用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ?
go

有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ? [複製鏈接]

hi, who else is going to york this august too?? let;s chat!
   0    0    0    0

Very new.  Size 5.  Fit for normal size K1 boy
1. 1 set of summer uniform (ordered from school) = $195
2. 1 set of summer uniform (buy at Kowloon City) = around $100
3. 1 set of summer sports uniform = $175
4. 1 set of winter uniform (blazer + shirt + pants)
5. 1 set of winter sports uniform        all winter uniform = $ 638
6.  School bag + snack bag = $160
I would like to request 3 CANS of BEANSTALK SMALL BOY milk powder to exchange.
Please PM me if interested.

hi all
各位媽咪, 你地係唔係都已經係18號去學校搞第二次註冊?  你地有無join校車同7月果個適應班?

原帖由 Chincco 於 09-4-16 20:30 發表
有時會有D光碟比家長買, 但我都係選擇性買, 都唔會全部都買. 好似 影彩色貼紙相咁, 都係HK$20一打, 都可以接受呀, 你亦可以選擇唔經學校影架. 另外D小朋友要參加"一人一花種植" 都係HK$15,已連膠花盤,碟子底及花泥等 ...

Hi chinnco,

唔該晒你呀!

有時會有D光碟比家長買, 但我都係選擇性買, 都唔會全部都買. 好似 影彩色貼紙相咁, 都係HK$20一打, 都可以接受呀, 你亦可以選擇唔經學校影架. 另外D小朋友要參加"一人一花種植" 都係HK$15,已連膠花盤,碟子底及花泥等, 价錢都OK啦, 家長亦可以自己幫小朋友準備,親子圖書閱讀活動, 都係HK$70. 我手上就係得咁多啦.
另外上次表演買左套衫HK$60, 白鞋都係叫我哋自己準備.
我反而覺得 SAT 返 STARTER架校車好貴呀, 荃灣區來回YORK,得個8堂都要HK$536, 今個月底我大囡又開始要返啦, 今期我決定自己接送囉, 因為來回車程竟然要成2個半鈡, 坐到個小朋友都傻埋.

Hi Chinnco,

請問除了以上所講的費用外, 每個月"神時某時"要比的雜費多唔多呢? Thx!

我囡囡係二, 四返體育堂架, 我自己就買左一套運動衫, 兩套校服, 冬天個套校服都係咁買, 但其中一條裙,我就買大一個SIZE,然後揾朋友改吓個長度, 咁就可以著兩年啦, 如果到時唔合身, 只要買多一條就可以啦.

我都唔知佢哋會唔會搬去新校舍喎 !

功課我覺得唔算太多, K1唔記得啦, 家吓K2平均一日有兩樣功課, 假期會多D, 不過我最怕D親子活動呀, 好似今次要同小朋友一齊做本故事書, 玩咩, 咪即係要家長做, 我都唔識點做, 唉 ! 上次就幫隻牛仔公仔設計形象.

我知道有D家長會參加YORK啲興趣班, 我記得都好貴架, 不過我就無幫囡囡參加啦, 向出面學可以有好多選擇, 我個囡家吓學緊琴, 畫圖, 游水, 跳舞, 同英文話劇, 我自己覺得無需要返YORK啲興趣班囉, 大家可以放心無人迫你哋一定要學架, 不過其他啲親子活動就最好參加啦, 因為會"計分"架, 唔需要一定有獎攞, 只需要參與就OK啦

其實當時我係想K2先幫囡囡由啟思轉去YORK,但好彩當時個主任提醒我,話如果K2先轉,就無得用學券, 佢叫我自己考慮, 所以咪即向K1下學期正式轉去YORK囉. 上學期臨放期前, 佢仲比我囡囡試吓返幾日, 仲無收個幾日錢, 但就話明無校車安排, 即使我唔返都得, 不過佢話可以比小朋友早D適應吓.

Hi Chincco
好詳盡吖, 唔該你.
你就好啦, 可以用到學券, 甘平好多.  
係啦, 我總想問你小朋友係york讀書多唔多功課? 會唔會好辛苦?  佢地遲d係唔係會搬去新校舍吖? 知唔知幾時吖? thx!
原帖由 Chincco 於 09-4-15 20:43 發表
我囡囡係可以用學券到K3, 由於有部分費用係每3個月或6個月比一次錢, 咁就用平均每個月計算啦
學費 (每個月自動轉帳)            約 1,200
補貼英語活動費(1,170/3)             390
校車(現金或支票)               ...

想問你哋會訂幾多套夏季校服及運動服呀?

已我所知補貼英語活動費由下年度起, 會加到HK$590.00, 即係話有用學券啲家長都大約要比HK$1,800學費架. 不過見到囡囡學習得好開心, 成績又好, 都OK啦 !

原帖由 Chincco 於 09-4-15 20:43 發表
我囡囡係可以用學券到K3, 由於有部分費用係每3個月或6個月比一次錢, 咁就用平均每個月計算啦
學費 (每個月自動轉帳)            約 1,200
補貼英語活動費(1,170/3)             390
校車(現金或支票)               ...

