用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 是否性格去決定讀書方向?!
go

是否性格去決定讀書方向?! [複製鏈接]

原帖由 JojoB 於 09-3-20 17:07 發表

唔係  只係有朋友曾經同我講
我囝比較心野
若果留向 IS  無乜管束下
無自制能下 不能在IS既環境下 自我學習
佢話 IS 係教幾多 要個小朋友收幾多
無功課 無測驗 個小朋友若果散起上來 唔肯溫書
就真係乜都追唔上
...

囝囝今年9 YRS OLD, 坦言對IS不什了解, 想請教吓 :-
小朋友係咪要英文好至入到國際小學??
如果小學係香港傳統小學, 到中學至同佢去轉IS, 係咪要考入去, 最終都是要看各科英文好好而可以。
如果小學唔係IS加上英文又不是好, 中學入IS, 是否很困難??

因為班主任說囝囝較活躍, 傳統教學可能不大適合他, 他要動一點的教學才可吸收, 但對於香港式的活動小學, 我又欠缺信心. 因幼稚園時是HK式活動教學, 他讀了3年, 是十分開心, 但沒讀書原動力, 亦沒學到什麼 (連中文都是), 只是每天玩遊戲, 但又不可在GAME中學到什麼?? 混吓混吓又3年, 所以到小學撰了一所BAND 1屋村小學. 在此小學下,
成績一般, 但英文十分差, 補習了有些少改善.  再加上剛在外報了外籍老師英文班(不是CAMBRIDGE, 而是與外籍人溝通) 等佢不要抗拒英文.

再者, 如果將小朋友放在IS, 是否可強迫到他懂多些英文??

本身我同C6都只是HK最典型的中學出來及F5.LEVEL. 英文程度有限.

其實我的思路頗混亂, 想搜集多上資料去選擇, 可否給予些COMMENT??

原帖由 502 於 09-3-24 07:25 發表
"成績一般, 但英文十分差, 補習了有些少改善"

It might be very difficult for you to get in a good IS as English is the medium of learning there.  Simply speaking, they don't teach English but Learn thro ...

因為CONCEPT不明, 所有問多些:-

這樣, 我有些明白!!
是否先要從英文開始??? 因為是用英語溝通教授.  如果英文好了些, 是否才想IS或其他呢??? 係咪即係要學英文, 不是在IS, 而係去進修???

其實大家點解要讀IS??  是否活動& 輕鬆些教學?? 可否SHARE吓.
‹ 上一主題|下一主題