鏈接]

Re: 又一村學校

係學校有時都有幾多蚊,樹多所以夏天學校會出通告,我會同我個女搽蚊怕水,但有時比蚊咬到都幾大粒,因為佢

hohoho,

你好呀? 老師都係叫我好似你既方法咁做, 不過, 你知啦, 做媽咪都係心急啦, 見其他小朋友都識囉, 自己小朋友仲未.
不過我都係好小時間比佢(平日), 因為要返工呀!奶奶同老爺就講明唔會(係一定唔會)係下午放學教燁燁做功課, 一定係我地放工返黎自己同番燁燁做功課, 佢講得都對既!
但有時真係好晚回家就......................要燁燁唔好睡覺等我回來  

boey ,

我地會有2個大人去, 除了我之外, 仲有一個位.
唔知我老公會唔會去, 佢唔去, 我為有請我奶奶去囉   

Woon-Woon,

我個仔剛開學時, 都有比蚊咬, 但唔多, 而家無囉, 唔知係唔係同o的蚊friend 左呢

我一個人帶兩個,好慘,老公又唔得閒去,囡囡又好想去,唯有自己做亞四~~
燁燁媽 寫道:
boey ,

我地會有2個大人去, 除了我之外, 仲有一個位.
唔知我老公會唔會去, 佢唔去, 我為有請我奶奶去囉   

可能係 :  :  :

我囡囡k1開學時無耐咬過一次,之後都無再比蚊咬,應該都係同d蚊熟咗!
燁燁媽 寫道:
Woon-Woon,

我個仔剛開學時, 都有比蚊咬, 但唔多, 而家無囉, 唔知係唔係同o的蚊friend 左呢

boey

唔知係唔係因為無乜人用(視象),所以而家每個星期一日,之前好似要問校長

:  :  : 又會咁橋,同班同學,hahaha...
點相認,大聲叫你/我個名囉!(講笑咋)我好易認,一個人帶兩個,囡囡同細佬,細佬馬騮咁四圍走,你見到個傻婆一邊叫個女小心d,一邊追仔嗰個就係我,話唔定上年已經見過,不過上年亞仔仲未識行 :  :  :
Halloween亞女話要扮仙女,我係斗斗城買咗一套粉紅色既比佢

其實學校定咗得一日有視象,我覺得好嘥,咁貴裝個系統但又唔係成日用,咪好唔低     佢定咗個時間,d家長又唔一定係個時得閒睇...安排得唔係咁好    [quote]
yuki119 寫道:
boey

唔知係唔係因為無乜人用(視象),所以而家每個星期一日,之前好似要問校長

我個女睇到你幅相佢好似應得你囡囡,咁到時我找你,

我都覺得好嘥,而家每個星期一日都好過無,如果日日有得睇,好似我咁得閒成日上去睇,見到自己個女同同學打交或其他

yuki119, My girl is also in K2D ar.

boey & yuki119,

If u moms not mentioned about the view cam, I nearly forget this thing at all, but it is quite slow from my side, it takes me 10 min to log in, but I got "The requested URL /outgoing.html was not found on this server.", how about u.

Have u receive any notice about Halloween notice this year, I remember that Alison take the Halloween notice back last year, but just don't know what happens this year. Alison is going to be an "Angel" or "bride" this year.

Both me and Alison will join the school picnic on 8/12/04.

燁燁媽> we also booked 2 adult for the picnic, if my hubby can not go, then I probably bring my helper.

See ya!!

Chios

hi 我囝囝今年讀K2A,今早我試個現場收看視像...
但我去到入班別及密碼之後就入唔到,問學校都唔知點解.
(因為我係公司上網,唔知有無lock到.)
佢話22/10會全日開放視像系統比家長試下睇唔睇到.

有無家長睇到呀? ok or not???
Tito & Emly

emilytitoc,

I couldn't watch the 現場收看視像 this morning.  I started to login in at 11:00  and it took me twenty minutes to login to 現場收看視像 page.  Then nothing to see, may be due to time out.

22/10 is a holiday, what will we watch from 視像系統!
I think the school should set a school day!

