用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

Hello, Phylli & simsim,

小女亦幸運地被選了參加朗誦比賽,明天便要交回條,她說每班三位,但回條中無話要自己教,本人對朗誦一竅不通,真不知要怎樣教她,請問傻妹清楚嗎?請告知一下? Thanks !

phylic、傻妹:
我己同芝芝傾了多次,現在她要坐在窗口位要我同佢拜拜,今日佢無再哭啦,班主任話幫我跟進,女女放學打畀我話無哭,仲話崇真好好玩喎!真係畀佢激死!
傻妹你個女好鬼醒目,我叫佢睇住芝芝,佢都好樂意,仲同佢一齊坐,成個大姐姐咁款,個次生日會真係唔好意思,因為太多人都照顧唔到你,時間太倉促,下次可以長些時間就更好,幫我同你老公聲sorry!我幫佢報了電腦、英語唱歌、體操同數學,我想問有無校車接送的呢

[img align=right]DSCN0160[/img]

錢綽芝媽咪

有校車接送架, 以下取自tt的website的第29點:

http://www.ttpskg.edu.hk/doc/bus_rule.doc

幼稚園媬姆車接放中午課外活動時間為下午1:15p.m.

點解我仲未收到通知週六的英語加油站的通知信, 係咪得唔得都應該收晒信

衍彤媽

週六的英語加油站張通知回條是係上星期五老師放入通訊袋內.  如果沒有, 會唔會打返學校問下好d呢?

唔好意思,我未介紹, 小囡琳琳讀幼愛班的.  日後多多指教.

lamchu

K1 & Phylli,
我都係唔係好識,都唔知點好,大家多d 傾下,你會幫女女選邊首兒歌?

唔該琳琳媽咪.我以為係寄返黎屋企的信件.

snoopy,

我囡囡係喺學校學ballet.幾多人一班我都唔係好清楚. 因為我要返工.當佢興趣班玩所以無乜留意!

simsim,

我囡囡舊年無被選中參加校際朗誦比賽,所以唔清楚訓練係點!但今年有選中佢,我會俾佢參加.

錢綽芝媽咪,

咁即係有進步囉.恭喜你!我囡k3啦.真係幼稚園既大姐姐.嘻嘻.佢鐘意d細過佢既小朋友,所以佢實唔介意照顧你囡囡既.
至於生日會,你言重喇!去個個生日會都係俾機會d小朋友聚者.我地都預左睇佢地玩.我都唔客氣係咁食啦.    你唔使客氣喎!到我囡囡生日會我諗我重唔識招呼你.
你俾囡囡玩咁多樣野怕唔怕佢辛苦呀?校車係有既,你要同司機聯絡!

傻妹,
我今日都交了報名表,但好擔心唔識教她
唔知老師會唔會幫手呢?如有資料請告知,thanks...
你交了小一表未?係唔係交去之前你問我的一間?祝你成功!!!!

唉~!我個仔因感冒引致中耳炎加發燒, 所以無返兩日學啦~! :cry:

前晚突然見佢喊得好淒涼, 又死都唔比人掂佢對耳, 我怕佢耳有事影響聽覺, 所以立刻帶佢睇醫生, 先知佢中耳炎~! 醫生話佢外耳同中耳都腫晒呀, 重要食抗生素潻呀~!:cry:  
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

simsim,

通告無話要我地自己教喎?點解你地咁講?係咪我睇漏左?
請check pm!  Thank you!

傻妹,
老師昨晚打電話比我話主要是在家我幫她練習so i am afraid i can't teach her....

simsim,

真係要我地自己教??佢地係代表學校出賽?我都係打個電話問下老師先!

pls. check pm.  Thanks!

學校電話打極都唔通!

傻妹 ,
近排學校電話好多時都唔通,尤其是lunch and after school 的時間,唔好 :evil: ,明天才問吧!
我也這樣想,點解代表學校唔係老師教佢練,首兒歌都唔太短,如果老師唔加d pressure比我個女,佢一定唔願背!

傻妹& simsim,

問過老師話會幫佢地練習,但選那一首唔係學校決定咩?
佢地是否應該是一group 小朋友團體賽?

K1,
但老師昨天叫我決定了那首才告訴她,唉!有D濛查查,點算?
你女在哪班?
我女在低禮,叫鎧悠呀!

Hi, K1 & simsim,

今晚老師致電傾談,她正想問我為小女揀那首詩,起初,我未有深入看,問她意見,她則建議爸爸手,因有動作,同時有關爸爸手,她們會明白些。

起初,我也同意,但仍叫她明早致電才告之答案,後來,再翻看數次,始終不明什麼以歌謠形式表達的朗誦,與童詩朗誦之分別?同時動作與只用手指郁動有分別,我不知如何用十隻手指來表達。相反,我較明白小河瘦了,這與我小學朗誦的差不多,還是等老師明早致電問清楚才決定。

simsim 寫道:
K1 & Phylli,
我都係唔係好識,都唔知點好,大家多d 傾下,你會幫女女選邊首兒歌?
‹ 上一主題|下一主題