用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人去咗3月20去音小的簡介會?
go

有無人去咗3月20去音小的簡介會? [複製鏈接]

個日去到介紹得幾好, 不過學費就超貴, 跟住問下老師又話資助係學校批, 而唔係政府批, 請問有無人知呀??
   0    0    0    0

我都好想知呀, 佢地又答得我一半一半, 我又唔係好明, 佢地張form只係俾公務員可以學費減免。

原帖由 awpang 於 09-3-24 00:16 發表
我都有去, 學費是貴d, 若有資助是怎樣申請及審批呢?

真係好想知"清貧"家庭可以減幾多, 好似我地咁兩公婆都有份工, 又唔係收入多, 但又唔係政府納入清貧人仕......
雖然唔係一定考得入, 但如果考入, 又俾唔起學費... 所以真係好想知道..

如果真係有錢去旅行的話, 我都願意放棄旅行, 把這筆錢給子女學費, 幫他們選擇一所好的學校, 本身又怕俾唔起學費, 所以先會想知可以減輕幾多啫

第二,神看人的價值絶對不在於財富。話雖如此, 但仍要看財富能否承擔學費。
若自己和神也沒有看輕自己,其他人的眼光人還用理會嗎?一直都沒有看輕自己, 只是想給他們的是否可以做到。
而我有信心icqm是會用聖經的摽準去看每一個人的。我都知icqm是會用聖經的理念去教導小孩及給他們一個愉快成長。

但到這一刻你還在說這些, 我只不過都係想知減免學費有幾多及怎樣才可以減到, 神不在於財富, 但人還要有其他開支, 還要生活, 如果所有人工都只想用作交學費的話, 就不用想太多啦!!

很多謝你的解說, 你所說的都係我的憂慮, 我都怕無論怎努力, 怕過得第一年又過唔到第二年, 所以先想問清楚減免學費的要求, 先會諗報唔報讀.

原帖由 kathylo 於 09-4-1 12:44 發表

我本人都是基督徒, 我明白現實生活的須要和金錢的壓力, 只談宗教是不能解決你的憂慮

其實你要知道一間私校的主要收入是來自學費, 政府是不會比出任何金錢幫助, 所以, 他們的學費減免沒有政府的那麼容易申請和那麼 ...
‹ 上一主題|下一主題