用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學緊enopi english & maths??
go

有冇小朋友學緊enopi english & maths?? [複製鏈接]

似乎間間中心的收生人數及課堂安排都有不同!我想enopi同公文相同的地方是大家也著重自學,但enopi比較輕鬆點,功課量比公文少得多,因著重明白而不是操練,看看家長想要哪種形式,小朋友又適合哪種!各取所需吧!

至於enopi Eng, 觀察我小朋友的情況,課堂上speaking和writing部分真的未能兼顧,但listening 方面就有碟聽,reading方面暫時只是功課裡的comprehension吧!我當是給他多學詞彙,定時做些練習,而且他連Maths一齊上,因Maths做得快,通常個半鐘就上完兩科,所以兩科都學。

P3, enopi功課量不是太多,可以應付。Maths分兩部分,basic接近學校課程,我當給他溫書,所以連考試都沒有特別溫數學,critical thinking訓練思維,打好基礎,小朋友最喜歡做這部分。Eng每星期做workbook半本,有時見他要自已查下字典做,另外要聽碟,我個人喜歡見到小朋友這種自學的態度,所以覺得這課程頗合意。基本上,一個鐘內可完成兩科的功課。

我還有一小朋友k2,透過enopi的練習亦開始見其自學態度!我不會期望這課程可令他們的校內成績特別出眾,我只是給他們一些有系統的課外練習以作加強,但又不想對他們做成太大負擔和壓力!至於自學態度的培養,也是參加了這課程後才發現有所幫助,算是bonus!

原帖由 Carman_mami 於 09-3-26 14:20 發表

你小朋友幾大呀?
如果自己學校都好多功課,又要做其他功課,會唔會好辛苦呢?

Which grade is your son? Hope he will enjoy the learning of enopi Eng!

原帖由 Carman_mami 於 09-3-26 19:43 發表

我囝學緊Enopi maths, 想比佢學埋English,希望佢ok la.

你的小朋友學了多久?

我P3的小朋友,上年10月開始,也是做basic12 (個位乘法)critical thinking 5,兩樣對他而言真的很淺。我有問導師,他說critical剛開始要他先習慣這類題目,basic亦是打好基礎。如果他能力可以是會跳level的,或每level不用全部練習完成。現在他已是basic 16(分數),critical我忘記了,但是有跳過level的。
K2的小朋友則開始是critical 2現在是5。所以如你所說critical 5真是幼稚園都懂,但我覺得最重要的是進度。

Enopi Eng 我的小朋友是一本workbook做兩星期。但細果個試過一次老師話該部分內容她能掌握可做一本。所以我想老師也會因應進度和能力安排的。

聽碟方面好似是level 2開始有,你可問問導師。

原帖由 kiu_bb 於 09-3-27 10:26 發表
邊間enopi我唔想講,因亞囡仲讀緊,怕小朋友有影響,只可以講係enopi專門店,我估專門店應該冇幾多間,真係要小心d選la~

我最初都係想佢輕鬆d學,唔想好似公文不停做練習.但發覺佢地收生太亂,而且比小朋友d練習又淺.

亞 ...

oral, 暫時不見很有幫助,始終上課時講的機會不多。

但我k2的小朋友因為學多了生字,所以平時也自發講多了(不論對錯!)。P3的看見新的生字也會嘗試拼音讀。不過我的小朋友另外有上其他英語班,所以較難說是否只因為上enopi而有這些表現。

原帖由 Carman_mami 於 09-3-27 12:34 發表

你覺得學enopi English 對Oral 有冇幫助le

不要再俾錢的。

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-27 14:55 發表
請問cd係咪另外俾錢再買?因我個女而家讀緊level 1,就快升level 2,所以想知
thanks

Hi Carman mami,

Enopi Chinese 未有所聞,只知Enopi來自韓國,所以有Enopi Korean 。若真是開辦中文,要了解多些其教材才好下決定!

若要加強中文,我見坊間也有一些寫作班(較適合小學生)或幼童識字班,可考慮。

原帖由 Carman_mami 於 09-3-31 20:33 發表

係呀,Enopi English $800一個月,
遲d 好似話有Enopi Chinese tim 呀,我都會try ga, 因為唔鍾意公文中文,冇得簡la,我仔中文差過英文ga,所以一定要出去比人教low ...

kiu bb

Hope you and your kid will enjoy the learning of Enopi from now on. :

The time of the lesson isn't rigid, depends on the progress, usually around 45mins to 1 hour. However, my kid doesn't need to do dictation and does the execrise individually.

kiu bb,

每星期做半本workbook即 two lessons.
我個centre 沒有特別分level的,所以會有不同level的小朋友一齊上,甚至有些上Eng,有些上Maths。

我的小朋友原先學Maths,現在一口氣上Eng和Maths,所以我讓他們學Eng原初是因為「順便」的,當做些練習。我的小朋友另外有上其他英文班的。

原帖由 kiu_bb 於 09-4-22 13:35 發表
Thanks~我都希望佢enjoy新環境新老師.

我小朋友之前上o個間,因為一班裡面有唔同level小朋友,個老師就比小朋友自己做練習,唔明先教,所以我就唔鍾意,我自己都可以買練習返屋企比佢做la~點解要我比錢佢自己坐起度做練 ...

kiu bb,

其實他們通常都是1.5至1.75小時便可完成兩科,所以都不會太吃力。最主要我覺得一次過上,安排其它活動時比較方便。

他們是在British Council學英文的。

原帖由 kiu_bb 於 09-4-23 13:36 發表
YYML,

我之前就係唔鍾意佢地一班裡面有不同level的小朋友,又eng又maths一齊上,小朋友好難專心.同補習班冇分別.

你小朋友學兩個鐘會唔會好累,我本原都想一日上晒,唔想去兩次,但個老師怕小朋友累,叫我分兩日上會好d. ...
‹ 上一主題|下一主題