用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙幼稚園家長會
樓主: ysmhkg
go

蘇浙幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 蘇浙幼稚園家長會

kae, D書係咪成日用我又真係吾清楚喎!! 因佢地係學期頭收晒D書, 到教完啦先比返小朋友拎返屋企架喎!! 我個女而家聽國語都OK! 返到屋企都會唱下國語歌仔, 至於英文.. 我覺得返而比未返蘇浙時講少左ah!! (因未返N1時gigi係返english playgroup架)   

kae,

你就好啦 : 可以每日親自接送 :-x 記得到時幫我睇下謙謙呀 如果精工未有貨,你會唔會訂呢?或者可以試下打去longman問下,睇下仲有邊間書局有

謙謙應該適應左學校既生活,老師講普通話佢應該大部分都聽到,不過講就好少,因為我地屋企係全廣東話,所以英文佢都係油麻地   
細媽

佢搶鏡係因佢體型大ah!--->你咪咁話gigi啦 就算體型大都係因為條裙大姐     

不過老師話我個女見到我就吾跳所以叫我表演O個日吾好比佢見到我喎!!--->我諗到時我地都係唔好俾佢地見到好d,算事影響佢地演出既水準啦   

可能你今日會收到通告架啦,你睇左先,我地再傾啦
細媽

HI VC

我囡囡下午班, 無听老師講話小朋友係chirstmas party有驚喜. 課室門唯一個window 遮住, 唔知裏頭做什麼. 雖然我日日接送, 我都唔知佢係學校做mud.  你上午班老師似乎親切d. 你講dxmas party dancing 表演唔同聚餐, right?

evalauwm 寫道:
kae,

你就好啦 : 可以每日親自接送 :-x 記得到時幫我睇下謙謙呀 如果精工未有貨,你會唔會訂呢?或者可以試下打去longman問下,睇下仲有邊間書局有

謙謙應該適應左學校既生活,老師講普通話佢應該大部分都聽到,不過講就好少,因為我地屋企係全廣東話,所以英文佢都係油麻地   

evalauwm

Longman係邊度呢?你有無電話可提供比我 。昨日我老公爭係留左電話比精工,佢話下星期應該會有貨,到時通知佢喎

其實可以親自接佢返放學係好事 ,但我一想起個條長命斜就想死 ,落大雨都唔知點算好 ,不過為左個女叫我死都制啦。放心啦我會幫你睇下謙謙啦。

kae

係喎, 12月21日蘇浙有舞蹈表演喎, 有老師都叫我同婷婷返去睇呀, 你地到時早d到霸返個靚位呀, 如果唔係想影都影唔到呀, 到時個個家長唔係欣賞小朋友表演, 個個淨係掛住拍架咋, 我上年都係咁返到屋企先慢慢欣賞

kae,

呢個係Longman既網址同地址,希望幫到你啦 :-
http://www.longman.com.hk/

培生教育出版亞洲有限公司
朗文香港教育
香港魚涌英皇道979號太古坊康和大廈18樓
電話:(852)3181-0000
傳真:(852)2565-7440
電子郵箱:[email protected]

你咪死死聲先得架 :-x 仲有排你挨呀
"放心啦我會幫你睇下謙謙"--->咁我唔該晒你先   
細媽

Wing,

咁你同婷婷返唔返去睇呀
你有冇去家教會個聚餐呀
細媽

kae, 你吾行長命斜就可以行後門(樓梯級上).. 不過佢地要11:30先會開門架!

crabmama, 係ah!! 我真係好鐘意佢O個班林老師.. 對小朋友真係好有愛心架! 每日返去都上前hug hug 等小朋友知道老師好歡迎佢地返黎甘!!

婷婷媽咪, 你好!! 甘你會出席嗎? 如果要早D去搵過靚位就水啦!! 又要個女見吾到我..又要影到靚相.. 你話點好!!!

evalauwm
唔該哂你的資料,我會去問下。

唉﹗真係有排捱,希望有日能捱出個頭來啦。

kae

evalauwm and vc
你地係咪都係林老師組架,我上次去學校淨係見到沈老師炸,上次係林老師打比我話編左佢個班,唔知係咪多數會去返林老師個組呢?

我真係好鐘意佢O個班林老師.. 對小朋友真係好有愛心架! 每日返去都上前hug hug 等小朋友知道老師好歡迎佢地返黎甘!!>>>>係就好啦,我個女最鐘意d老師hug hug佢架,可能佢會覺得有安全感啦。

你吾行長命斜就可以行後門(樓梯級上).. 不過佢地要11:30先會開門架!>>>>咁朝早幾點open and close呀,因如果返學遲到便唔洗行多冤枉路嘛。

kae

kae, 謙謙同gigi都係林老師O個組架!  朝早後門我吾知開幾點,, 不過應該好早開架... 因有D小朋友寶母車係O個樹入學校的請放心!

evalauwm, 我收到通告啦! 你會去嗎? 謙謙今日好似正濕左D衫褲ah! 佢地今日成班小朋友去左禮堂跳舞, 你試下叫囝囝唱比你聽啦!! 佢地做晒動作甘好得意!! 佢地唱左舉你的雙手擺一擺, 我的朋友在哪裡同埋快樂笑笑ah!

hi evalauwm and vc

我重有野想問下你地,其實每日重有無其他野係一定要帶返學呢?如﹕杯連蓋、毛巾連盒、學習褲、spare長褲等。咁你地每日個書包通常會放d物野入去呢?

請指教。

kae

vc, 上年我咪叫埋阿媽去, 阿媽負責

各位蘇浙幼家長們,

我也會參加的, 希望到時候可以見到妳們 !     

vc 寫道:
kae, 謙謙同gigi都係林老師O個組架!  朝早後門我吾知開幾點,, 不過應該好早開架... 因有D小朋友寶母車係O個樹入學校的請放心!

evalauwm, 我收到通告啦! 你會去嗎? 謙謙今日好似正濕左D衫褲ah! 佢地今日成班小朋友去左禮堂跳舞, 你試下叫囝囝唱比你聽啦!! 佢地做晒動作甘好得意!! 佢地唱左舉你的雙手擺一擺, 我的朋友在哪裡同埋快樂笑笑ah!

vc,

我仲未決定,不過我估好大機會唔去,因為計落都幾金
謙謙呢排成日都整濕D褲褲,呢條友唔知係咪係
細媽

kae 寫道:
hi evalauwm and vc

我重有野想問下你地,其實每日重有無其他野係一定要帶返學呢?如﹕杯連蓋、毛巾連盒、學習褲、spare長褲等。咁你地每日個書包通常會放d物野入去呢?

請指教。

kae

謙謙通常帶濕毛巾連盒,spare內褲,褲子同襪子,一細枝水同一細包紙巾.
細媽

ysmhkg 寫道:
各位蘇浙幼家長們,

我也會參加的, 希望到時候可以見到妳們 !     

ysmhkg,

你小朋友讀邊班呀?
真係希望快D到12月呀!
細媽

evalauwm,

我女兒讀 K1D, 妳的 BB 呢 ?

ysmhkg 寫道:
evalauwm,

我女兒讀 K1D, 妳的 BB 呢 ?

我仔仔叫謙謙,讀N1A,你女女係讀N班上,定係直入K班架?K1D 等我記住,等你女女個班表演果陣留意下先
細媽
‹ 上一主題|下一主題