用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 是否性格去決定讀書方向?!
go

是否性格去決定讀書方向?! [複製鏈接]

請問 你地覺唔覺得

某些性格既小朋友比較適合IS 呢?
某些性格既小朋友 又適合本地果讀田鴨式教學法呢?

如 小朋友自主性強的
在IS 該不會像傳統學校般 duck feed / 每天功課,每週讀書測驗
好多時都係上堂教左 而個小朋友吸收幾多 同埋 會唔會主動地要溫習. (因無功課既約束)  
那樣 是否 比較 心野 或是 要俾人迫 果D 小朋友唔太適合在IS讀呢?!
請分享
   0    0    0    0

原帖由 Happy小米 於 09-3-20 00:41 發表

係咪諗緊, 會否繼續cdb?

唔係  只係有朋友曾經同我講
我囝比較心野
若果留向 IS  無乜管束下
無自制能下 不能在IS既環境下 自我學習
佢話 IS 係教幾多 要個小朋友收幾多
無功課 無測驗 個小朋友若果散起上來 唔肯溫書
就真係乜都追唔上
一下重會群左去壞果邊

但若果向LOCAL 咁起碼 每日有功課 每週有測驗
就算佢幾唔想讀 都迫到要讀 無得偷懶

講真 我係有D疑團
但當然想問下家下讀緊IS既你地家長
睇下係咪真係有咁既事...

多謝哂你地咁多位
家下我放心左好多

GUB
某程度上入唔入到 ESF K 都係大抽獎
老土D講句 抽到你先再諗
或者到時 半日ESF  半日MONTE School可以嗎?

原帖由 popolung 於 09-3-27 01:25 發表

Get in ESF Kinder is not lucky draw. ESF is to take care of foreigner first. So if you have an overseas passport, or if you have sibling there, chance will be much higher. So if you has an overseas  ...

我地係 Cat 2 沒有interview
所一定只係大抽獎而已

原帖由 GUB 於 09-3-26 22:25 發表

是呀, 我想都應該入了紙先算, 不過條路點行, 真係想到頭痛.

Gub,
確實係好頭痛
現在我仍在頭痛中

某程度上 中左 ESF Kindy 個感覺係
有又煩 無又煩  (因太鐘意現在依一間學校)

原帖由 oooray 於 09-3-27 10:58 發表

It is good have 2 years happy life in a dream kindergarten but as a Cat 2 applicant, you will be anxious for not have a chance of ESF interview, no matter how brillant your child is.

接受現實

原帖由 oooray 於 09-3-27 16:10 發表

Just curious to know..Your現實是accept or decline ESF offer?

ACCEPT左先

或者安排 2邊上但又要顧慮小朋友既能力

原帖由 popolung 於 09-3-27 16:39 發表

since you said this is a lucky draw, you must want to get the "prize" so you enter the draw. Now you have the "prize" I assumed, it should be a happy problem only. A lot of parents doesn't even have ...

yes sure
我都覺得我個小朋友好幸運 抽到大獎 重要係am

不過 esf 我有一樣不太滿意係 教中文簡體字
若果佢地轉教繁體就好啦 kakakakaka

原帖由 popolung 於 09-3-30 00:12 發表

Then you can try to do a lucky draw in other kinder la........

就係因為咁
看來安全好多

起碼有一間在手 雖然唔係話100%上到小學
但總好過到時連IN 機會都無

原帖由 oooray 於 09-3-29 23:50 發表

esf 5days and weekend class in your favorite school maybe easier...good luck!

其實會唔會有經驗既係
半日一日  半日另一間
但好似好辛苦....
唉..煩

呀 重有一點

想請問下  ESF K有無 Attendance rate 計呢?

原帖由 popolung 於 09-3-30 11:04 發表

Attendance rate? ESF kinder is not an part-time evening school ar, be serious about it.......

原帖由 GUB 於 09-3-30 20:34 發表
dear jojob,

咁Adrian係咪讀埋今個學期就過ESF??? Audrey今年年尾先入紙, 所以都仲有時間比我諗下, 不過針無兩頭利, 我都明白無兩全其美的方法, 總要放棄一些理想.

八卦下問, Adrian是去TY還是Abacus? 我住九龍中, ...

我去TY只需10分鐘 當然去TY
TY係咁多間 ESF K 最多位的 加上今年又多左一間向WKS
整體上都易左入  (不過唔知下年)

我有朋友2nd round抽到abacus 但PM
不過 老實講 Abacus好過 TY好多 起碼 西人同華人比例係倒番轉  TY 係70% 香港人.....><依個都係我其中一個唔鐘意既地方

我囝重未決定點轉 或者留低 或者PM 或者唔讀
我想睇埋佢依幾個月既情況再決定

當然我都同時間去visit左其他 Monte既地方
包括 BC, ICMS (之前已經上過3個月)
BC 主要台灣老師 所以某程度上 可以去train國語
ICMS 我都幾鐘意 我囝都好鐘意果到既教師
但始終整個環境都係家下依間最好
所以好頭痛.....

原帖由 GUB 於 09-3-31 01:52 發表

Dear popolung,
兩間報都可以? 真要再問問.
可惜得我自己有英國passport, 問過英國領事館, 女兒要到英國住幾年先可以拿到.

唔得呵 只可以報一間
http://www.esf.org.hk/esf_kindergarten/admissions/application.htm

You may only apply to one kindergarten. There is no geographical zoning of the kindergartens, however, the following guidelines can be followed in identifying a suitable kindergarten. Families living on Hong Kong island should apply to Sheung Wan Kindergarten. Families living in the Clearwater Bay, Tseung Kwan O, Hang Hau and Sai Kung area should apply to Abacus Kindergarten and all other families residing in Kowloon or the New Territories should apply to Tsing Yi Kindergarten. Alternatively, families residing in Kowloon or the New Territories may apply to the kindergarten in Wu Kai Sha.

‹ 上一主題|下一主題