用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
樓主: yuki119
go

又一村學校 [複製鏈接]

Re: 又一村學校

Dear all,

我都問過另外一D學校既家長意見,但都得到冷淡對待,好多謝你哋願意回复一些入嚟取經既媽咪,Thank you!
我都打算下年幫囝囝報K1,但K1只得半日(婆婆想BB番全日),請問如果 K2 才apply 有冇位收?
另外我正考慮應在大坑東幼兒園讀N1-N4 還是讀完N1/N2後才轉往其他幼稚園,各位可否給點意見!

Cherly
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly 寫道:
Dear all,

我都打算下年幫囝囝報K1,但K1只得半日(婆婆想BB番全日),請問如果 K2 才apply 有冇位收?
另外我正考慮應在大坑東幼兒園讀N1-N4 還是讀完N1/N2後才轉往其他幼稚園,各位可否給點意見!

Cherly

Hi Cherly,

我仔仔都係今年插班k2,我諗而家出生率唔高,此校並不是那些超級名校,相信不難apply,不過一提,我仔仔面試時老師是用英語發問的。

至於轉校,我覺小朋友如讀得開心又學到野,實在沒有轉校的必要,此仍個人意見。 :

boey:
同你囡囡打交

係呀! :  :
emilytitoc 寫道:
boey:
你個女單case好搞笑喎 : ,
個位老師咁樣同小朋友講好好喎...真係大開眼界.哈哈哈.

yuki119,
咁我知你係邊個喇!   傻啦!使咩唔好意思呢,小朋友有小朋友既相處方式嘛!呢頭水溝油,轉頭又糖痴豆    ,曾先生咁早就放定假既,咁生完咪好快要返學.
係呀!我初初都覺得梁先生個樣好惡,心諗,死啦!個先生會唔會好惡嫁?不過原來真係唔可以睇樣嫁,我去過學校幾次同梁先生傾過計,佢都好好人嫁,仲好好傾tim :wink: 原來梁先生都有個小朋友好細個嫁!
曾先生放緊假,日日都有唔同既先生去同佢哋上堂嫁,有時d先生仲會帶零食"乙水"佢哋   

k1半日係教署定嫁!
cherly 寫道:
Dear all,

我都問過另外一D學校既家長意見,但都得到冷淡對待,好多謝你哋願意回复一些入嚟取經既媽咪,Thank you!

Cherly

呻吓先~~今日好谷氣,一早叫亞女起身換好芭蕾舞衫,再食早餐,早5分鐘落街等車,架媬姆車約我8點,我7:55分到等到8:07打比佢,話比我知架車上咗屯門公路 :evil:  :evil:  :evil: 話架車7:53到,等到我8點先走,跟手話我知今日個司機唔係平時嗰個,佢哋去咗旅行 :evil:  :evil:  :evil: 激死我,仲死撬話架車唔見我先走,問我咁你返唔返學啦? :evil:  :evil:  :evil: 我問佢我點返,你車都走咗,我搭的士成$200.佢話咁算啦!我睇吓點補返比你    佢都有病點補...我話你補咩比我?佢剩係係到講唔好意思,今日唔係佢老婆車,又話我遲到 :evil: ,我返到屋企再開電視睇新聞對時間係一樣,我平時都係早5分鐘係街等佢車,點會遲 :evil:  :evil:  :evil: 打返學校問有無得補堂,係無既 :evil:  :evil: 8:30跟住個司機個老婆打嚟,問我返唔返,話的士錢佢會比番我 :evil:  :evil:  :evil: 頭先8:15時又唔咁講      飛都趕唔到啦~上次亞女唔舒服已經無上一堂,今次又無啦啦miss一堂 :-|  :-|  :-| 真係好唔低好嬲

Emilytitoc/Boey,

Thanks for your advise.

Actually, I have another interview in 荃灣荊免堂 at the same time.  This is really a hard decision for me.

想問多樣野, 一般畢業生會promote到邊間primary school??

BOEY,

Hope you don't mind, are you live in Tuen Mun?? what time do your daughter wakes up??

cheers,
Gordon ma.

boey :
唔好咁嬲...唔好咁嬲 ...順返條氣先啦
不如詳細再同學校講一次,然後試下要求學校同校車
(你個區的校車呀頭)清楚返件事,再作審決定.
我諗學校都會樂意同家長合作的!

