用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

傻妹
我都想要!!!
跳跳虎 寫道:
傻妹,
雖然出年先到我揀小一,我想早d攞定料,你有什麼心得?可否給一些關於崇小資料我,thank a lot!

[quote]
傻妹 寫道:
跳跳虎,

我地有7-8成俾囡囡係崇小讀.
[/quote]

我老公話烔因抽到「英語加油站」呀。由10月2日開始喎! 不過我都有d擔心唔知會唔會好似去年咁混亂, 去年烔因都抽中, 但情況混亂加上佢又唔肯返, 勁喊, 所以放棄咗, 今年希望搞得好d, 而且烔因大咗一歲, 可能冇咁怕生, 所以先諗住比佢試吓, 你哋如何呀?

進進媽,

彤彤下個月才4歲, 到而家都會耐不耐懶尿, 因為顧住玩, 經常去唔切wee wee. 時時都會發生.

wyl,

肇壹都抽中「英語加油站」呀, 唔知會唔會一齊, 定係會分好多班呢 ? 請問上年怎樣混亂呢?

wyl 寫道:
我老公話烔因抽到「英語加油站」呀。由10月2日開始喎! 不過我都有d擔心唔知會唔會好似去年咁混亂, 去年烔因都抽中, 但情況混亂加上佢又唔肯返, 勁喊, 所以放棄咗, 今年希望搞得好d, 而且烔因大咗一歲, 可能冇咁怕生, 所以先諗住比佢試吓, 你哋如何呀?

各位家長:

我也來報到呀,我的小女樂頤,k1是幼正,現在k2是下午的低義班,班主任是潘老師。

跳跳虎:

唔該,Thank you.

錢綽芝媽咪:

part 1後,part 2唔見左你,你問英文功課不多,我都覺得,不過,我也覺得多未必好,相反,多些與她用她喜歡的方法去學英文會易接受及有興趣,話雖如此,我無讓她參加英文加油站,主要她平日己返下午班,自己時間不多,星期六不想她又撲出去學校,唯有讓她參予校外的活動。費用會貴些。

傻妹:
Please check pm....

simsim, please check PM, Thank you!

跳跳虎, babyruby,
我都會試下自己區內既學校,碰碰運氣.但係我囡實在好鐘意崇真,我未必有信心可以說服佢轉校.而且佢既選擇係對呢.至於資料,我只知係30人一班,除左中文係普通話教,好似無乜課目唔係英文教.數學會一堂中國人教,一堂西人教;GS都好似係外國人教.至於課外活動同幼稚園差唔多,都係咁多選擇;放學後有功課輔導班係義工負責.至於升中結果,相信大家都知係唔錯,呢個都係我想囡囡繼續讀崇真既最大原因.而演藝傳意會係課程之一.我所知既係咁多,希望可以俾到個idea你地啦.稍後若我知得更多,定會同你地一齊分享!

wyl, 乜咁快知道英語加油站既細果既 ?係咪今日通知架,我未返屋企所以未知得唔得!好心急呀.

phylli、各位崇真媽咪
今日好唔開心,個女無端端鬧情緒,突然唔上校車,仲喊到拆天,校車姨姨話尋日原來芝芝係我走了之後,靜靜雞對住窗口喊,於是我同老公咪親自送佢返學,馮老師話尋日已經喊,佢話唔捨得我喎!搞到我無心機,我都想陪佢玩,但要做野無辦法,請問崇真的英語班好嗎
[img align=right]DSCN0160[/img]

哈哈,原來亞囡都抽到參加英語加油站呀.我好開心囉(其實都唔知點解既)   :  

錢綽芝媽咪,
你唔使擔心,因為你囡囡開始適應學校=新鮮感減退,所以就開始會有miss你地既感覺.唔怕架,佢會好快無事.我都好怕囡囡放暑假架,佢成日會叫我唔好返工陪佢,搞到我心籮籮lun架.

咦! 唔知我哋會唔會編埋一班呢?

去年剛開始時情況有點混亂, 可能烔因仲細, 又唔比家長陪, 佢見到立立亂就開始驚, d老師同義工佢又未見過, 唔識得! 就喊住話要搵吳老師唔肯上堂, 最後終於未上完就走咗! 後來佢就猛同我講話唔要上, 咁咪讓咗個機會比其它同學仔囉! 今年佢大一歲, 希望好d啦!
該用戶已被刪除

係咪抽中

錢綽芝媽咪,

可能你囡囡岩岩轉校,有d唔習慣即,一係你嘗試送佢上校車,然後坐車在學校等佢下車,陪佢入課室,咁佢會有d安全感架,同埋你可久不久去接佢放學,希望你囡囡快d適應拉!!!!
錢綽芝媽咪 寫道:
phylli、各位崇真媽咪
今日好唔開心,個女無端端鬧情緒,突然唔上校車,仲喊到拆天,校車姨姨話尋日原來芝芝係我走了之後,靜靜雞對住窗口喊,於是我同老公咪親自送佢返學,馮老師話尋日已經喊,佢話唔捨得我喎!搞到我無心機,我都想陪佢玩,但要做野無辦法,請問崇真的英語班好嗎

傻妹>>thx,咁麻煩你拉!!!
同埋我想問問係咪如報返祟小,就無得去參加大抽獎架????
傻妹 寫道:
simsim, please check PM, Thank you!

跳跳虎, babyruby,
我都會試下自己區內既學校,碰碰運氣.但係我囡實在好鐘意崇真,我未必有信心可以說服佢轉校.而且佢既選擇係對呢.至於資料,我只知係30人一班,除左中文係普通話教,好似無乜課目唔係英文教.數學會一堂中國人教,一堂西人教;GS都好似係外國人教.至於課外活動同幼稚園差唔多,都係咁多選擇;放學後有功課輔導班係義工負責.至於升中結果,相信大家都知係唔錯,呢個都係我想囡囡繼續讀崇真既最大原因.而演藝傳意會係課程之一.我所知既係咁多,希望可以俾到個idea你地啦.稍後若我知得更多,定會同你地一齊分享!

Babyruby,

報崇小都可以參加大抽獎,因為私校係唔影響既.

你哋諗住報咩興趣班? English Playgroup我今年都會keep住報, 另外我報了繪畫班, 本來我想報電子琴, 但我驚烔因會學壞手勢, 將來學唔返鋼琴, 請問知唔知係咪呢?

wyl,
English Playgroup我今年亦同你一樣會keep住報,但十月份就唔報住,諗著玩下數學趣味樂園、黏土班、芭蕾舞等,因為English group 一定要上四日,想多玩下其他都唔得!!

傻妹、babyrudy
女女今日又係咁,我陪佢去公園玩,佢喊到拆天,死都唔畀我走,都唔 明點解,搞到我眼濕濕,學校尋日話抽 唔 到,今日又話抽到,傻妹我地咪可以一齊返囉!你打算幫女女報讀乜課外活動.
[img align=right]DSCN0160[/img]

Hi 各位,

老師話今天有公課做啦, 係油顏色, 而星期五就要做親子讀報告

Hi wyl & K1,

我想問係唔係所有的興趣班都係K1-K3的小朋友一齊學, 咁請問如: 芭蕾舞班一班大約有幾多人呢 ?

Tks!
‹ 上一主題|下一主題