用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問小時鐘英文班
樓主: 琛媽
go

問小時鐘英文班 [複製鏈接]

smartkids 係咪太子道果間, 我補了差唔多年幾, 先去soin, 因我要轉時間, 之後去番, d好時間就無左,所以先至去數in, 太子果間好多名校去補, 但d老師好惡, 我好耐之前補,仲可以入去坐, e+好似唔比, 我成日聽見老師勁"閙"d學生, 我個仔都話果面d老師好惡,而且之前smartkids果個老師成日改錯卷, 做錯又click. 我先至唔補, 番左學校學奧數, 之後聽d媽咪話soin好, 咪去左試,但我覺學林出d卷專業d,soin d 卷就一般.  

原帖由 overview 於 09-4-1 16:27 發表
其實每間centre既tutor都唔同, 有好有唔好, 我係smartkid上開學林, 導師好pro架, 反而有朋友係kln bay 上so-in, 就話好唔掂.

我只係知亞囝學校最top果堆學生, 都係學公民, 係由小上學到而家, 現在小三已學至初中數, ...

問小時鐘英文班

LV77,

Can you tell me more information about English class in 小時鐘?
- Did the English Class 有系統? (worksheet/schedule...etc)
- Did all kids can practics english in part of Oral? Did they have topics in each lesson? (around 6-8person/class)

Thanks a lot.

一星期一堂,每堂90分鐘 ==>
45分鐘oral (外藉老師或ABC),有時有worksheet,
有無特定topic我無問..... 我諗老師會好似同成班
人傾計,以教worksheet會連隨叫學生發表(傾計)..
我諗我仔係最踴躍發表(講野)果個 (但我仔既vocab
有限公司, 老師comments就係讚佢無因有限之
vocab而無作聲..所以老師讚佢囉)
45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),
教voabulary/ grammer / comprehension/
間中有writing.... 在上堂做半份,餘下半份當功課
(中文科都係咁)o
每個月兩位老師分別俾grade給小朋友,及寫低小朋友
學習情況,半年作一次評估,我仔上次只得69分
(份英文卷唔算難,反而中文我仔唔舒服無考,但有取卷,
睇完份中文卷我都覺得非常...非常....非常深 ),
每科考得最高果幾位會有獎品,亦會列出於龍虎榜,
所以我見到其他學生有出於名校..亦有些是平實
既官津校 9x分 ... 8x分大有人在

原帖由 WINLEG 於 09-4-5 00:07 發表
LV77,

Can you tell me more information about English class in 小時鐘?
- Did the English Class 有系統? (worksheet/schedule...etc)
- Did all kids can practics english in part of Oral? Did they have top ...

補充:

可能我揀既時間少人揀, 所以英文科得4個人,
而之前既中文科都唔超過6個人一班

仲有英文科我覺得佢無特別advance咁教,
都算貼近學校範圍....但間間學校程度唔同,
我覺得要視乎家長自己需要.......
反而,我本人較為buy 45分鐘oral 呢part
因為我地一家人都好少平日講英文,又無
請"姐姐", 所以我一直都擔心佢oral,
咁而家遂步等佢習慣講英文,母謂都佢中學先
夾梗谷佢呀嘛.......

原帖由 LV77 於 09-4-5 00:38 發表
45分鐘oral (外藉老師或ABC),有時有worksheet,
我諗我仔係最踴躍發表(講野)果個 (但我 ...

LV77

請問邊段時間比較少人揀呢??
是跟年級分班嗎??

其實係中心提供每級上堂既時間俾家長選擇,
但以我所知好多時間都full(應該6人叫做full),
因為小時鐘除左小學中.英.數外,仲有中學部
中,英,數及面試班…再加埋甚麼強化…班
所以 , 雖然佢地有兩層,但課室都唔夠用,
每級每科只係開幾班
我應該上年8月join佢地,7月問果位工作人員
都話仲有時間俾我揀,佢話當小朋友開學前
d家長排定曬其他活動後,就會趕黎報名喎…
我只記得(小三班)有星期五晚及星期六晚適合我仔,
我最後揀左星期六 19:00-20:30班, 讀到而家!
起初 4 個人, 早排走左一個,昨日囝囝話有一個新生,
咁都係4個人:)
我去報名前問果位工作人員就問得好清楚, 基本
佢知道出面學校教梗mug野,亦會問下學校有無
advance課程,佢意思係若學校advance課程的話,
可能小朋友要小三讀小四班咁囉 :D

原帖由 Benbenmum 於 09-4-5 08:01 發表
LV77

請問邊段時間比較少人揀呢??
是跟年級分班嗎??

我仔讀中文就係星期六10:00-11:00, 係last一個位..
(因為我報中文班,係讀過英文班覺得ok,大約10 /11月
報,所以果時只得一個時間一個位剩 )
我11:00去接囝囝就會見到人頭湧湧,但20:30接
囝囝就靜英英,應該最後呢兩班放學就
close the door

原帖由 LV77 於 09-4-5 16:13 發表
其實係中心提供每級上堂既時間俾家長選擇,
但以我所知好多時間都full(應該6人叫做full),
因為小時鐘除左小學中.英.數外,仲有中學部
中,英,數及面試班…再加埋甚麼強化…班
所以 , 雖然佢地有兩層,但課室都唔夠 ...

問小時鐘英文班

Hi, LV77,

45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),教voabulary/ grammer / comprehension時, 是用中文/中英文/全英文教?

Thanks !

原帖由 LV77 於 09-4-5 00:38 發表
我諗我仔係最踴躍發表(講野)果個 (但我仔既vocab
有限公司, 老師comments就係讚佢無因有限之
vocab而無作聲..所以老師讚佢囉)
45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),
教voabulary/ grammer / comprehension/
間中有writing.... 在上堂做半份,餘下半份當功課
(中文科都係咁)o
(但我 ...

我啱啱打左電話問我仔,佢話==>
oral 小朋友隨意發言(老師鼓勵小朋友用英語)
grammer基本用中文教,除解釋comprehension及
講答案至用英文喎

原帖由 WINLEG 於 09-4-6 10:58 發表
Hi, LV77,

45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),教voabulary/ grammer / comprehension時, 是用中文/中英文/全英文教?

Thanks !

請問有冇人喺教學石或Super smart 學過英文啊?

Many Many Thanks!

原帖由 LV77 於 09-4-6 11:55 發表
我啱啱打左電話問我仔,佢話==>
oral 小朋友隨意發言(老師鼓勵小朋友用英語)
grammer基本用中文教,除解釋comprehension及
講答案至用英文喎

...
‹ 上一主題|下一主題