Tito & Emly

gordon :

Sorry 呀,我都唔係好清楚喎
請問有無人知呀 ....

Tito & Emly

gordon,emilytitoc,
我都唔係好清楚多數會派邊,我自己都係諗住選番43網d學校(我原本住黃大仙,而家地址都係報個到)我都係係2個星期前搬番屯門,有諗過轉校,亞女唔使日日坐2個幾鐘車返學,但我老公話出年會同我一齊搬返9龍住,因為怕轉嚟轉去會影響到派小學時比教署d分,所以無轉到.好彩亞女好快適應到坐長途車,都無覺得好辛苦,不過我自己就鄧佢辛苦,但又唔敢提   

我星期一至五都6點半起身,整好早餐再叫亞女起身食同換衫,7點15分就落街行5分鐘出路口等車,7點25分就上車,係星期六先會8點上車.
emilytitoc,
校長都試過同我搵其他車,係個間公司老闆娘自己車,佢好好人,不過個架車要7點10分上車    太早喇!為咗比亞女瞓多15分鐘所以選番學校個架車(唔係馬生公司,係另一公司同學校有約的),不過如果佢今次比唔到一個合理解釋我,我自己會再搵其他車,太無交帶喇!一個電話都無打比我就走咗去 :evil:  :evil: 學校今日都無打電話比我呀!!我諗星期一就會打嚟,因為星期六佢哋要開會,好忙   :-|  :-x    :exclaim: 條氣就未順晒,嬲都無用啦!就算鏟佢都無用,亞女仲要坐佢車,可以點???
emilytitoc 寫道:
boey :
唔好咁嬲...唔好咁嬲 ...順返條氣先啦
不如詳細再同學校講一次,然後試下要求學校同校車
(你個區的校車呀頭)清楚返件事,再作審決定.
我諗學校都會樂意同家長合作的!

有次我打電話去學校找呀曾先生,傾個女係學校D

boey :

boey:
你唔好嬲 :evil: 你呢個case好突別,平時如果我遲到個司機會打電話比我,唔會就咁走

hohoho & boey,

Thanks a lot for your advise!

Cherly   
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

boey,

係啦, 佢應該打個電話比你.

講開校車, 你地有無坐校車呀? 你地幾$呀?

我就何文田, 要620~一個月, 我個仔同班有個小朋友住係藍田都你600~ 我覺得好怪, 我咁近都要$620~ 但人地住係藍田就..................

yuki119,
呢班d小朋友都好懂事,可能曾先生跟佢哋一齊升班,所以佢哋都好鍚曾先生.我有時都會去學校接亞女嫁!我會同亞女講定跟住再同司機&學校講佢放學唔坐車,如果唔係分分鐘有一方面唔知,上咗車就慘    [quote]
yuki119 寫道:
boey :

yuki119 ,
以前係黃大仙上車個司機好有交帶,夠鐘唔見我就一定會打比我.原本車個個有我電話,不過佢無比我電話個替間      而且又無早d通知我話唔係佢車,如果個日有車嚟接亞女,而我又唔知道係佢公司D司機,我都唔會亂比亞女上車 :evil:  :evil: 點知係唔係壞人 :evil:
有一架私人媬姆車,要7:10上車,我仲諗緊搭唔搭,而家最煩係佢星期六好少車會入屯門,自己搭車又要轉兩程,我諗住比佢跳晒呢期芭蕾舞就唔再係學校跳,浪費時間坐車 [quote]
yuki119 寫道:
boey:
你唔好嬲 :evil: 你呢個case好突別,平時如果我遲到個司機會打電話比我,唔會就咁走

唔使客氣
cherly 寫道:
hohoho & boey,

Thanks a lot for your advise!

Cherly   

燁燁媽,
我以家坐屯門車就$990.
今年黃大仙就$610,上年就$600      我覺得貴呀!唔知會唔會因為個條線少人坐所以會貴D啦!
燁燁媽 寫道:
boey,

係啦, 佢應該打個電話比你.

講開校車, 你地有無坐校車呀? 你地幾$呀?

我就何文田, 要620~一個月, 我個仔同班有個小朋友住係藍田都你600~ 我覺得好怪, 我咁近都要$620~ 但人地住係藍田就..................
‹ 上一主題|下一主題