Hi Chinnco,

好詳盡喔, 唔該晒你呀

校車(現金或支票)                          860
茶點(1,770/6)                             295
(家長可自備茶點,唔洗經學校, 但我
都係經學校安排)   
-----------------------------------------

其他費用 :
劍橋Starters-I   (16Hours)     1,920
      Starters-II  (28Hours)     3,360
      Starters-III (16Hours)     1,920
      Starters (考試費)                350
假期作業 (包括聖誕,新年,復            90
活節及暑期,可自行決定是否訂購)

上次暑假幫囡囡參加左英語坊及創意工作坊 (共兩期)
HKD2,240 + HKD2,670

上年11月去濕地公園及黃金海岸沙灘連午餐
HKD185/位

今年4月參加歌舞薈萃樂繽FUN, 小朋友亦有機會參加表演, 連自助餐   HKD230/位

活動相片  HKD12/張

YORK仲有好多活動, 其實家長可自由選擇參唔參加

以我所知, 本地課程係為可兌現學券啲組別
非本地係以英文及國際化課程為主,係無得用學券架,但係咪三個鈡都係用英文我就唔知啦, 你吔可以打去YORK問清楚.

Hi chinnco,

請問非本地課程返學果3個鐘是否全用晒英語會話? Thx!

Hi Chincco & vivicicimimi

Chincco, 我諗你緊張都係絕對正常o既, BB第一日返學係踏入人生另一階段, 我諗個個mami都會好緊張.  睇完你o既分享, 我都放心好多, 之前真係有好多野煩, 宜家好好多啦.  多謝你!!  可能以後會有其他問題請教你, 希望你可以經常上來同我地分享.  宜家你個女係york一個月開支大概要幾多?
vivicicimimi, 我都係今個禮拜六去學校交錢, 你會唔會join校車? 我諗我會係學校訂埋uniform, 我諗價錢應該唔會相差好多, 唔想煩.

Hi rabbitann,
其實我都係緊張大師,我大囡第一日返學, 我都緊張到死, 仲專登請假,同老公開車跟住架校車, 睇吓佢返學坐校車的情況架. 原來D小朋友真係好叻架, 其實坐校車都好架, 起碼佢可以接觸吓其他班別啲小朋友, 學吓獨立, 又唔洗日曬雨淋, 有時小朋友仲可以向校車度小休吓.
我大囡當時係下學期插班, 佢班主任都好照顧佢, 都打過幾次電話比我,同我講吓小朋友返學的情況. 好似上個月佢哋要準備考STARTER咁,我都親自同D老師傾過, 問吓小朋友學習啲進展, 有咩嘢方法可以幫到小朋友咁.
有次我大囡向學校跌倒, 佢班主任都有打電話比我, 解釋點解佢會跌倒, 同已經幫佢包好傷口等..... 我覺得D老師都OK喎 ! 不過全校最受歡迎啲都係D外籍老師. 有個外籍老師係K1教過我大囡, 到家吓見到面, 佢都仲記得我囡囡個英文名呀 !

rabbitann,
係呀!我今個禮拜六去交2nd註册費,你會唔會幫學校買uniform呢?

Hi vivicicimimi
哈哈, 我個仔同你個仔case都差唔多, 佢又係講野唔叻, 緊張時會講bb話, 初頭都好擔心, 不過個個都話返左學後, 說話能力就會有好明顯進步, 所以都俾佢試下啦.  總有, 我個仔都係會讀pm, 多d上來傾下.  你會唔會俾你個仔搭校車? 你係唔係今個禮拜去學校交錢?
原帖由 vivicicimimi 於 09-4-13 21:26 發表
Hi! 各位MaMa,
我囝囝都是今年入讀K1 pm, 但我驚我囝囝未必讀得上,因囝囝到現在講嘢都唔係好清楚,甚至還有D BB話,我驚他未必跟得上!

hi Chincco
好多謝你o既分享, 因為之前聽得負面新聞太多, 搞到自己決定唔到, 宜家有你幫我解決左問題, 我就可以放心俾我個仔去讀.  總有, 你覺得york d老師nice嗎?  對d小朋友點? OK嗎? 我諗我都會俾個仔搭校車, 雖然初頭肯定唔放心, 不過搭校車的而且碓小朋友同大人都會無甘辛苦.  多謝你.

原帖由 Chincco 於 09-4-9 16:01 發表
Hi rabbitann,
我囡囡係返K2 pm架, 因為佢係向k1下學期插班架,當時上午班已經無晒位啦. 佢之前向後面間啟思讀架, 不過未到1月我就幫佢轉去york啦. 其實間間學校都有雜費架啦, 只不過睇吓佢哋用咩嘢名義收. 如果你覺得 ...

Hi! my son name is Bosco! He just to 31 months years old!

回覆 # 的文章

我個仔仔都係0甘, 不知是否跟得上
我都係pm, my son's name is Jimmy
‹ 上一主題|下一主題