用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區升中選校請教
go

深水埗區升中選校請教 [複製鏈接]

聖公會基愛小學

從學校網頁得悉大概派位情況,請問有冇人知道更準確的派位分怖呢? 如頭幾多位是 Band 1 group,....

因為兒子是男生,區內可選的英中不多, 心想銘賢為首,但又男女校......很懊惱,謝謝回覆!
   0    0    0    0

原帖由 tknllh 於 09-3-18 13:36 發表
其實深水涉, band 1 生,大抽獎女仔是上智,男仔是銘賢.

當然,英華最好,但難入又是直資. 如果是band 2 生, 第一 choice try 長天 .

不用擔心, 我最初也想揀男校,怕個仔早拍拖,但銘賢校風都好. 擔心校規太嚴吧. ...

謝謝回覆!
據你經驗,你估計有幾多%區內BAND 1 (男)在大抽奬會揀銘賢呢?
雖然我兒子在"基愛"應是BAND 1頭, 但冇學音樂,運動等只是一般, 對於自行階段被"銘賢"取錄不敢抱希望。所以好想大抽獎成功   入到銘賢。 但若放"長天"第二選 ,又怕"長天"在首輪派位後已冇位......到時都唔知點算?

因家庭原因,選校上要由我這個父親決定, 公司工作已有壓力,再加上唔想俾D選校壓力給兒子, 所以唯有自己密密留意資訊及向大家請教意見,希望盡番做父親的責任,使兒子留到在區內較好的中學。

tknllh,

Thanks for your kind explaination.

It is out of my expectation that boys has gone to 英華. Actually, I think the standard of 英華 ~ 銘賢. In addition, 英華 is also 直資.

May I know that did you apply 銘賢 in Part A, any interview?

Dear isislsf and tknllh,

Thank you v. much for your kind information!

:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題