Jocelyn,

I rec'd the Halloween notice last week.  It will be on 29 Oct.  Same as last year, your child may wear Halloween cloth and bring little candies.

boey,

Your girl is so lucky, only 比蚊咬過一次.  My son has less 蚊咬 only after put on 蚊cream/sticker.

pls advise the reason you choose 又一村學校??

Hermia :

今日lunch time我再問學校,佢地話因為好多人同時間上網,塞佐  
點樣為之ok的意思係:
因為要個視像系統開左,我地先可以入到去間指定的Room
到.如果佢唔開機,我地就入唔倒去架啦.
所以試機係見到間房就ok啦.希望你都得啦

Tito & Emly

Hermia :

唔好意思,之前的回覆好似get錯你意思...
1.學校話假期試下個視像機ok or not.
2.方便d家長做testing.

Tito & Emly

燁燁媽 :
我囝囝係讀K2A的,我都係在職媽媽,又係奶奶照顧佢,
(我奶奶唔係識好多寫tim呀)有段時間我都同你一樣,
放工趕返屋企睇佢做工課&溫書無晒d時間同佢玩&傾計,就要趕佢睡覺. :cry:
我覺得佢地d功課唔算多,
同埋成個星期重複咁練寫同樣的生字,
其實可以比佢放學返屋企試下自己做佐先,
咁你放工返去同佢一齊做checking,問佢邊d寫得無咁靚,
不如再寫過...咁樣真係可以慳到d時間.你又會無咁辛苦.

gordon :
我簡的原因係1.地區
                       2.校社夠大,設備完善(我鍾意有電腦同埋
                           有國語學.)
                  3.唔會有好多功課(真係幾少&唔會好深.)
                     如果你想"谷"小朋友的話要睇睇啦.
                   *因為我都幾怕太太太多功課(有d好誇張)
                     如果佢吸收唔切,仲衰.......因為我要返工.  

boey :
好彩見到你講k2開始無便條,
靠佢地自己返屋企講要d 咩咩咩返學,
因為前幾日囝囝話老師要帶的東西,我check手冊又無寫喎,
今日先上bk睇到咁講就至電給老師問係唔係要帶,oh...真係

多謝你的分享呀,如果唔係我囝囝就會成日都無野返學啦.
Tito & Emly

yuki119,
咁到時你記得揾我喎
講開打交,尋日去學校接亞女,班主任同我講,亞女今日唔小心比同學仔唔小心整到,跟住打番人哋,跟住互相打嚟打去,先生話佢哋好似當玩咁,不過都同佢哋講咗下次唔好咁,我聽到差d嘔血,比個女激死 :evil:  :evil: 尋日又咁啱有事出咗去無上到網,激水![quote]
yuki119 寫道:
我個女睇到你幅相佢好似應得你囡囡,咁到時我找你,

我都覺得好嘥,而家每個星期一日都好過無,如果日日有得睇,好似我咁得閒成日上去睇,見到自己個女同同學打交或其他

Hermia,
係學校d蚊同佢fd,但出到街去公園d蚊唔識佢就幣    尋日dad帶佢同弟弟去公園玩波,兩個都比蚊咬咗一啖,仲腫晒tim :-|  :-|
emilytitoc,
唔使客氣喎!講開帶嘢其實我都好大懵,我個女話要帶有關猪既嘢,日日提我,but我日日都唔記得執比佢,有日記得,點知......攞錯咗隻粉紅色既象仔(同一set公仔)落佢書包 :  :  : ,返到嚟亞女話先生同隻象仔做過檢查,証實唔係一隻猪,猪無big ear(唔識呢個字中文點打)無長鼻子      ,叫佢帶仔象返屋企,帶過隻猪再比佢檢查    ,我諗起覺得好好笑,好彩先生無一句話佢帶錯嘢叫佢帶過,而係細心咁同佢解釋

yuki,
曾先生開始放產假喇!唔知幾時會生呢?好緊張呀!!

1.亞女鐘意
2.校園夠大.
3.兩文三語.
4.d先生好人.
5.學費唔貴   

仲有我係小龍會同其他媽咪傾過,d課程都係差唔多
gordon 寫道:
pls advise the reason you choose 又一村學校??

boey:
你個女單case好搞笑喎 : ,
個位老師咁樣同小朋友講好好喎...真係大開眼界.哈哈哈.
Tito & Emly
‹ 上一主題|下一主題