用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
go

有冇BB肌肉張力低? [複製鏈接]

我細女係唐氏bb, 我覺得用Fitball都幾有用, 不況試下, 但要小心睇住, 一定要好好傍住bb黎用o 有時可以抱住亞b你坐係FITBALL上面"UN"下"UN"下, 都好有用架!

ndw, 有一個遊戲等閒同亞妹玩下, 係放亞妹係張被面上,你同老公每人攞住兩個角搖下, 最好唱住歌, 如果亞妹唔驚個種離心力, 可以大力小小, 我覺得對亞好前庭感覺有用, 希望咁樣可以刺激一下亞妹
努力!

原帖由 ndw 於 09-3-27 11:11 發表
我個女又是肌肉張力低。一歲之前超肥。

不過,我實在沒分享,對不起。
我到現在都找不到特效方法來幫我女兒。她現在3歲了,還不能反身,不自己坐,不自己跪,不爬,不站,等等。很多的不會。
我懷她的時候,她在我肚子裡一動都不動,每 ...

slh, 呢個都係一個好好既親子活動黎架, 一邊唱歌一邊搖, 可以stimulate亞b既前庭感觀o 其實fitball可以玩多d, 好似ndw咁同亞妹玩, 可以玩到佢地腳仔到地, 佢地會用力撐, 玩多d, 腰仔夠力, 手仔都會有力架, 當然係fitball上要唔同姿勢先得o 我細女玩得多, 而家係fitball上不知幾靈活, 可以控制自如, 真係好叻架! 唔好忘記, 我細女係唐BB, 佢地既張力係好低, 做得多, 佢地而家好有力架, 唔到你唔信! ~~ 大家努力加油呵!~~

原帖由 slh 於 09-3-27 23:58 發表

嘜咁玩都有用? 我地係呀囡1歲開始都有同佢玩~ 之後佢大多小小, 我地每日返工前經過公園, 都會同佢去玩韆鞦, 佢由初初坐到好以訓係度, 到宜家可以自己坐得穩, 其實都可訓練佢條腰d力.  不過返在學之後我地都冇時間 ...

hello ndw,
你所指亞妹一俯臥在fitball上就喊? 我個女開始既時候, 佢都係咁, 因為佢地覺得唔舒服, 不過我地堅持, 或者叫爸爸試下抱住亞妹, 爸爸坐係fitball上"un"下"un"下先, 等亞妹知道呢種感覺, 同埋一樣野, 佢地未係schedule做呢個動作就hold住先, 唔好force佢地o

原帖由 ndw 於 09-3-31 11:31 發表
各位姐妹:
我 up date 下在這學到的功課,回家練習的果效。
我交給老公辦。老公果真很勤力地去同阿妹做。

首先要她從回俯臥的姿勢,on her tummy 。
點知阿妹很抗拒,這我們早預左。所以任她嚎啕大哭也不聞不問。誰知她發 ...

ndw, 亞妹有冇一d鍾意睇既卡通片?我細女鍾意睇Disney Channel, 我會開比佢睇, 等有野attract佢, 做運動既時候, 佢都會開心d 再唔係, 係張matt上面鋪多一張厚d既被, 比亞妹感覺soft 一點!
原帖由 ndw 於 09-4-2 13:04 發表
謝謝各位指教。等我周末不上工時再同阿妹努力。

阿妹不是在玩 fitball 時抗拒。她是在趴地時寫血書抗拒。我老公已經有埋做 ot、pt用的墊給阿妹俯臥。0甘都嫌不舒服。

mouth:" /> ...
‹ 上一主題|下一主題