用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

關於英文加油站, 話係先到先得, 但我兩個小朋友一齊寄信, 竟然一個得,一個唔得, 係咪好奇怪呢?  我懷疑未必係先到先得o

snoopy,

好似係會分組的, 所以同level的小朋友應該會編埋一組。芭蕾舞, 我唔記得確實人數, 不過好似都幾多人架!

wyl,
我只報了數學趣味樂園和輕黏土班,至於English group 一定要上四日太多所以冇報,事關加上校外活動畫班,tom lee音樂班和小蜜蜂,total要學5樣野

babyruby,
你幫ruby報左什麼課外活動?

傻妹,
thank you!如再有崇小資料請再通知我

各位崇真家長﹕

請問去學校係咪向太子警察體育會個條街,跟住向挖頭路個面行上去就得啦?地鐵去唔去到呢?係咪要行好長斜路或樓梯呢?

kae

hi kae,
係呀係pc club個條街,跟住向挖頭路行就見到崇真條長樓梯,就係嘞。地鐵去唔到架,要係石峽尾落行好遠及長斜路

kae 寫道:
各位崇真家長﹕

請問去學校係咪向太子警察體育會個條街,跟住向挖頭路個面行上去就得啦?地鐵去唔去到呢?係咪要行好長斜路或樓梯呢?

kae

錢綽芝媽咪:

不要太擔心呀,小女讀k1時,上了四個月後,才哭著不要乘校車上學,見到校車掉頭走,後來老師與我多番與小女傾談,解釋,她仍然哭個不停,我們一致堅持讓她上學(一定要知她原因),最後她沒有再哭了。

小朋友有時會好想close to parent,放工或放假時,多與她一起,多些擁抱她,解釋,她們會明白父母心。
該用戶已被刪除

各位家長:

我想問下,有無校外芭蕾舞學,小女轉了下午班,不想提早回校學(家居不近),唯有找出面學校,有無好介紹呀?

最好是Sat 10:00 am or Sun,學費不想太貴,我現住的附近hk340 for 4 lessons, ,但時間與phonics 相撞,平日放學,本有一間有居住樓下,但只是waiting list no. 5。

本人現住荃灣海濱,荃彎或葵青一帶,唔該。

lam's-mother,
sorry,我唔清楚去唔去到

lam's-mother 寫道:
跳跳虎,

你知唔知 914, 2E 或 12 號車到唔到呀? TKS!

phylli :

我囡囡之前在上葵涌麥理浩夫人中心學, HK$500== 8堂, 佢地星期六現在改左下午3:00開始.  忘記係學1個鐘,老師都OK的.

錢綽芝媽咪,

你有無問清楚囡囡咩事?
抽到星期六既英語加油站?咁應該係可以一齊啦.我幫囡囡報左畫班及舞蹈!

Hi 傻妹,

唔好意思, 想請問

snoopy,

舊年小女K1 時參加芭蕾舞班約廿幾人一班,都幾多人架!
老師無幾耐就換左MISS 繆,佢比較年輕,都喜愛小朋友。

當玩下都OK 啦!

snoopy:
請問可否有電話號碼和正確地址呢?
謝謝!

現在你的小女無繼續學,或是去了另一間呀?
snoopy 寫道:
phylli :

我囡囡之前在上葵涌麥理浩夫人中心學, HK$500== 8堂, 佢地星期六現在改左下午3:00開始.  忘記係學1個鐘,老師都OK的.

跳跳虎

唔該哂﹗

kae

K1,

Tks! 其實我都係想比佢玩

snoopy,
Anyway, Thanks a lot.[quote]
snoopy 寫道:
K1,

Tks! 其實我都係想比佢玩

傻妹:
我記得你囡囡去年參加了校際朗誦比賽,是嗎?
老師今天比了一張回條比悠悠,叫她參加比賽. 我擔心她不知應付得來嗎?我想問問你老師會協助練習嗎?你囡囡去年會不會覺得很辛苦,我不想給悠悠太大pressure但又想她試試,點好?比d 意見我吧!thanks....

Hi Cheuk Chi mother,

My son is also studying at TTK this year. He is IK1 student.  He will also join the HK PLAY STATION.  Have you joined this before?  I worry very much about the arrangement since there will be a lot of kids from other school.  Since my son is very young, I'm afraid he may get lost during the day.  Am I too worried?  

各位家長:

今天小女班主任致電告之,她選了小女參加朗誦比賽,但忘記將申請表及通告放入小女書包,申請表亦需要明天交回校。

後來她致電告之,申請表內不用家長簽名,代為交上,通告及費用則星期四交回。

我當然開心,本人只有小學初中時候,有參加過校際的朗誦比賽,而小女則能在幼稚園已可以有此經驗,實是鍛鍊她。可能下午班人數較少而才會被選中之一。(她並告之每班選兩位)

老師叫我多和她練習、教她,而非老師,我郤忘記問費用的用意?不明白。

‹ 上一主題|下一主題