用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

歡迎各位崇真幼稚園家長入來分享意見!

see part 1 pls click here!

2004 大埔道崇真幼稚園 K1 家長~歡迎進來click here!

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

報到

首先向其他新來的家長自我介紹先, 小女名「烔因」, 現在崇真幼稚園低禮班(K2P)就讀, 去年是幼信班(K1F)。以後大家請多多交流!

柏霖媽咪:個校車又真低好過份喎,一定要投訴佢,咁最終司機有冇解釋成幾個小時去佐邊.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

wyl & 跳跳虎, 各位崇真家長

小兒名 歐陽肇壹 Gordon  

我仔仔都係坐校車, 路程都算近, 本應12:20到, 今日等到13:05, 校車司機解釋...因K1的小朋友唔識聽叫名上車, 而佢地亦暫時未能認到樣, 要遂個看學生証上車, 所以遲到, 呢個解釋都算勉強合理, 首日遲到的解釋卻是老師忘記叫放學, 怎會所有老師都忘記?

大人呆等不太緊要, 小朋友餓住肚仔, 返到屋企飯餸都涼了

Little Pig,

唔係發生

我都報到!我囡讀高義班.我無買任何附助教材呀,因舊年買左都無乜時間聽/睇.

Hello 各位祟真的家長,

小女穎

大家好, 我兩個仔仔一個讀低愛, 另一個讀低仁班. 佢地都係返全日, 講開校車遲到問題, 我都遇到相同情況, 但覺得有一事實在太過份了, 原本開學時約定校車是早上8:05, 第1 日很準時, 但第2,3日都遲到20-30分鐘, 已即時向司機投訴, 解釋係塞車.  到星期六晚, 司機打電話來要求提早5分鐘即8:00接小朋友, 一心已為更改過schedule不會再遲到, 於是在星期一7:57帶小朋友已到達等校車, 但校車又一再遲到15分鐘, 小朋友都等到成頭大汗, 真唔明白既然係要遲, 應該通知我地改遲時間, 為乜反而相反要我地早到, 仲要等長d時間?
今日班主任岩岩打電話來, 我即時向她投訴, 希望可以向校車司機反映問題.
另外放學遲到亦很嚴重, 本應17:10到屋企, 但尋日等到18:00先接到小朋友, 你地話係咪好離譜呢?

等我又自我介紹先,我囝囝子豪今年讀低正班,上年係幼信班。

哥頓媽,
為左方便以後聯絡,我已pm了電話號碼給你。子豪係海馬組,肇壹呢

snoopy,
K1F= F 是代表Faith.我家姐囡囡又係有個

snoopy,

F = faith
P = politeness

我已幫囝囝報05年k1,我住青衣,剛發現04年上車時間係6:50!好早呀!我記得03年係7:40上車,係埋每年都唔同?
其他青衣媽咪點解決返學問題?

3 kids,

my son now is K3, his school bus no. is #12, this school bus driver and assistance are very nice, my son took this bus last year also.  His bus is not very late, just late within 5-10 mins, acceptable !

my twins will not apply K1 for coming year, I will let them apply TTK for K2 when they are four years old, because I want put more attention on my son when he study P1 in year 2005.

Elsamouse,

我都係住青衣,但囡囡就由爸爸接送。不過,我見LEON話6:50上車,應該係小學時間喎!

LEON,

乜可以直接由K2讀起,唔讀K1架咩

wyl
mud小學同幼稚園分開校車架?咁邊度可check倒幼稚園校車時間表?website好似冇分開寫明?

Thanks a lot!

wyl,

my girls now studying in the other nursery N1 (they just 2yrs old), so I plan to let them keep to study here for N2 and then change to TTK for K2 in year 2006.

Leon

Leon,

佢地k1時校車都係好好, 好準時. 但今年k2重新安排過校車, 反而差左, 希望老師幫我地反映意見, 有改善啦.

你囝囝今年有乜選校心水呀?

[size=medium]我叫梓蕎, 讀幼信班, 請大家多多指教 !  

今日校車比昨天準時了, 12點10分以到我屋企樓下, 但比校車叔叔講都遲了5分鐘, 但都好過昨天的.

各崇真家長 :

請問你們有否報讀星期六<英文加油站> ?  

Elsamouse,

try to click:
http://www.ttpskg.edu.hk/doc/kinder_bus.doc

Elsamouse 寫道:
wyl
mud小學同幼稚園分開校車架?咁邊度可check倒幼稚園校車時間表?website好似冇分開寫明?

我有幫烔因報,不過今年連埋校外搞,未必咁易抽中。
蕎蕎騫騫媽咪 寫道:
各崇真家長 :

請問你們有否報讀星期六<英文加油站> ?
‹ 上一主題|下一主題