用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我應該點做
go

[聽/語障] 我應該點做 [複製鏈接]

你有沒有安排孩子去兒童評估中心做test.如果test到他除了在聽力有問題之外,看下有沒有language問題.很多事聽力都會影響language.因為如果真是兩個area都有問題,只有透過兒童評估中心的醫務社工才可以排i位.那就可以在學校有st service.另外,如果你的孩子有鼻敏感,要小心.因為很容易有發炎,變成中耳炎或積水.因為小朋友的耳道發展未好.一般很短.容易會發炎.如果排水功能不好.d積水會留在中耳內.影響神經線.

你要留意.

一般輕度至中度弱聽透過戴耳機都會令孩子的聽力有改善.

你要處理一下他的鼻敏感....

原帖由 catcathy 於 09-3-20 13:34 發表
我兒子依家2yrs3month,出世已証實双耳輕度弱聽.今天follow up聽力学家謂佢差咗,由輕度去咗輕度至中度,但佢有d鼻敏感可能影响result,3個月後再check.
但令我最不安是如果這是事實,原來助聽器or手術都幫唔到佢.我個心 ...

wish you and your son good luck !

原帖由 catcathy 於 09-3-24 15:52 發表
多謝你們的意見,我会試吓揾.其實兒子講嘢方面,我覺得無咩問題,好多音都有講e.g. fish,shu shu.就係咁,我知道呢個result真的不知所措.
‹ 上一主題|下一主題