用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 no show 聖保羅男女註冊
go

no show 聖保羅男女註冊 [複製鏈接]

其實每月成$6,000學費,以直資嚟計都真係幾貴,但小朋友考到咁好嘅學校,做父母嘅辛苦啲都要!小朋友其實係上年8月至11月期間考Co-ed,大家一早知學費咁貴,而我記得在Co-ed截止替成功取得小一學位的小朋友登記時,一般名校如DBS、DGS尚未出結果,再者大家學費亦差不多,所以我對這編報導有保留,但我會祝福Co-ed Wait list的家長!

Co-ed上年11月尾出結果,12月中截止註冊,小朋友响呢個時間考到Co-ed,但父母又俾海嘯拖累,而替小朋友放棄學位,真可惜!
原帖由 daisy17772 於 09-3-15 01:00 發表

That period of time, most ppl not yet felt or experienced the pain of the current financial turmoil,  don't forget in HK the layoff of the major banks only started in Nov, but gradually it became wo ...

SPCCPS的收生通知書於2008年11月20日寄出,並只在11月26日一日內做註冊登記(逾期作放棄論),頭尾只有7日時間去決定讀唔讀(尚未計郵遞時間)!以我記得,當時一般名校如DBS、DGS、LS等,是尚未有收生結果的,所以那些『所謂』朋友話入咗唔洗錢嘅名校,例如LS,而放棄SPCCPS的,算了吧........

原帖由 TomatoCat 於 09-3-20 09:17 發表
Can anybody tell when was the 聖保羅男女註冊日期, and about when this press was released (early 3/09?)
Thanks

除非這段報道是由SPCCPS李校長親口承認,否則不應盡信某些喜愛不負責任的報章(例如生菓日報)!過往,倘若小朋友被SPCCPS取錄了,但父母在註冊日當天沒有出現,李校長是會親自致電家長查詢原因,恐防父母一時忘記註冊日期,咁好嘅學校,我從未聽過其他名校會咁做!
‹ 上一主題|下一主題