用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 擔心
go

擔心 [複製鏈接]

擔心

有無人可以安撫吓我,我嗰B今個星期返K1有好多嘢擔心.擔心佢撘school bus會走失 & cry, etc. :cry:

Re: 擔心

LuLuCheung,

Don't worry. The school bus should be very experience in handling all these issues. Even if your B cry, just take it easy as it is nothing abnormal since many B did the same and this would just last for a short duration.

Actually, if possible, try to accompany him for the first few days or wait for him at the school.. These would surely helps but even if you do not do so, your B would adapt to the school life very soon.

我都好擔心呀! 不過我唔係擔心校車問題, 因為呢幾日已經請左假, 陪囝囝返學, 我個心好忐忑不安, 唔知點解, 其實囝囝之前由4月至7月已經返左bb班, 個時反而無任何擔心既感覺, 唔知係咪個d bb班都係返去玩吓, 感覺上唔係咁認真, 唔鍾意咪唔讀囉, 但k1唔同, 係正正式式返學, 去學野, 唔係玩, 好驚佢會唔會蝦人呢? 或者比人蝦? 老師唔知鍾唔鍾意佢呢? 佢鍾唔鍾意老師呢? 佢又鍾唔鍾意返學唸? 唉, 攪到我而家都訓唔著, 有無人好似我咁擔心到訓唔著呢?

我又覺得唔使咁担心喎,因為而家大部份幼稚園都唔會咁死板,尤其係K1 tim。佢地都係從遊戲中學習,好似去玩咁架咋。如果唔係我囝囝間學校規定,我都無唸住陪佢返學。

最緊要事先同佢地多講,返學係點樣,坐校車要點樣,事先有心理準備就好好多勒。

請勿過份擔心,我們都是這樣長大的,要相信我們的孩子,在離開母親的懷抱後,他們絕對懂得獨立,去尋找玩伴,適應力之強,是可以超乎媽媽的想像。就像小兒第一天上學時死拉著我不放,大哭大叫唔捨得媽媽,一個月後已對我說:媽咪,唔駛擔心啦!妳o係屋企等我,我放學返o黎陪妳玩o下!   
‹ 上一主題|下一主題